Resipi ni nampak lazat, sesiapa pun mesti suka akan lauk masak kicap, tapi apa yang membezakan resipi ni dengan yang lain adalah penggunaan cili kering, lada hitam, cili padi dan rempah sup dalam masakannya memang sedap lain macam. Wajib buat untuk hidangan makan tengahari atau malam. Selamat mencuba.
Resepi Daging Goreng Masak Kicap Pedas Kebabom
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kilo Daging batang pinang (cuci bersih, hiris nipis, perap bersama garam & serbuk kunyit)
- 1 biji bawang besar (potong wedges)
- 5 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci halia (dititik)
- 2 sudu besar cili kering kisar
- Bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu Manis
- Lada hitam (ditumbuk) anggaran dlm 1 sudu kecil
- 1 sudu kecil serbuk rempah sup
- 2 sudu besar sos tiram (saya guna sos seafood Adabi)
- 2 sudu besar kicap manis
- Sedikit daun bawang
- 1 biji tomato (sy buang biji)
- 10 biji cili padi (jangan hiris biar sebiji2 )
CARA MEMASAK:
1) Goreng kilas daging dlm minyak yg betul2 panas sehingga keperangan
2) Setelah daging masak ketepikan
3) Tumis bawang besar, bawang putih & halia hingga naik bau.
4) Masukkan bunga lawang, Buah pelaga & kulit kayu manis dan masukkan rempah sup (guna api perlahan ye)
6) Masukkan cili kisar & masak hingga naik minyak
7) Masukkan daging yg telah digoreng. Masukkan juga blackpaper gaul sebati hingga daging bersalut cili & bahan2 yg ditumis tadi
8) Masukkan sos tiram
9) Masukkan air, kicap & cili padi. Renihkan dlm 20 minit.
10) Sekiranya kuah kurang pekat boleh tambah sos tiram@ kicap lg..
11) Akhir sekali masukkan daun bawang & tomato
Sedia utk dihidang..Sy tak letak garam & gula dlm resepi ni.
Kongsi resipi: Nora Nur
https://www.facebook.com/100009348470891/videos/2023358491319080/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Sambal Nanas Ibu Mentua, Rasa Sekali Pasti Nak Lagi
Buah nanas banyak kegunaannya dalam masakan. Selain pajeri nanas, tat nanas, jelatah, ianya juga boleh dibuat sambal nanas. Mungkin ada antara anda yang belum pernah merasa sambal nanas. Jadi, inilah masanya untuk kita mencuba resipi ini.
Menurut Siti Nuryasmin yang sudi berkongsi resepi Sambal Nanas kegemaran suaminya, resipi ini diperoleh daripada ibu mentuanya. Jom kita buat. Kalau dah merasa, gerenti licin pinggan.
SAMBAL NANAS
BAHAN-BAHAN:
1 biji nanas
1 biji bawang bombay (bawang holland pun boleh) – Boleh beli online di sini
2 biji bawang merah
4 biji bawang putih – Boleh beli online di sini
3 biji cili padi (kalau nak pedas, boleh letak banyak)
Segenggam ikan bilis (dicuci bersih) – Boleh beli online di sini
Sedikit belacan – Boleh beli online di sini
Gula apong
Cili kering (direbus dan dikisar)
Bahan perasa
CARA MEMASAK:
Kupaskan kulit nanas dan dibuang matanya.
Kemudian, cincang buah nanas sampai hancur. Nak hiris kecil-kecil pun boleh ikut kesesuaian.
Kisarkan bawang bombay, bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan dan juga ikan bilis. Letakkan sedikit air untuk memudahkan proses mengisar.
Nak kisar hancur begini (seperti di dalam gambar) atau kisar kasar pun boleh mengikut citarasa masing-masing.
Tumiskan bahan kisar sampai naik bau.
Kemudian, masukkan cili kering kisar. Tumis sampai pecah minyak.
