Ada sesiapa di sini peminat sayur jeruk? Jom kita buat sayur jeruk mengikut cara Norita Shahbudin ini.
SAYUR JERUK
BAHAN:
2 pokok sayur sawi pahit (Chinese mustard) 5 sudu garam kasar 5 sudu gula ½ cawan air nasi 1 sudu garam
CARANYA:
1. Pilih pokok sayur sawi pahit (chinese mustard) ini yang agak-agak tak besar sangat. (saya buat portion kecil sahaja) 2. Campurkan garam kasar dan gula di dalam satu bekas. (sudu guna yang selalu orang cina makan sup tu) 3. Setengah cawan air nasi (kalau ada nasi tu yang terikut masa kita cedok air nasi tu, lenyek-lenyek pakai tapis teh jaring halus, kemudian masukkan sekali). 4. Kalau nak agak masam sikit, lebihkan air nasi 3/4 cawan. Air nasi ni masa kita masak nasi air yang mendidih tu. Saya masak guna rice cooker, saya lebihkan air secawan dari biasa untuk dapatkan 3/4 cawan air nasi tu. Masa tengah mendidih, cedok keluar air nasi tu.
Ads
*agak-agak besar macam ni saiz pokoknya
5. Sayur dicuci bersih. Cara saya, masukkan sesudu garam dalam air dan rendamkan sayur dalam 5-10 minit. Kemudian, cuci celah-celah sayur kot ada kotoran. 6. Celur sayur celur (nampak hijau berkilat) sekejap je dalam air panas mendidih, kemudian angkat. Ketepikan. 7. Garam+gula tadi kacau dalam air nasi. Masukkan campuran air nasi, kemudian air suam agak-agak setengah balang plastik yang simpan kuih raya tu.
*balang kuih yang saya guna. Ini keadaan sayur yang sehari dijeruk.
Ads
8. Masukkan sayur dalam balang. Pastikan cukup-cukup terendam dalam air. Tutup kemas letak kat luar peti ais dalam 3 atau 4 hari baru buka tengok hasilnya.
*Ini hasilnya selepas 4 hari
*Boleh tahan selama 2 atau 3 bulan kalau simpan dalam peti sejuk. Simpan dalam balang dan pastikan air jeruk tu ditinggalkan sikit je sebab takut nanti makin masin. Semoga bermanfaat untuk kita semua.
Menu simple untuk minum petang cukup sempurna bagi lengkapi hari anda. Yang penting sedap dan buat berebut nak makan. Hanya menggunakan roti , isi ayam dan bahan bahan seperti telur dan serbuk roti menjadikan menu minum petang jadi istimewa. Boleh buat lebih untuk disimpan sebagai stok andai ada tetamu nak berkunjung ke rumah.
1.Tumis bawang besar dan bawang putih guna marjerin/butter. Tumis sampai naik bau.
2.Kemudian masukkan ayam. Letak garam, ajinomoto dan serbuk lada hitam. Masak sampai kering air ayam tu.
*Bahan ini boleh dapat banyak tau, 1 mangkuk nasi. Tak habis boleh simpan dalam freezer beku. Inti ini boleh buat toping pizza homemade juga.
Bahan lain :
Roti Serbuk roti 4 biji telur Cheese
Cara membuat:
1.Lenyek roti. Kemudian sapu telur atas roti tadi,
2.Letak inti dan cheese.
3.Lipat roti dan tekan keliling ( proses ni kadang-kadang kulit roti tu terbuka balik, jangan risau normal la tu, korang terus je buat yang lain nanti dah lama tekan balik yang terbuka tadi.
4.Kemudian celup roti berinti dalam telur dan gaulkan dalam serbuk roti.
5.Ulang semua langkah sampai siap.
6.Goreng dengan api sederhana. 7.Siap untuk dihidang.
*Makan dengan cheezy, sos cili atau mayonis. Sedap sangat sangat tau.
Kuih pau merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentuk bulat serta mempunyai inti di dalam.
Pelbagai jenis yang ada seperti daging, isi ayam, coklat, mentega kacang, kacang merah dan banyak lagi.
Namun untuk mendapatkan bentuk pau yang gebu dan tekstur yang lembut, ada petua yang boleh diikut. Sebenarnya, kuantiti air bergantung pada jenis tepung yang digunakan.
Petua dan tip cara buat kuih pau yang dikongsi Zainoor Aliza Ali ini, diharap dapat membantu mereka di luar sana untuk menghasilkan kejadian pau yang terbaik.
