Anda merancang menyediakan menu istimewa untuk suami tercinta sempena hari lahirnya, apa kata anda cuba menu seafood yang RASA kongsikan ini. Semua menu ini telah admin  cuba, rasa memang sedap dan masak pun senang.   Apa lagi pilih satu atau dua menu untuk hidangan tersayang. Cubalah ye..

 KUPANG  TUMIS BERSANTAN  DAUN SELASIH

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm kepah
  • 1 biji bawang besar |cincang
  • 3 ulas bawang putih |cincang
  • 2cm halia |titik
  • 1 biji cili merah | hiris
  • Sedikit jus limau nipis
  • ½ cawan daun selasih dan daun ketumbar |cincang

BAHAN SOS SANTAN SELASIH:

  •  1 cawan santan
  • 1 cawan jintan manis
  • ¼ cawan daun ketumbar  |daun dan batang
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan  jus limau nipis
  • 1 sudu makan kicap cair

CARA MEMASAK:

  1. Cuci bersih kupang dan simpan dalam peti sejuk sebelum digunakan.
  2. Untuk menyediakan sos santan selasih. Masukkan semua bahan dalam mesin pengisar, jika ingin pedas boleh tambahkan cili padi.
  3. Kisar hingga halus dan ketepikan.
  4. Panaskan kuali dan masukkan dua sudu makan minyak, tumiskan bawang putih, merah, halia hingga wangi. Masukkan kupang dan sedkit jus limau nipis. Kacau rata.
  5. Tutup seketika kuali lebih kurang 2-3 minit.
  6. Apabila kupang mula terbuka, kecilkan api.
  7. Masukkan sos santan selasih, dan kupang sedia dihidangkan.

UDANG KARI THAI

BAHAN-BAHANNYA :

  • 700gm  udang galah | dibersihkan
  • 350gm hirisan nenas, pilih yang manis
  • 1 genggam daun selasih
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 sudu teh sos ikan
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 500 ml santan cair
  • 300 ml pati santan
  • 2 sudu makan jus limau nipis
    BAHAN KISAR HALUS :
  • 10 biji cili merah
  • 2 batang serai, hiris halus
  • 1cm lengkuas, hiris
  • 3 tangkai daun ketumbar
  • 2 camca teh hirisan kulit limau purut
  • 10 -15 biji lada hitam biji
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh belacan
  • 3cm kunyit hidupCARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar hingga harum.
  2. Masukkan nanas, daun limau purut, sos ikan, sedikit garam dan gula. Gaul rata dan tuang santan cair.
  3. Bila mendidih, masukkan udang, masak 2 – 3 minit dan tuang pati santan.
  4. Kacau rata. Biar mendidih perlahan hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daun selasih dan jus limau nipis, kacau rata dan rasa, jika kurang masin boleh tambah garam lagi.
  6. Biar mendidih 1 – 2 minit , tutup api. Hidangkan segera bersama nasi panas.

LALA  TUMIS TAUCU  BERSAMA SAWI CINA

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm lala
  • 2 sudu makan taucu
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 cawan daun Selada Air
  • 2 tangkai cili merah | hiris
  • 4 ulas bawang merah | hiris
  • 3 ulas bawang putih | titik
  • 1 sudu makan pes cili kering
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
  2. Masukkan pes cili, diikuti dengan taucu. Kacau rata.
  3. Setelah pecah minyak, masukkan lala, gaul rata masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam (jika perlu sebab taucu sudah masin) dan gula secukupnya
  4. Akhir sekali masukkan daun selada, kacau 1-2 minit. Tutup api.
  5. Sedia dihidangkan panas-panas.

SOTONG KUKUS SOS CILI  MASAM MANIS

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm sotong  | bersih dan toskan.

BAHAN INTI:

  • 2 biji tauhu | hancurkan
  • 1 biji telur
  • 2 pokok daun bawang | hiris halus
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit garam

BAHAN SOS:

  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 sudu makan sos cili Thai
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu makan sos limau nipis
  • Sedikit minyak masak

CARA MEMASAK:

  1. Semua bahan inti dimasukkan dalam mangkuk dan gaul rata.
  2. Kemudian ambil sedikit adunan dan sumbatkan dalam sotong. Lakukan hingga sotong habis.
  3. Letakkan dalam loyang dan kukus lebih kurang 10 minit.
  4. Angkat dan ketepikan.
  5. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan merah hingga wangi.
  6. Masukkan sos, dan jus limau nipis, kacau rata.
  7. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.
  8. Setelah sos mendidih tutup api.
  9. Susun sotong dalam pinggan hidangan dan tuangkan sos di atasnya.
  10. Sotong sedia dihidangkan panas-panas.

 TUMIS KEPAH CILI PADI BUNGA KANTAN

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm kepah | cuci bersih dan tos
  • 1 kuntum bungan kantan | hiris
  • 6 biji cili padi merah | belah dua
  • 6 biji tomato ceri
  • 4 ulas bawang putih | cincang
  • 1biji bawang besar | potong dadu
  • 3 cm halia muda | hiris memanjang
  • 1 sudu makan sos tiram
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan hirisan cili hingga wangi.
  2. Masukkan kepah, kacau rata.
  3. Perasakan dengan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
  4. Setelah kepah terbuka, masukkan hirisan bunga kantan dan ceri tomato.
  5. Kacau rata lebih kurang 1-2 minit tutup aapi.
  6. Kepah sedia dihidangkan.

KETAM TUMIS  TELUR BECILI

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg ketam |bersihkan dan belah dua
  • 1 biji bawang besar|hiris nipis
  • 3 sudu makan  cili kisar
  • 2sudu makan cili sos Thai
  • 2  sudu makan  sos tiram
  • 3-4 biji telur
  • Air asam Jawa secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya untuk  menggoreng dan menumis

BAHAN KISAR:

  •  4 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 3 cm halia

 CARA MEMASAK :-

  1. Gaul dengan garam kemudian digoreng sehingga masak tapi jangan terlalu garing kemudian angkat dan ditos .
  2. Keluarkan sedikit minyak goreng ketam dari dalam kuali dan simpan minyak goreng ketam itu
  3. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali .
  4. Masukkan bahan-bahan yang kisar dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar.
  5. Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak.
  6. Masukkan bawang besar , garam, gula dan dikacau sekali sekala semua bahan.
  7. Tambahkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal .
  8. Perasakan dengan  garam dan gula secukupnya.
  9. Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan telur kemudian dikacau bagi telur hancur. Kacau rata telur.
  10. Kecilkan api, masukkan semua ketam yang digoreng dan kacau bagi rata sambal pada ketam
  11. Tutup api dan ketam sedia dihidangkan.