Kalau cik abang suka memancing, izinkan sahaja. Mana tahu dapat udang galah saiz XXL macam ni. Bolehlah masak tomyam!

BAHAN-BAHAN:

  • 600gm udang galah | dibersihkan
  • 2 batang serai | titik
  • 2 sudu makan pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 3 sudu teh sos ikan
  • 1cm lengkuas | hiris nipis
  • 2-5 biji cili padi | ikut cita rasa
  • 2 sudu teh jus limau nipis
  • 3 sudu teh susu cair atau santan
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Didihkan airdan masukan serai, lengkuas dan udang galah. Rebus hingga mendidih.
  2. Selepas itu masukkan pes tomyam biarkan mendidih setengah minit.
  3. Kemudian masukkan sos ikan, daun limau purut, susu cair, garam dan gula.
  4. Selepas mendidih seketika masukkan daun ketumbar dan jus limau biarkan 10 saat.
  5. Angkat dan hidang bersama nasi.

Tomyam Udang Galah Jumbo! Mengancam Sungguh!

IKLAN

 

IKLAN

INFO CHEF: Susu atau santan dimasukkan sebagai penambah rasa.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI