Kalau anda orang utara pasti tahu akan nasi ulam. Istimewanya nasi ulam ialah nasinya dikukus dan dicampur dengan pelbagai herba, daun pegaga dan disertakan dengan lauk sampingan. Antara ulam ulaman yang dicampur ialah daun kaduk, daun kunyit , daun selom dan lain-lain. Kerisik dan rempah lain dicampur sebagai penambah rasa.Kadang-kadang ikan goreng cincang dicampur juga. Jika ada yang teringin nak buat resipi ini boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Ana Mizi

Bahan- bahan:
Daun selom
Daun kesum
Daun kemangin
Daun ulam raja
Daun kunyit
Pelbagaikan jenis ulam lagi byk ulam lgi sedap pastikan ulam yg beraroma
Bawang besar sebiji serai 5-6 batang
Bahan diatas dihiris halus

Bahan2 tumbuk
Ikan tenggiri masam atau gelama masam digoreng dan di tumbuk
Lengkuas1 1/2 inci
Cili padi 15-20 biji
Belacan 1inci
Beras 3 sudu besar digoreng tampa minyak hingga gareng dan tumbuk halus
Kerisik
Nasi sejuk 7-10 senduk
Cara- caranya

Masukkan bahan tumbuk ke dalam nasi dan gaul rata kemudian masukan bahan hirisan tadi kacau sama rata x payah masukan garam sebab ikan tadi dan masin kalau kurang silakan tambah sedia utk dihidang selamat mencuba

credit : Ana Mizi
#mahn