Ramai orang suka makan nasi minyak tiap kali kenduri. Mesti rindukan nak makan nasi minyak. Tapi dengan sekarang keadaan kes yan semakin meningkat, ada yang terpaksa ditangguhkan niatnya.
Yang teringin nak makan nasi minyak, bolehlah cuba resipi nasi minyak bersama daging masak hitam dan acar tumis yang dikongsikan Nurul Ateekah ini.
NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
5 pot beras basmati 1 cawan susu cair 5 biji bawang merah | dihiris halus 3 ulas bawang putih | dihiris halus 2cm halia | dihiris @ ditumbuk 1 batang serai | diketuk 1 biji bunga lawang 3 biji buah pelaga 1 batang kecil kayu manis 3 biji bunga cengkih 2-3 sudu besar minyak sapi Sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (hujung sudu) Garam & serbuk perasa (agak-agak)
1. Rendamkan beras basmati selama 30-45 minit dan toskan (P/S sukatan air = 1 pot beras basmati= 1 ¼ pot air). 2. Tumiskan bahan-bahan sehingga naik bau. Dalam gambar, yang warna putih tu saya letak minyak kambing (rebusan air kambing mengeluarkan minyaknya, lemak beku tu la. Macam minyak sapi tu)
6. Masukkan beras. Lubangkan 4 tempat dan masukkan pewarna kuning telur. Tunggu 10 minit, gambuskan nasi dengan garpu agar nasinya tidak hancur.
7. Bila nasi dah masak, taburkan bawang goreng, daun ketumbar dan kismis (jika suka).
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
1kg daging (direbus sehingga empuk) 4@5 sudu besar kacang peas dalam tin (jika suka) 1 kotak kismiss @ 4 sudu besar kismis ½ botol kecil kicap manis (saya guna cap kipas udang) 1 batang serai | diketuk 2 batang daun kari 1 sudu besar air asam jawa 2 biji bawang besar | dihiris halus 2 sudu besar serbuk kari daging 1 sudu besar serbuk sup 1 batang kayu manis + 1 biji buah pelaga + 1biji bunga lawang + 2 biji bunga cengkih 3 sudu besar gula pasir @ gula melaka Garam & serbuk perasa Minyak masak (untuk menumis) 4 senduk air rebusan daging
5 batang batang serai 10 tangkai cili kering (boleh tambah jika suka pedas) Halia sebesar ibu jari 20 biji bawang merah atau @ biji bawang besar 4 biji buah keras 10 biji bawang putih
CARA MASAK:
Ads
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, serai, bawang yang dihiris, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis. Masak sehingga naik bau atau sedikit kekuningan. 2. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak dan masak. 3. Apabila sudah pecah minyak, masukkan serbuk kari dan serbuk sup (masak seketika).
4. Masukkan 1 sudu besar air asam jawa, kicap manis dan air rebusan daging (4 senduk) dan masukkan sekali daging yang telah direbus. 5. Masukkan kismis, kacang peas dan masak sehingga agak sedikit kering (kalau suka berkuah pun tak apa) 6. Perasakan dengan gula melaka, gula putih, garam dan serbuk perasa (rasakan secukup rasa yang dimahukan). Siap.
ACAR TIMUN BERTUMIS
BAHAN-BAHAN:
1 biji timun | dipotong 1 biji lobak merah | dipotong 15 biji bawang kecil 15 biji bawang putih 2 cm halia | dihiris halus 1 sudu besar biji sawi 3 sudu besar cili kisar 1 sudu besar rempah kari ikan 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula putih 2 sudu besar kismis 2 sudu besar cuka Garam (agak-agak) Serbuk perasa 1 tangkai daun kari 3 sudu besar minyak masak
Ads
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan biji sawi dan daun kari. Tumis cili kisar sehingga pecah minyak. 2. Masukkan serbuk kari dan masak seketika. Masukkan halia, bawang kecil dan bawang putih, masak sehingga lembut (guna api perlahan). 3. Apabila sudah lembut, masukkan cuka, garam, gula melaka, gula putih, serbuk perasa dan kismis. 4. Masukkan lobak merah dan timun. Masak sehingga lembut.
P/S: sesuai dimakan dengan daging/kambing masak hitam, ayam masak tomato, ayam masak merah, kari ayam, kari daging, masak kurma ayam, daging,kambing atau telur atau ikut yang disukai.
Sos pencicah keropok boleh dikatakan kita gunakan hampir setiap ari. Bukan saja untuk makan dengan keropok lekor, keropok keping malah pisang atau keledek goreng pun turut kita gunakan pencicah.
Boleh kata ia sos yang wajib ada di rumah kita. Boleh saja nak gunakan sos cili yang banyak terjual tapi sos pencicah ini sebenarnya lagi sedap jika dibuat sendiri.
