Cuaca panas-panas, dapat makan puding memang nikmat. Makan hingga menjilat jari.Mudah jer buatnya ikut resipi berikut.

Bahan-bahan:

1 cawan tepung kastard
5 cawan air
1/2 tin susu cair
1/2 cawan gula
Esen vanila

Cara memasak:

1.Campur ke semua bahan.
2.Masak di atas api sehingga pekat dan berkilat..
3. Sendukkan ke dalam acuan.
4. Sejukkan.

Kuah kastard

IKLAN

Bahan-bahan:

1 tin susu cair
1 tin fruit cocktail. ( guna sirup sahaja)
1/2 cawan air
1 cawan gula
1 biji telur (ambil yang merah sahaja)
1 sudu besar tepung kastard
Esen vanila
Daun pandan

Cara memasak:

1.Sebatikan semua bahan-bahan kecuali telur.
2.Masukkan daun pandan yang disimpulkan.
3.Masak sehingga nampak sedikit pekat.
4.Ambil sedikit adunan. Campurkan bersama telur merah, sebatikan.
5.Curahkan ke dalam kuah kastard.
6.Kacau sehingga kuah mesra.Kuah kastard siap.

IKLAN

Selamat mencuba.

*kuah kastard boleh dimasak awal dan di simpan dalam peti sejuk.
*boleh dimakan bersama puding raja, puding roti, kek dan lain-lain.
*hiasi puding bersama fruit cocktail/lychee/longan.

Kredit : Jamal Dan Asmahan‎
#mahn

IKLAN

Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.

Sup Makaroni Daging Berempah

Cara Buat Kulit Mille & Durian Crepe Guna Tepung Gandum

Agar-Agar Santan Sirap Ros, Dua Lapisan Berganda Sedap Ni.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI