Semalam kecoh di media-media sosial tentang kemurahan hati Putera Mahkota Johor; DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim yang mengejutkan rakyat yang sedang ‘shopping’ dengan membayar segala perbelanjaan pada hari tersebut semasa lawatan beliau bersama isteri, YM Che Puan Khaleeda Bustamam ke pasaraya Aeon Tebrau City, Johor Bahru.
Difahamkan sebanyak RM3000 diperuntukkan untuk setiap pelanggan dan mereka boleh memilih apa sahaja barang keperluan yang mereka inginkan. Malah menurut sumber dari pelbagai berita, secara keseluruhan TMJ telah membelanjakan lebih daripada RM1 juta pada hari tersebut. Wow…Begitulah kasih raja kepada rakyatnya!
Namun disebalik keterujaan rakyat membeli-belah, ini pula yang terjadi bila ada pelanggan-pelanggan yang tak sempat berbelanja. Gambar yang dikongsi oleh pelayar Twitter; Nurainie Haziqah menunjukkan suasana kacau bilau yang berlaku dalam pasaraya tersebut.
Berikutan dari insiden ini, hari ini pasaraya Aeon Tebrau City menerusi laman facebook telah mengumumkan penutupan sementara operasi.
Tak baik tau. Patutnya kena pakat berbelanja secara tenang. Walau apa-apa pun, memang untung siapa yang ada di pasaraya tersebut semalam. Min tengok pun seronok.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Jenama Makanan Terbaru Anda Boleh Pesan Melalui Aplikasi Foodpanda Sekarang!
Bangun tidur je perut dah berbunyi, otak dah pusing fikir nak masak apa tapi bahan masakan tak ada. Sekarang ni nak apa-apa semua dihujung jari, terfikir je terus boleh pesan secara dalam talian dan boleh terus dapat dalam masa yang singkat. Apa tunggu lagi? Pesan je dengan abang Foodpanda sekarang!
Paling best sekarang ada 5 jenama makanan terbaru yang boleh dipesan hanya dari aplikasi Foodpanda! Mesti korang teruja nak tahu menu apa yang dihidangkan, betul tak? Sabar! Saya nak bagitahulah ni, lepas dah tahu nanti terus order Foodpanda tau! Boleh dapat diskaun 40%.
Antara 5 jenama makanan terbaru yang ada adalah Soul Brew, sesiapa yang nak bersantai rehat dirumah dengan minuman yang fancy boleh order menu air yang paling popular dekat kedai ni iaitu Signature Brown Sugar Latte ataupun Roasted Hazelnut Boba Coffee. Yang paling saya suka antara dua menu ni air Brown Sugar Latte sebab tak ada rasa pahit dan sangat berkrim!
Restoran yang seterusnya pula menghidangkan menu burger yang pasti menjadi pilihan bagi mereka yang sukakan menu mudah untuk dimakan dan yang paling penting sedap dan mengenyangkan! Nama restoran ni DAMN! Burgers. Kelainan menu yang ada seperti Korean Sweet Chili Chicken Burger ni saya jamin takkan menyesal makan sebab daging ayam sangat tebal. Tak payah letak sos sebab dah ada rasa pedas pedas manja!
Tak suka burger? Nak makanan yang manis je? Boleh pesan dari restoran Sweet Spot! Ada dua menu yang pasti korang tak menyesal beli! Biscoff Baked Cheesecake yang menggunakan 100% bahan Biscoff dengan taburan biskut biscoff dan juga Burnt Cheesecake yang memang lemak berkrim tapi tak muak. Antara dua menu ni saya paling suka Burnt Cheesecake.
Alaaa macam tak kenyanglah makan burger atau kek je ada tak menu yang berat sedikit, saya ni tekak melayu nak makan nasi je. Jangan riasu! Memang ada! Korang boleh pesan makanan dari restoran Lunchbox dan cuba menu popularnya iaitu Salted Egg Butter Chicken with rice. Saiz hidangan memang mengenyangkan rasa salted egg butter chicken tak terlalu muak dan rasanya sangat seimbang dengan masin dan lemak butter. Set hidangan ni sangat sesuai bagi yang nak makan tengah hari dan belum sarapan pagi sebab dijamin korang kenyang sampai malam.
Tak suka menu yang guna butter? Boleh pesan makanan dari restoran Honest Bowl dimana restoran ni menghidangkan menu dalam bungkusan berbentuk mangkuk, antara menu yang popular Chicken Katsu Curry Bowl yang mengandungi ayam yang di goreng secara deep-fry dihidangkan bersama kuah kari dan sayur segar.
Sekarang ni korang yang kena buat pilihan sendiri nak pesan makanan apa melalui aplikasi Foodpanda. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.foodpanda.com.my
CHAGEE Malaysia Terima Sijil Halal JAKIM. Nikmati Teh Premium Tanpa Waswas!
Jenapa teh premium CHAGEE Malaysia baru-baru ini telah menerima sijil Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk lima cawangannya, dengan 30 lagi cawangan dijangka mendapat sijil tersebut menjelang 2023. Berita baik buat penggemar jenama teh yang digemari ramai ini.
Bercadang membuka cawangan ke-300 menjelang 2025, CHAGEE Malaysia dalam usaha berterusannya dalam beberapa fasa untuk memastikan semua cawangan yang ada di negara ini mendapat sijil Halal.
Menurut Ng Jia Jun, Timbalan Pengurus Besar CHAGEE Malaysia, “Dengan sijil Halal ini, penggemar teh boleh menikmati minuman CHAGEE kegemaran mereka dengan penuh yakin dan tapa waswas, terutamanya masyarakat Islam yang merupakan populasi terbesar di Malaysia. Sama ada anda menikmati adunan teh susu segar klasik atau mencuba teh buah-buahan hasil ciptaan inovatif kami, anda diberi jaminan bahawa setiap cawan teh CHAGEE memenuhi piawaian Halal yang tertinggi dan juga piawaian operasi dan keselamatan makanan.
Di majlis media tersebut, Mohd Shahril Bin Abd Samat, Penolong Pengarah Kanan, dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menyampaikan sijil Halal kepada CHAGEE Malaysia, yang diwakili eleh Ng, sekali gus membuktikan komitmen CHAGEE untuk memenuhi piawaian Halal dan memastikan rangkaian tehnya mematuhi keperluan syariah pelanggan Islam.
Dengan peningkatan keyakinan pelanggan menerusi sijil Halal JAKIM, disamping prospek pasaran cerah dan trend minum teh yang semakin berkembang, CHAGEE berhasrat meluaskan rangkaian cawangan daripada 70 yang sedia ada kepada sejumlah 300 cawangan di seluruh Malaysia menjelang akhir 2025, sebagai sebahagian daripada visi jangka panjang untuk mengukuhkan dan mengembangkan budaya minum teh di negara ini. Setakat ini, CHAGEE telah menjual lebih daripada 10,000,000 cawan teh di Malaysia dan akan meneruskan trend in menerusi rancangan peluasannya untuk mencapai lebih ramai pelanggan.
Pengalaman Tersendiri Bersama CHAGEE
Dalam sesi “Perbualan dengan CHAGEE”, Ng telah “mengeteh” bersama dua penggemar teh yang sudah lama meminati CHAGEE, Sara Muzam dan Shu Faye. Mereka bertukar-tukar pandangan mengenai trend teh, fakta menarik seta pilihan dan pengalaman peribadi menikmati teh bersama CHAGEE Malaysia.
Sara Muzam berkata, “Budaya minum teh di Malaysia ternyata semakin berkembang kerana ramai orang lebih sedar tentang manfaat kesihatannya, serta boleh dinikmati dengan pelbagai ramuan dan perisa untuk mencetus pengalaman menarik. Sava memang gemar minum teh CHAGEE – yang menjadi penyuntik tenaga setiap hari dan cita rasanya sungguh lazat dan menyegarkan! Perisa kegemaran saya ialah Teh Susu Oolong Pic Putih. Cubalah!”
