Bila buat donut, kembang gebu dan makan pun lembut, barulah rasa puas menikmatinya. Nak dapat tekstur yang lembut dan gebu kenalah tahu teknik membuatnya yang betul. Jangan pula dah siap goreng keras kejung rasanya. Untuk korang yang nak membuat donut dengan jayanya. boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Ain Kamarudin.

Hidangan ekspres untuk minum petang.Boleh buat frozen juga. Resipi ni untuk 2 cawan tepung gandum je.Boleh doublekan kalau nak buat banyak.

Cara Mudah Buat Donut Gebu

Pelembut doh
-Dua sudu tepung gandum
-Secawan air
Kacau sebati.Masak atas api sederhana sampai pekat.

 

Cara Mudah Buat Donut Gebu

-Setengah paket yis (11g ÷2) sy agak² je
-Setengah sudu mkn susu pekat
-Sesudu makan gula
-Setengah sudu mkn marjerin
-Setengah cawan air suam

Campur semua.Gaul sebati.Tutup dan tunggu kembang (dalam 10 min )

IKLAN

 

Cara Mudah Buat Donut Gebu

-2 cawan tepung gandum
-2 sudu makan susu tepung
-Secubit garam

Masukkan 1 sudu mkn pelembut doh,masukkan sebiji telur (gred c),masukkan campuran yis..gaul sebati.

IKLAN

 

Cara Mudah Buat Donut Gebu

Pastikan adunan tak melekat pada tangan.Uli dalam 10 min.
Tutup dan tggu kembang.

 

IKLAN

Cara Mudah Buat Donut Gebu

 

Selepas 45 min.

Tumbuk² untuk keluarkan angin.Bentukkan @ bulat² kan adunan.Sedia untuk digoreng.

 

Cara Mudah Buat Donut Gebu

Credit : Ain Kamarudin
#mahn

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI