NurNo ratings yet2 cawan tepung pulut2 sudu makan tepung gandumGaram secukup rasa1 cawan airBijan secukupnya untuk salutBAHAN INTI KELAPA:1 biji kelapa parut putih sahajaBAHAN INTI KELAPA: 1 cawan gula merah atau gula MelakaBAHAN INTI KELAPA: 2 sudu makan gula pasirBAHAN INTI KELAPA: 2 helai daun pandan-disimpulBAHAN INTI KELAPA: Sedikit air untuk melarutkan gula
Untuk membuat inti, gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
Kacau inti hingga melekit dan separa kering. Angkat dan ketepikan
B...
NurNo ratings yet4 cawan tepung beras1 cawan tepung pulut1 cawan air1 cawan gula halus atau gula castorKain kasa atau kain kapas lembap sebagai alas acuan masa mengukusBahan Inti: Gula Melaka atau gula kabung secukupnya - diracik
Campurkan tepung beras dan tepung pulut.
Gaul rata. Tuang air dan ramas hingga nampak berketul.
Kisar kering hingga halus dan ayak.
Campurkan gula kedalam tepung yan...
NurNo ratings yet250gm tepung gandum50gm cawan tepung beras150gm udang kecil1 biji telur50gm tauge50gm kucai1 sudu teh garam1 sudu teh serbuk pati ayam1/2 sudu teh serbuk kunyitAir sejuk secukupnyaMinyak untuk menggorengBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 1/2 cawan pes cili keringBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 3/4 cawan gula MelakaBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 1/2 cawan air asam JawaBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 3 ulas bawang putihBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: Sedikit minyak untuk menumisBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: Garam secukup rasaBAHAN SOS CILI BAWANG PUTIH: 2 sudu makan kacang tanah kisar
Mulakan dengan menyediakan sos. Panaskan minyak tumis bawang putih hingga perang.
Masukkan pes cili kacau seketika masukkan pula air asam Jawa.
Setelah mendidih masukka...