Tapai adalah beras pulut yang sudah mengalami proses penapaian. Cuba resepi tapai pulut yang mudah dan ringkas ini.

TAPAI PULUT

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg beras pulut
  • Ragi
  • Daun pisang (boleh gantikan dengan daun getah)
  • Plastic Wrap
  • Lidi

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

CARA MEMASAK:

1. Cuci beras pulut hingga bersih. Rendam sebentar.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

2. Masukkan pulut dalam kukusan (bekas pengukus).

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

3. Selepas dikukus masukkan dalam bekas/besen tuk diuli.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

IKLAN

4. Lepas tu masukkan dalam kukusan sekali lagi.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

5. Kukus untuk kedua kali.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

6. Sepas tu angkat dan letakkan di dalam bekas/talam biarkan pulut sejuk.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

IKLAN

7. Selepas setengah atau 1 jam (pastikan pulut betul-betul sejuk) masukkan ragi. Ragi kena tapis atau dan tabur di semua permukaan pulut.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

8. Selepas itu terbalikkan pulut untuk tabur ragi di bahagian yang belum ditabur lagi.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

9. Daun pisang mestilah dilap terlebih dahulu dengan kain bersih.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

IKLAN

10. Ambik sudu dan letak atas daun terpulang letak berapa banyak.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

11. Selepas itu bungkus tapai tu dan ketipkan dengan lidi.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

12. Gunting bahagian hujung tapai untuk lebih rapi.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

13. Daun getah jugak boleh dipakai.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

 

14. Akhir sekali masukkan tapai ke dalam bekas/besen besar dan tutupkan dengan lebihan2 daun pisang sebelum diikat dengan kain sarung/selimut/pelikat/selendang. Biarkan sehari semalam tanpa diganggu dan lihat hsilnya.

Tapai Pulut Sedap. Sesuai Jadikan Pemanis Mulut Raya!

KREDIT GAMBAR & RESIPI: Redzuan Abd Manaf

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI