Sarapan pagi dengan soto dan laksa memang ‘terangkat’ Sajian kaya rempah dan berperisa ni memang ‘favorite’ zaman berzaman-zaman . Iya kan sajian warisan orang lama.
Bila dah makan sarapan barulah bersemangat nak kerja … jom semak empat resipi ni

1. SOTO AYAM BLC

Bahan bahan:

  • 1 ekor ayam – potong 4
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 2 sudu makan serbuk lada putih
  • Beberapa cengkih, bunga lawang dan buah pelaga ( 2-4 biji)
  • 2 sm kayu manis

Bahan untuk menumis/dihiris:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5 sm halia

Bahan untuk menumis/dikisar :

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5 sm halia
  • 1 sudu teh lada hitam

Bahan sambal cili kicap :

  • Segenggam cili padi / ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih/ditumbuk
  • Kicap lemak manis ikut suka
  • 1 -2 biji limau kasturi ( perah airnya)
    (Goreng dulu cili dan bawang putih dan ‘blend’ satukan semua bahan dengan kicap),

Cara memasak :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2.Tumis bahan yg dihiris hingga naik bau.
3. Masukkan rempah penumis bunga cengkih, bunga lawang, pelaga, dan kayu manis dan masukkan serbuk jintan manis, jintan putih serta lada putih. Masukkan pula bahan kisar dan tumis hingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul seketika.
4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
5. Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.
6. Masukkan sedikit serbuk perasa dan garam.
7. Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit dan mee hoon yang dicelur.
8. Sebagai bahan tambahan kuah soto ini lebih enak dimakan dimakan bersama bergedil kentang, kacang tanah goreng, soo hoon goreng dan taugeh yang dicelur dan sambal cili kicap. Jangan lupa letakkan ayam carik.
9. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap rasa.

Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis, didih dn reneh
Jenis masakan : Sarapan pagi atau sajian petang
Keistimewaan : Sajian yang amat mengenyangkan, nasi impit dan bahan tambahan menjadikan ia makanan kegemaran.
INFO CHEF : Sajian soto Johor ini adalah makanan popular masyarakat Jawa, Johor. Tidak lengkap jika tanpa sambal kicap versi Johor ini.

2. LAKSA JOHOR

Bahan-bahan :

  • 400 gm satu paket spageti
  • Garam secukup rasa
  • Beberapa titik minyak zaitun atau minyak masak

Bahan A :

  • 1 kg ikan kembung /direbus dan ambil isi
  • 500 gm ikan parang/direbus dan ambil isi
  • 500 gm udang basah/rebus dan ambil isi
  • 3 keping ikan kurau masin
  • 5 sudu makan udang kering/direbus bersama 3-4 ekor udang basah

Bahan B :

  • 8 keping asam gelugor
  • 3 biji kelapa parut -ambil santan pekat
  • 1 sudu makan gula melaka
  • 1 mangkuk air rebusan udang dan air rebusan ikan

Bahan dikisar halus :

  • 20 tangkai cili kering
  • 15 ulas bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 10 batang serai
  • 4 sm halia
  • 4 sm lengkuas
  • 2 sm kunyit hidup
  • 3 sm belacan
  • 9 sudu makan biji ketumbar
  • 3 sudu makan biji jintan putih
  • 3 sudu makan jintan putih
  • 2 biji buah keras
  • 4 sudu makan kerisik

Bahan ulaman :

  • Limau kasturi/dipotong untuk diperah
  • Taugeh
  • Daun kesum atau daun selasih
  • Timun
  • Sambal belacan
  • Bawang besar /dipotong bulat
  • Kacang panjang
  • Lobak asin

Cara memasak :
1. Lebihan air rebusan ikan dibahagi dua. Ketepikan
2. Kisar semua bahan A bersama sebahagian air rebusan ikan.Ketepikan.
3. Panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan kisar halus sehingga wangi.
4. Masukkan bahan A dan kacau rata. Masukkan bahan B dan kacau rata.
5. Didihkan dan masak sehingga kuah pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa.
6. Kemudian rebuskan spaghetti dalam air yang mendidih yang telah dimasukkan garam. Rebus sehingga kenyal ‘ala dente’ dan tidak terlalu lembut.
7. Toskan dan titikkan minyak zaitun agar tidak melekat.
8. Masukkan spageti dalam mangkuk dan tuangkan kuah laksa tadi.
9. Hidangkan bersama bahan ulam-ulaman dan sambal belacan.
10. Bagi memasak sambal belacan, ambil belacan bakar dan tumbukkan bersama cili hidup atau cili kering yang direbus. Tumbuk lumat dan perahkan limau kasturi..

Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis, didih dan reneh
Jenis masakan : Laksa dan spageti
Keistimewaan :Laksa Johor menggunakan spageti, pengaruh barat dalam sajian
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan ikan selayang (sardin) menggantikan ikan kembung. Selain ikan parang anda juga boleh menggunakan ikan tenggiri.

3. SAYUR TUMIS LAKSA BEBOLA SARDIN

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor sardin segar / asingkan isi dari tulang
  • 1 biji bawang besar/dikisar
  • 3 ulas bawang putih/ dikisar
  • 1 sudu makan lada hitam/ditumbuk
  • Minyak untuk menumis
  • 1 ikat kangkung
  • 1 lobak merah/ dipotong jejari
  • 50 gm kubis bunga
  • 350 gm bihun/ direndam dengan air biasa
  • Air secukupnya
  • 4-5keping keropok mentah
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Isi ikan yang telah diasingkan daripada tulang, dikisar lumat.
2. Bulatkan tanpa campur apa-apa bahan.
3. Tumiskan bahan -bahan yang dikisar dalam periuk dengan sedikit minyak sampai naik bau.
4. Masukkan air dalam 450 ml (dua mangkuk) ke dalam periuk.
5. Bila mendidih masukkan lobak merah, bebola sardin, bila bebola dah terapung (masak) masukkan sayur kangkung, kubis bunga dan bihun dan keropok mentah.
6. Siap untuk hidangan.
INFO CHEF : Sajian asal di Terengganu menggunakan mi lidi. Sayuran yang banyak dan ikan sardin menjadikan ia sajian berkhasiat
Saiz hidangan : 4 orang
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Boleh dimakan begitu sahaja.

4. KARI LAKSA UDANG YABBY

BAHAN-BAHAN:

Bahan pes laksa (dikisar) :

  • 300 gm cili kering /dibuang cili
  • 150 gm halia /dihiris nipis
  • 200 gm ulas bawang putih/ diketuk
  • 180 gm bawang kecil
  • 80 gm serai, dihiris halus
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sm belacan /dibakar terlebih dahulu
  • 1 1/2 sudu makan serbuk ketumbar
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • 1 sudu makan serbuk jintan putih
  • 600 gm udang yabby
  • 200 gm kek ikan/ sudah dimasak
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 200 ml santan kelapa
  • 1 liter air stok ayam
  • 10 keping tofu (jika suka)
  • 12 auns peha ayam/dibuang tulang dan kulit
  • 400 gm mi laksa
  • 2 sudu kecil gula melaka /atau gula perang/garam kosher
  • 3 biji telur rebus /lembut
  • Gula dan garam secukupnya

Bahan hiasan :
Taugeh, daun pudina, hirisan limau nipis dan sambal tumis (jika suka)

CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan-bahan pes laksa dan kisar hingga menjadi pes.
2. Panaskan kuali/periuk di atas api sederhana.
3. Masukkan pes laksa hingga pes sedikit perang, lebih kurang 2 minit.
4. Masukkan separuh dari santan, dan teruskan memasak, kacau, biarkan sehingga ia tinggal separuh, lebih kurang 4- 6 minit.
5. Masukkan stok ayam, tofu, dan baki santan tadi.
6. Biarkan mendidih hingga 10 minit.
7. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya
8. Celur laksa dan taugeh dalam air panas.
9. Tuangkan kuah laksa di atasnya dan hidangkan bersama taugeh, daun pudina , hirisan limau dan sambal (jika suka).

Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Didih dan reneh
Jenis masakan : Mi laksa, masakan Nyonya
Keistimewaan : Laksa lemak pedas dengan kemanisan udang Yabby

INFO CHEF : Udang Yabby adalah sejenis udang air tawar Australia. Harganya lebih mahal tetapi rasanya yang sungguh manis menjadikan kari laksa lebih lazat.