Boleh dikatakan daging ayam sesuai dan sedap dimasak dengan apa jenis cara sekalipun. Sama ada ia digoreng, dibuat sup, dimasak kari, dibuat masak lemak mahupun dipanggang, rasanya tetap berjaya memikat selera kita.

Pun begitu, terdapat lima bahagian pada ayam yang tidak elok untuk dimakan kerana mempunyai racun di dalamnya. Berikut RASA kongsikan dengan anda bahagian-bahagian tersebut:

 

1. KEPALA

Bahagian ini dikatakan mengandungi logam berat. Walaupun bukan keseluruhannya, namun kawasan leher adalah tempat kebiasaan yang digunakan penternak memberikan zat kimia untuk makanan ayam. Bekas bahan kimia pada makanan itu yang berbentuk logam berat terus tersimpan (terlebih dalam otak ayam) yang pasti membahayakan kesihatan manusia.

 

2. KEPAK

Ramai yang gemar bahagian ini kerana dikatakan kurang mengandungi lemak, tetapi bahagian inilah dikatakan lebih banyak mengandungi pelbagai jenis ubat.

Di sinilah ayam akan disuntik dengan pelbagai ubat terutama untuk proses tumbesaran.

Ayam akan diberikan hormon sekurang-kurangnya empat kali untuk cepat matang. Kerana itu, dahulu ayam mengambil masa agak lama berbanding sekarang kurang empat bulan ayam sedia untuk dijual. Jadi apabila kerap memakan bahagian ini, risiko mendapat penyakit kanser sangat tinggi.

 

3. LEHER

Ramai juga penggemar leher ayam. Dulu, ada yang takut kalau makan leher ayam ini, nanti naik pelamin, kepala teleng. Bahagian ini mengandungi kandungan bakteria serta virus yang sangat tinggi.

Biarpun hanya sedikit daging di bahagian ini, namn inilah bahagian paling banyak pembuluh darah serta kelenjar. Lebih mudah kuman memasuki badan kita dengan memakan bahagian ini.

 

4. BUNTUT

Dikatakan banyak memakan bahagian ini berisiko menghidapi kanser usus. Bahagian ini memiliki kandungan hormon, serta adalah tempat berkumpulnya kelenjar. Segala ubat yang dimasukkan ke ayam tidak dapat dicerna baik lalu berkumpul di bahagian ini.

 

5. KULIT

Makan daging ayam tanpa kulit, tidak lengkap rasanya. Hakikatnya, kulit antara bahagian yang bahaya juga. Menerusi kajian di Jepun, antibiotik, hormon, toksin yang larut dalam lemak ada di dalam kulit haiwan, termasuk juga ayam.

Di dalam kulit ayam sangat banyak tersimpan toksin yang berbentuk larut dalam lemak, yang pasti dapat sangatlah merubah metabolisme toksin dalam hati. Jika terlebih makan kulit ayam, mudahlah mendapat masalah obesiti.

 

Semoga dengan perkongsian ini dapat membantu anda untuk memilih bahagian yang lebih sihat pada ayam. Seeloknya makanlah dada ayam yang dibuang kulit kerana ia salah satu bahagian yang paling sesuai dimakan jika anda sedang berdiet. Jika anda mahukan pilihan yang lebih sihat, makanlah ayam organik.

 

sumber artikel: Sinar Harian