CHAGEE sememangnya merupakan pelopor trend, sebagai salah satu rangkaian kedai bertumpukan teh serantau yang paling awal untuk mencetus kebangkitan minuman teh generasi baharu sejak 2017. Jejak CHAGEE telah diperluas ke seluruh ceruk rantau, dengan tapak yang kukuh di Asia Pasifik, termasuk Malaysia, Thailand, Singapura dan negara-negara lain. Dengan lebih daripada 2,400 cawangan di serata dunia, CHAGEE terus menyatukan hati peminat teh di seluruh dunia, dengan berkongsi minat mendalamnya untuk nikmat teh yang berkelainan.
“Kami bertekad bukan sahaja untuk menawarkan perisa teh yang unik tetapi juga memberikan ketenangan fikiran kepada semua pengemar teh yang memilih untuk menjadikan CHAGEE sebahagian daripada gaya hidup harian mereka. Pensijilan Halal memberi kami dorongan padu, bukan sahaja untuk meluaskan rangkaian kami di Malaysia tetapi juga terus mempelopori inovasi minuman kami untuk memenuhi keperluan pelbagai masyarakat di sini,” rumus Ng.
Memanfaatkan tawaran unik jenama yang mengadunkan perisa teh terbaik dengan pengalaman premium, CHAGEE berusaha untuk terus mempelopori inovasi dalam menu minuman dan juga aktiviti keterlibatan pengunjung kedai untuk menggalakkan gaya hidup lebih sihat. Sejajar dengan matiamat ini, CHAGEE komited dengan pembukaan cawangan yang menianikan pengalaman hebat untuk membolehkan penggemar teh terus menikmati tawaran unik CHAGEE.
Peluang Menangi Hadiah Hebat Dengan CHAGEE
Untuk meraikan penerimaan siil Halal seta pelanggan terhadap mercu jaya penting in, CHAGEE membawakan kembali kempen paling popularnya, iaitu promosi “Big Big News, Big Big Tear & Win!” pada 7 Oktober 2023, dengan pilihan hadiah yang terbesar sehingga kini. Hadiah-hadiah menarik termasuk Beg Dior Saddle Pouch, Pemegang Kad Gucci, Gincu YSL, Losyen L’Occitane, Beg Beli Belah dUCK, Teh Susu CHAGEE dan banyak lagi. Pelanggan hanya perlu membeli Teh Susu Oolong Pic Putih, Th Susu Hijau Jasmin atau Teh Susu Da Hong Pao saiz besar (700 ml) dan minuman mereka akan dinaik taraf secara automatik kepada saiz Big Big Cup.
Makin Mudah Nikmati Laksa, MAGGI Perkenal Produk Baharu Penuhi Citarasa Rakyat Malaysia
Laksa merupakan sajian warisan yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. mempunyai aroma aroma nostalgia dengan rasa dan tekstur yang kaya, Laksa menjadi ikon tradisi masakan di Malaysia.
Untuk meneruskan rasa cinta dan teruja rakyat Malaysia terhadap Laksa, MAGGI® memberi penghormatan kepada warisan hidangan klasik Malaysia ini kerana ia memperkenalkan MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan yang serba baharu dengan rasa asli dan aroma yang tersendiri.
Pada acara pelancaran yang dipentaskan di rumah agam bertema vintaj, The Agam di Kuala Lumpur, Encik Juan Aranols, Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad berkata “Sebagai jenama yang mempunyai sejarah lebih 50 tahun dan ruang yang bermakna di hati Rakyat Malaysia, MAGGI® terus berbangga meraikan warisan kami dalam semua tawaran kami. Hari ini, kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada sambutan hidangan Laksa Malaysia yang meriah sambil mempersembahkan inovasi produk terbaharu kami yang memberi penghormatan kepada warisan masakan negara kita yang pelbagai dan tersendiri: MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan serba baharu kami.”
Hadir pada majlis pelancaran itu ialah dua personaliti makanan terkenal Malaysia – Chef Selebriti, Anis Nabilah dan Profesor Dr. Shahrim Karim, Profesor Makanan dan Budaya Warisan Malaysia di Fakulti Sains dan Teknologi Makanan di Universiti Putra Malaysia (UPM) – yang mempamerkan seni kulinari dan kepakaran mereka dalam menyediakan hidangan Laksa yang lazat sambil berkongsi sejarah dan evolusinya yang kaya.
Menelusuri asal usulnya, Laksa ialah hidangan yang berakar umbi dalam komuniti Peranakan, diilhamkan oleh warisan budaya Cina, Malaysia dan Indonesia di Asia Tenggara. Profesor Dr. Shahrim Karim berkongsi bahawa Laksa benar-benar hidangan ikonik Malaysia yang melangkaui budaya dan wilayah – berkembang menjadi pelbagai variasi yang kita ketahui dan nikmati hari ini – daripada Laksa Kari yang paling biasa kepada tawaran yang lebih inovatif seperti Assam Laksa, Sarawak Laksa, Nyonya Laksa and the Johor Laksa. “Jiwa Laksa terletak pada perisanya yang bersemangat dan aromatik. Laksa yang baik adalah mengenai tindakan mengimbangi antara pelbagai ramuan dengan pengadukan berterusan ke arah peringkat ‘pecah minyak’, yang penting untuk rasa Laksa yang sempurna yang memuncak kepada keenakan masakan yang sebenar,” tambahnya.
Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengguna sedang mencari cara baharu untuk menikmati hidangan popular ini bersama keluarga dan rakan-rakan, dengan peningkatan trend penyediaan Laksa dengan cara “Goreng”. Mengambil inspirasi daripada trend ini, MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan serba baharu adalah sentuhan kreatif kepada tradisi Laksa Malaysia.
Cik Ivy Tan, Pegawai Eksekutif Perniagaan MAGGI®, Nestlé (Malaysia) Berhad menjelaskan, “Sebagai jenama isi rumah yang dipercayai di Malaysia, MAGGI® berhasrat untuk menyampaikan penawaran produk yang merangkumi citarasa Malaysia sebenar. Terima kasih kepada dedikasi berterusan dan kepakaran masakan Chef MAGGI® kami, kami telah memberikan sentuhan moden kepada Laksa semasa kami memperkenalkan inovasi terbaru MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan kami. Sesungguhnya, rahsia membuat Laksa yang baik terletak pada asasnya. Oleh itu, ciptaan baharu kami direka dengan teliti dengan adunan bahan-bahan aromatik utama, bunga kantan, daun kesum, lengkuas, bersama bahan-bahan segar: bawang besar, daun limau purut, serai, bawang putih dan halia, masak perlahan-lahan hingga ‘pecah minyak. ‘ untuk menyampaikan rasa tersendiri hidangan ikonik Laksa sambil mengekalkan resipi aslinya. Kami menerima hidangan warisan ini, dengan membolehkan anda menikmati Laksa Goreng yang lazat – pada bila-bila masa, di mana sahaja!”
Selaras dengan janji jenama kami untuk membantu rakyat Malaysia Memasak Perbezaan, MAGGI® terus memberikan pilihan makanan berkualiti tinggi untuk pengguna yang mencari hidangan yang mudah disediakan dan sedap. Mi MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan dibuat dengan 100% gandum Australia, yang merupakan sumber protein dan karbohidrat yang baik. Daripada mendapatkan bahan-bahan berkualiti tinggi kepada kawalan kualiti yang ketat, adalah komitmen MAGGI® untuk memberikan yang terbaik daripada dapurnya kepada pengguna.
Untuk maklumat lanjut tentang MAGGI® Mi Goreng Laksa Warisan, layari https://www.maggi.my/en/maggi-happenings