Minggu lalu hangat mengenai Apam 3 bahan, kali ni ada resipi viral baru yang anda boleh cuba iaitu Kek Oreo Susu yang hanya menggunakan 2 bahan. Ha…tengok gambar macam sedap je. Hanya guna periuk kukusan dan tak perlu bakar pun. Jom cuba! Nanti jangan lupa komen & post gambar kek yang anda cuba buat tu ya.
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket oreo
- 100ml susu dutch lady coklat
- Semi sweet coklat cip (tambahan)
CARA MEMASAK:
- Hancur oreo dgn cream sekali (saya blend jer).
- Kemudian, tuang susu. Kacau sampai rata.
- Masukkan ke dalam loyang.
- Kukus selama 20 minit dengan api kecil.
- Untuk topping atas tu, cairkan coklat cip menggunakan teknik ‘double-boiler’. Kemudian sapu atas kek.
Nota: Resipi kek ini adalah bersaiz kecil. Jika mahu kek bersaiz besar, gandakan bahan 2 @3 kali. Kek dalam gambar menggunakan bahan yang digandakan 2 kali.
Kredit resipi & foto: HanNy Na
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Pandan Gebu Adun Guna Blender. Bakar @ Kukus Semua Boleh
Bagi peminat Kek Pandan gebu, boleh cuba masak guna resipi mudah perkongsian saudari Sally Aqua ini. Adun sahaja menggunakan blender. Mudah sangat. Hasilnya sangat lembut dan gebu. Setiap yang rasa, pasti akan sukakannya. Jom cuba!
CARA MEMBUAT KEK PANDAN SEDAP YANG GEBU & LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
1 cawan gula kastor – beli online disini
Sedikit esen vanilla – beli online disini
1 cawan planta – beli online disini
1 ½ cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini (empunya resipi guna tepung blue key. Memang gebu sangat puas hati)
Sedikit pewarna hijau – beli online disini
Sedikit perasa pandan – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan telur, gula kastor dan esen vanilla, Kisar sampai halus dan kembang.
2. Kemudian masukkan planta dan kisar lagi sampai sebati.
3. Kemudian masukkan dalam bekas dan masukkan campuran tepung gandum yang dicampur dengan baking powder. Kacau sebati.
4. Masukkan sedikit pewarna hijau dan perasa pandan. Sebatikan.
5. Tuang adunan kek ke dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 40 minit. (ini suhu untuk bakar kek guna Air Fryer)
6. Selain itu, kek ini juga boleh dibakar menggunakan ketuhar dan boleh juga dikukus.
Kredit resipi & foto: Sally Aqua
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Gulai Ketam Berapi Cara Orang Penang. Sedap Menjilat Jari
Buat Sendiri Perapan Lamb Chop Guna Resipi Yang Mudah & Sedap
Resipi Coklat Minda Homemade Guna Bahan Sunnah. Berkhasiat & Bagus Untuk Otak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Oreo Red Velvet Cheese Istimewa. Mudah & Sedap!
Kebiasaan buat kek red velvet dalam portian yang besar, kali ini buat dalam saiz mini, mudah anak-anak nak makan. Boleh juga boleh jualan ni, pasti laku keras.Kalau tiada oreo merah, saja saja guna oreo coklat.
Oreo Red Velvet Cheese
Bahan-bahan:
2 peket oreo-patah-patahkan
250g cheese tatura atau jenama lain
2 biji telur
½ cawan gula kastor
Esen vanilla
Cara membuat:
1.Putar cream cheese sekejap.
2.Masuk gula putar sebati.
3.Masuk telur,esen vanilla
4.Adun. Agak-agak adunan dah nampk sikit gebu berhenti.Jangan lama sangat adun.
5.Masuk adunan dalam piping beg.
6.Panaskan oven.
7.Susun cup dalam loyang.
8.Masukkan biskut.
9.Pipe cheese.Kemudian patah-patahkan lagi biskut.
10.Letak atas lapisan cheese.
11.Tutup pulak biskut dengan adunan cheese.
12.Hias serbuk biskut atau strawbery emulco di atas kek,kemudian bakar.0ven 170, 20 minit atau hingga masak.
13.Siap,sejuk baru makan.Masuk sekejap dalam peti sejuk.
Kredit: ieda jahaya
ADA YANG NAK MEMBELI AIR FRYER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Resipi Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Rangup Memang Tak Cukup Satu
Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.Tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Bahan-bahan:
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aising (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja)
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya (letak dalam 3 cawan, ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice (optional)
Almond cincang (optional)
Cara membuat:
1.Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2.Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
3.Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4.Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah . Boleh saja.
5.Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
6.Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
* Kalau tak suka manis-manis, boleh kurangkan sukatan gula aising jadi 3/4 cawan ye.
Sumber : Syuhada Che Din
Mudahnya Nak Buat Cheese Cake, Hanya Guna 3 Bahan Ini. Sesuai Untuk ‘Beginner’
Orange Muffin Tak Muak Makan. Adunan Ini Boleh Dapat 14 Biji