Macam-macam lauk pauk dan kuih boleh diolah menggunakan pes durian. Ada setengah dari kita buah durian tidak dijamah tapi bila diolah menjadi kegemaran pula. Citarasa orang berbeza-beza.

Hari ini untuk minum petang min dan kongsi resipi kuih Bingka Durian yang lemak manis dan lembut rasa nya👍

BINGKA DURIAN

 

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula
2 sudu besar mentega.. di cairkan.
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan isi durian
3 biji telur
2 – 3 titik pewarna kuning
Sedikit garam
Sedikit bijan utk di tabur atas bingka

Cara memasak:

1.Campur kan semua bahan2.

2.Gaul sebati.. boleh juga di blender.

3.Panas kan oven..

4.Masukkan bancuhan tadi daalm loyang yg sesuai.. di bakar suhu 170’c selama lebih kurang 45 minit.

credit : Lie Ya‎