Ini kerana kita boleh hasilkan sos ini mengikut citarasa, nak pedas, kurang manis dan sebagainya. Cara membuat sos pencicah ini juga tak susah.
Buat sendiri sos pencicah keropok
Bahan-bahan
3 cawan air (cawan metrik)
10 sudu besar cili giling (cili boh)
3 keping nisan kerek/melaka
5 sudu besar gula pasir
Sedikit belacan
Air asam jawa secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
Cara penyedian sos pencicah
1. Masukkan air dalam periuk bersama cili boh.
2. Seterusnya masukkan nisan atau gula kerek dan juga belacan. Kalau sehingga gula larut.
3. Selepas larut, masukkan air asam jawa atau boleh juga diganti dengan cuka makan.
4. Kemudian masukkan gula pasir, bagi yang tak suka manis boleh kurangkan kuantiti gula.
5. Selepas itu perasakan dengan garam dan bahan perasa. Biarkan sos mendidih.
6. Apabila mendidih, kecilkan pi dan biarkan sos merenih sehingga sedikit pekat.
7. Bila dapat kepekatan sos yang diingini boleh tutup api. Sejukkan kemudian bolehlah disimpan.
Dah lama tak menerap biskut. Boleh juga buat kudapan untuk makan bersama keluarga atau hadiah untuk ibu mertua. Boleh ikut resipi ini dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Dah pandai nanti bolehlah buat jualan.
NESTUM CRUNCHY COOKIES Bahan-bahan: 250g buttercup 1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 2 1/2 cawan tepung gandum }-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan tepung jagung } ayak-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder } 1 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla 1 cawan nestum Ceri merah / hijau untuk hiasan } optional
Cara membuat: 1.Adun butter dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan esen vanilla, adun sebati. 3.Off mixer, masukkan bahan-bahan ayak dan nestum, kacau sebati sehingga jadi doh, tak melekat di tangan. * kalau doh lembik, letak sedikit tepung gandum.
4.Tekap dengan acuan yang digemari dan gentel dan susun atas baking tray. 5.Hias dengan hirisan ceri merah. Bakar pada suhu 160°c 20 -25 minit atau sehingga masak , bergantung oven masing-masing.
Resipi Tauhu Sumbat Ayam ni memang mudah nak buat. Yang paling penting rasanya memang sedap bila dimakan bersama sambal kicap pedas yang padu. Macam nak buat Tauhu Begedil tapi caranya lebih kurang sama je nak buat Tauhu Sumbat Ayam ni. Sangat sesuai dihidangkan kalau ada tetamu datang ke rumah kita. Resipi Tauhu Sumbat Ayam ni telah dikongsikan oleh Rara Zabidin di Facebook. Jom kita cuba!
Saya suka kuali melengkung ke dalam, bila nak deep fry pun seronok je rasa contoh guna Shogun Twister 40cm Jumbo Wok ni. Boleh dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
TAUHU SUMBAT AYAM
BAHAN-BAHAN:
1/2 bungkus ayam kisar
1 biji bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
Sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup dan daun bawang (agak-agak lah)
Garam dan gula secukup rasa
2 biji telur
Minyak untuk goreng
5 biji tauhu
CARA PENYEDIAAN:
1. Mula goreng dulu tauhu seketul. Pastu goreng tunggu sejuk dan potong 2, kemudian keluarkan isi tauhu tapi jangan sampai kulit yang belah luar terkoyak, so kena la berlemah lembut sikit ye. Isi tauhu tu dihancur-hancurkan.
2. Untuk inti tauhu. Tumis bawang merah dan putih sampai naik bau. Masukkan ayam kisar dan biar sampai ayam agak masak.
3. Kemudian masukkan isi tauhu yang telah dihancurkan tadi. Nak tambah lobak merah dan jagung pun boleh. Taburkan serbuk lada hitam dan putih. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Akhir sekali masukan daun sup dan daun bawang.
5. Setelah siap bahan inti, sumbatkan inti dalam kulit tauhu tadi sehingga padat.
6. Setelah itu, tauhu yang telah disumbat tadi dicelup ke dalam telur dan digoreng sekali lagi.
7. Dah siap. Kalau nak berseri tabur la sikit cili padi, daun sup, daun bawang dan bawang goreng atas tu. Nampak la berhias gituuuuhh kannn. Boleh dimakan dengan sambal kicap. Klik DISINI untuk resipi sambal kicap.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Rara Zabidin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pepes Dada Ayam hidangan tradisi dari Nusantara ini menggunakan dada ayam yang diperap dengan ramuan rempah lengkap, kemudian dibungkus dalam daun pisang dan dikukus hingga masak. Hasilnya? Ayam jadi lembut, berjus dan menyerap segala rasa bawang, cili dan kunyit yang harum.