3 ½ cawan tepung gandum (guna tepung cap bunga ros) 2 sudu kecil yis 1 sudu kecil baking powder 2 sudu besar gula 2 sudu besar susu pekat ½ sudu kecil garam 4 sudu besar minyak masak 1 cawan air
RESIPI PAU 3
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum 2 peket yis 3 sudu besar gula 3 ++ cawan air (lebih kurang 770ml) 6 sudu besar minyak masak 6 sudu besar susu tepung
RESIPI PAU 4
BAHAN-BAHAN:
1 peket yis (11gm) 1 cawan air 2 sudu besar gula 4 cawan tepung gandum 2 sudu besar susu pekat 2 sudu besar marjerin 1 sudu teh garam 2 sudu besar minyak masak
RESIPI PAU 5
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar yis (1 peket 11gm)* 2 sudu besar gula* 2 sudu besar susu tepung* ½ cawan air suam* (* bahan bancuhan) 500gm tepung pau 2 sudu besar minyak masak 1 sudu besar shortening 1 sudu besar baking powder 1 cawan air
1. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan (20 minit). Rehatkan doh dan tutup rapat selama 45 minit -1 jam. Biarkan adunan kembang. 2. Bila doh dah kembang, ambil sikit adunan dan bentukkan bebola kecil. 3. Kemudian tekan dan ratakan sedikit di bahagian tengah (canai pun boleh tapi jangan nipis sangat) dan masukkan inti. 4. Setelah itu tutup dan letakkan di atas potongan kecil kertas atau daun pisang. 5. Dah boleh susun dalam bekas kukusan. Biarkan sekejap. Bila air dah mendidih, kukuskan pau selama 7 minit. Balut penutup kukusan dengan kain bagi mengelak wap jatuh ke atas pau. 6. Selepas 7 minit buka penutup pau dan kukus tanpa penutup dalam 2 -3 minit dan tutup api. Rehatkan sekejap pau dalam kukusan sebelum dikeluarkan. 7. Untuk mengelakkan pau mengecut, jangan kukus lama sangat.
1 labu bawang besar | dicincang 1 cawan daging cincang 4 biji kentang | dipotong dadu ½ sudu kecil serbuk lada hitam 2 sudu besar serbuk rempah kari Garam
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan rempah kari. Kacau dan masukkan daging. Biarkan sekejap. Masukkan kentang dan sedikit air. Bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
INTI AYAM: (untuk 1kg tepung)
6 ketul ayam | diambil isi & dipotong kecil 10 biji kentang | dikupas kulit & dipotong dadu 2 labu bawang besar | dicincang halus 4 sudu besar cili kering kisar 6 sudu besar rempah kari ayam 1 kiub ayam Garam
1. Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing. 2. Masukkan rempah kari dan daun kari. Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam, masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
INTI COKLAT: (untuk 500gm tepung)
1 cawan serbuk koko 1 cawan gula 1 cawan susu segar 1 cawan minyak masak 2 sudu besar tepung jagung
1. Bancuh kesemua bahan. Basak dengan api kecil. Sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang). 2. Angkat dan biarkan sejuk. Sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
NOTA:
1. Lepas doh dah kembang (2x ganda) tak boleh dibiarkan terlalu lama. Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus, kuih akan mengecut. 2. Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut). Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit. Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata. 3. Masa mengukus, penutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih. 4. Lepas 7 minit kuih dikukus, buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan. 5. Ada beberapa sebab pau mengecut bila dah masak: i) Doh terlebih kembang (overproofing). ii) Kukusan kena balut penutupnya. Kalau kukusan buluh tak perlu balut. iii) Terlebih masa mengukus. iv) Lepas masak, terus buka keseluruhan penutup kukusan. Sebenarnya kena buka sikit-sikit dulu. v) Api dapur tak boleh terlalu besar.
Makanan segera sejukbeku seperti nuget, daging burger, sosej dan sebagainya memang tak sihat. Kalau diambil selalu, boleh mendatangkan masalah kesihatan. Malah kandungan lemak yang terkandung juga boleh menyebabkan berat badan anda naik! Oleh itu, adalah lebih baik jika kita buat sendiri. Salah satunya ialah daging burger. Mudah, 100% daging dan tanpa MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa bersalah. Jom cuba resipi perkongssian saudari Sue Faizah ni.
DAGING BURGER HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1 sudu makan mentega bergaram (salted butter)
1 biji bawang holland saiz kecil. (kalau saiz besar, guna separuh je)
1 sudu teh serbuk blada hitam
1 sudu teh mixed herbs
500gm daging lembu atau ayam ( tanpa lemak & kulit ) yang dah dipotong kecil
CARA MEMASAK:
1. Kisar telur sampai berbuih.
2. Kemudian masukkan mentega, bawang holland, serbuk lada hitam dan mixed herbs. Kisar lagi.
3. Seterusnya masukkan daging. Kisar lagi hingga halus.
4. Keluarkan bahan kisar dari blender dan masukkandalam acuan untuk bentukkepingan daging burger. (lapik acuan dengan plastik yang dah disapu dengan minyak masak sebelum bentukkan untuk elak daging melekat masa kukus atau masuk dalam peti sejuk beku.)
5. Untuk simpan, ada dua cara. Pilihan 1, boleh terus masukkan daging yang dahbentuk tadike dalam freezer dalam 1 jam. Dah keras sikit, boleh ambil dan simpan dalam bekas bersesuaian.
ATAU
6. Pilihan 2, kukus daging burger sebentar anggaran 1 minit (sekadar untuk lekatkan daging dengan elok. Jika kukus terlalu lama daging akan kurang berjus bila dimasak nanti). Kemudian boleh terus bungkus untuk sejukbekukan.
NOTA: Kalau yang suka masin, boleh tambah sedikit garam dalam adunan daging burger.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!