Kadang rasa kecewa bila masak sagu jadi berketul-ketul. Dalam laman facebook, Deyana Hatazad berkongsi tip untuk masak sagu dan hasilnya cantik. Dia akui caranya agak renyah sedikit tapi sangat berbaloi untuk dicuba.

Tip ini wajib ikut tau
* Jangan cuci sagu sebelum dimasak.
* Pastikan air betul-betul mendidih baru masukkan sagu.
* Kacau sagu setiap 5 minit supaya sagu tak berketul.
* Masa cuci sagu yang dah masak, masukkan dalam bekas berisi air supaya sagu tak melekat.
* Lepas letak pewarna, kena cuci lagi sebab tak mau warna nanti bercampur dalam kuah.
* Nak makan tapis dulu baru letak dalam bekas dihidang. Baru letak kuah.

SAGU BERKUAH

Wanita Ini Kongsi 6 Tip Wajib Ikut Untuk Masak Sagu Cantik Tak Berketul

IKLAN

 

BAHAN-BAHAN
Sagu
Pewarna (ikut kesukaan)
1 tin susu cair
1/2 cawan air
1 keping gula melaka
2 sudu gula merah
Daun pandan

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Masak sagu sampai sagu jadi betul-betul jernih.
2. Apabila sagu sudah masak, cuci sagu itu.
3. Letak pewarna dan biarkan 20 minit. Cuci lagi. Kemudian masukkan sagu berwarna dalam bekas berisi air.
4. Untuk kuah, masukkan susu cair, air, gula melaka dan gula merah serta daun pandan. Biarkan mendidih. Siap

IKLAN

 

Selamat mencuba!

Kredit: Deyana Hatazad
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2882619111775703&set=a.192221684148806&type=3&theater

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI