Sapa suka makan mee kicap ? Makanan ini terkenal di kalangan masyarakat di Ipoh. Kini menu ini sangat digemari oleh berbilang bangsa. Ia sedap dihidangkan dengan sup fsihball dan sambal cili. Boleh buat untuk menu sarapan dan juga makan malam jika mahukan hidangan yang ringkas.
Sedapkan sesekali tukar selera.. Menu yang paling simple, cepat dan mudahkan.

Mi Kicap

Bahan²
Mee wantan, Kju guna Mee Kering @ Dried Noodles.
Bawang putih tumbuk halus
Lada sulah
Sos tiram
Minyak bijan
Kicap pekat
Garam / Gula
Tepung jagung

Mee kering dan sayur sawi celor sekejap..
Ayam guna bahagian dada sja ya..Kemudian perap dgn kicap masin, kicap manis & lada sulah then goreng..
daun bawang sebagai hiasan

Caranya:-

1.Tumis bawang putih sehingga kekuningan titiskan sedikit minyak bijan, air, sos tiram, lada sulah & kicap pekat.
2.Kemudian perasakan garam, gula dan secukup rasa last sekali masukkan tepung jagung, kuahnya biar agak² pekat yea.
3.Masak sehingga kuah mendidih padam api…

Cara penyediaan:-
Mee yg telah di tos tdi masukkan dlm bekas gaul²kan dgn sedikit kuah kicap then tuang dlm mangkuk, pastu ayam yg di goreng td hiris nipis susun atas miee bersama sayur, last tuang sedikit kuah kicap tdi, hias sedikit daun bawang siap. Simple saja.

Kredit Resepi : cik puan julieta