Teringin nak makan kek butter zaman mak-mak kita dulu. Bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak dan cara buatnya juga mudah. Inilah sebab ia menjadi kesukaan ramai. Teksturnya sangat lembut dan gebu. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Rozel ini. Mesti korang puas dan tak berhenti makan sebab rasanya yang sedap.
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega (buttercup)
1 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
Sedikit esen vanila
4 biji telur
CARA MEMASAK:
#oven di panaskan terlebih dahulu#
1.Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih
2.Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi dlm 3 minute
3.Masukkan tepung gandum
4.Masukkan baking powder dan pukul lagi
5.Masukkan esen vanila dan pukul lagi
6.Sediakan loyang, sapu mentega di dalam dan keliling
7.Tuang adunan..ketuk-ketuk sikit biar sama rata dalam loyang
8.Bakar dalam suhu 175°c /45-50 minit bergantung pada oven.
Kredit resipi & foto: Rozel Kitchen
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Biskut Double Choc Chips Guna Sukatan Cawan
Biskut Double Choc Chips ni memang sedap dan rangup. Menerusi perkongsian saudari Mariana Zainal, resipi ni memang sangat senang kerana bahan-bahannya guna sukatan cawan. Cumanya pastikan anda tidak ‘curang’ dengan resipi yang diberikan. Jadi bolehlah cuba buat sempena sambutan hari raya Aidilfitri nanti.
CARA BUAT BISKUT DOUBLE CHOC CHIPS
BAHAN A:
- 1 ½ cawan gula perang – boleh gantikan dengan gula kastor
- 250gm mentega
- 1 cawan penuh minyak jagung – boleh gantikan dengan minyak masak
- 1 biji telur gred A
- Sedikit garam – untuk naikkan rasa lemak biskut
- 1 sudu makan susu cair – kadang-kadang empunya resipi letak 1 sudu makan susu tepung
- 1 sudu makan esen vanilla
BAHAN B:
- 4 ½ cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh cream of tartar
- 3 sudu makan serbuk koko
BAHAN C:
- 1 cawan cip coklat
- 1 cawan badam cincang
- 1 cawan badam slice
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan kacau sebati menggunakan senduk.
2. Masukkan bahan-bahan B. Kacau sebati.
3. Seterusnya masukkan bahan-bahan C. Kacau sekali lagi hingga semua bahan bercampur sempurna.
4. Sudukan adunan biskut ke atas dulang pembakar. Boleh juga cubit menggunakan tangan dan tekan menggunakan garpu.
5. Masukkan biskut ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-170C. Bakar selama 15-18 minit menggunakan api atas bawah. ( masa memasak mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar)
6. Bila siap, keluarkan biskut dan sejukkan. Info penting: Bila siap dimasak, biskut ini memang lembut. Biarkan sejuk kerana ia akan menjadi keras dan rangup.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Biskut Buah Kana Kembali Nostalgia Dulu-dulu.
Masa kanak-kanak dulu, min ingat lagi ibu tersayang rajin buat biskut buah kana buah ni masa Raya. Resipi orang dulu dulu ni bahan-bahannya ringkas aje. Doh biskut masuk acuan kayu, bila nak keluar hentak sikit
.
Jom semak resipi dari Amanda Rania Zafreen ni.
BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN :
- 150gm mentega
- 90gm gula aising
- 1biji kuning telur
- 180gm tepung gandum | diayak
- 100gm tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- * pewarna ( optional )
- *jem buah-buahn secukupnya.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega, gula dan kuning telur. Pukul sekadar untuk sebati , tak perlu kembang
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung & baking powder,gaul sebati.
- Uli tangan pun boleh. Kalau nak masikkan warna boleh ikut citarasa sendiri. Rehatkan sekejap ( 5-10minit)
Gunakan acuan buah kana & cetak sehingga habis. Bakar & sapukan jem semasa biskut masih suam-suam..cantumkan. Siap .
.
Kreatif sungguh pemilik resipi ni biskut buah kana dibuat ikut tema perayaan.. Kalau Hari Raya Aidilfitri, Amanda buat warna kuning + hijau. Kalau utk Xmas saya buat warna hijau + merah. Untuk Tahun Baru Cina dibuatnya merah + kuning.
Biskut 1Msia..semua bangsa boleh rasa
Kredit : Amanda Rania Zafreen
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
VIDEO NI PUN CUKUP MENARIK :
Tutti Frutti Tart Cookies, Laku Keras DiBuat Niaga
Tutti Frutti Tart Cookies ni memang mudah dibuat. Kalau buat niaga pasti laku keras. Yang penting jangan lokek inti, inti tu yang buat sedap.
Ni resipi dari Mariana Zainal, katanya,“Kalau tak mahu bubuh dalam tart shell, boleh aje bubuh dalam paper cup.” . Tapi sekarang ni kalau tak rajin nak buat tart shell (kulit tart) ni boleh aje beli dah siap.” Tapi kalau min kalau nak puas hati buat sendiri kulit tart tu , boleh buat banyak sikit.
TUTTY FRUTTI TART COOKIES
(Resipi Mariana Zainal)
Bahan kulit tart(Tart Shell) :
- 290gram tepung gandum
- 170gram mentega
- 50gram gula aising
- 1 bji telur gred c
- Sedikit esen vanilla
Bahan inti:
- 500gm cornflakes(marliana guna yang kecil beli di bakeri)(kalau beli yang biasa ramas sikit2 ja)
- 1 cawan badam slice(bakar)
- 1 cawan badam nibs(bakar)
- 1/2 cawan walnut (bakar) *opsyen takde pun tak apa
- 1/2 cawan ceri merah
- 1/2 cawan ceri hijau
- 3/4 cawan madu
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega
(semua kekacang bakar sekejap 8-10minit)
CARA PENYEDIAAN:
Cara buat kulit tart :
1. Satukan mentega dan gula aising. Kacau hingga sebati, dah sebati masukkan telur dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
2.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga jadi doh.
3.Simpan doh dlm peti ais selama 1 jam(barulah kulit tart cantik).
4.Teraplah guna acuan,cucuk-cucukkan bahagian dalam/tengahnya sikit..
5.Bolehlah bakar pada suhu 180*c api atas dan bawah, selama 18-20 minit, dah sejuk baru keluarkan daripada acuan.
Cara buat inti :
1. Panaskan mentega dalam kuali, masukkan gula.
2. Apabila gula dah mencair masukkan madu, masak hingga berbuih ganas.
3. Dah berbuih ganas masukkan cornflakes,badam2,walnut,ceri merah/hijau. Kacau sebati dan tutup api.
4. Masukkan inti dalam shell tart,tak payah penuh sangat. Bakar 5 minit suhu 180* api atas dan bawah.
(jika inti masih berbaki boleh masukkan dlm papercup yang kecil dan bakar 5 minit juga)
5. Biarkan sejuk dan masukkan dalam bekas kedap udara.
Kredit FB : Mariana Zainal
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.