Setelah itu, masukkan sedikit gula apong/ gula melaka/ gula putih mengikut citarasa masing-masing.
Apabila bahan tumis sedikit kering, masukkan buah nanas cincang berserta dengan airnya. Tak perlu letak asam jawa atau asam keping kerana nanas itu sendiri bersifat masam.
Masukkan serbuk perasa/ garam/ ajinomoto. Saya guna serbuk perasa sahaja. Masak sampai sedikit kering.
Dah siap. Pastikan gabungan rasa ada sedikit masam, manis dan pedas.
Makan dengan nasi panas, sedap!
Kredit: Siti Nuryasmin
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Buat Sate Dan Kuah Kacang Homemade, Memang Terangkat Rasanya
Mahukan Air Katira Versi Ekspres dan Sedap, Begini Cara Buatnya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Idea Hebat Pencuci Mulut Lemak Manis Santan Kelapa
Menu pencuci mulut berasaskan santan kali ni memang gerenti sedap. Dahlah ringkas bahannya, mudah pula membuatnya.Esok hujung minggu beli santan lebih sedikit. Boleh buat 5 ‘dessert’ Melayu tradisional yang menceriakan hari minggu anda sekeluarga. Jom ‘try’ ya…
1. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih inisejuk atau panas.
2. BUBUR KACANG HIJAU DURIAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan kacang hijau/ rendam dahulu sejam
- Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 1 ketul gula Melaka
- ½ cawan gula pasir
- 1 sudu makan minyak masak
- 2 helai daun pandan /belah dan simpul
- 1 sudu teh garam
- Isi durian secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu makan minyak masak (untuk cepat empuk).
2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir
3. Masukkan gula Melaka yang diracik, kacau hingga gula larut dan sebati.
4. Masukkan isi durian, masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan.
5. Masukkan santan pekat dan gaul sebati. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6. Setelah siap bolehlah dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Bubur kacang hijau jadi makanan lepas buka istimewa terutamanya waktu moreh
INFO CHEF : Tambahan durian mengenakkan bubur kacang hijau. Mudah dan ringkas disediakan.
3. AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN ;
- 10-12 gram agar-agar
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 biji telur
- 3 1/2 cawan air
- 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
- 1/2 sudu kecil garam
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja.
2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
3. Pukul sedikit telur bersama santan. Tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
4. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
5. Tuang ke dalam acuan kecil dan sejukkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 10 minit
Cara memasak : Didih dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa santan berlemak dan daun pandan beraroma wangi
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk. Jika mahukan warna, boleh sahaja meletakkkan pewarna hijau atau gunakan gula Melaka untuk warna perang untuk agar-agar santan gula Melaka
4. PENGAT DELIMA DENGAN BUAH-BUAHAN SUNNAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji delima /diambil isinya
- 1 biji santan kelapa
- 15 biji kurma /dibuang biji
- 10 biji buah tin kering /dipotong
- 20 biji gajus goreng @ bakar
- 2 helai daun pandan/ disimpul dan diikat
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
1. Ambil periuk dan masak buah-buahan bersama santan, gula, daun pandan dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
2. Masak dengan api yang sederhana.
3. Apabila mendidih tutup api dan pengat sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Ramuan makanan sunnah yang manis berlemak
INFO CHEF : Bahan ramuan buah delima, kurma, buah tin adalah amalan pemakanan sunnah yang lazat lagi menyihatkan. Inspirasi menu hebat yang direka chef hotel The Pearl.
5. PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan sagu /dibilas air dan tos
- 3 cawan air
- Sedikit garam
Bahan gula Melaka:
- 250 gm gula Melaka/ketulan besar (diracik halus)
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan /disimpul
- 1 tin susu cair
- Secubit garam (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu :
1. Masak dalam api perlahan dan sentiasa kacau hingga sagu kembang.
2. Toskan dan bilas untuk buang kanji dan kemudian sejukkan.
Cara masak gula Melaka :
1. Masak semua bahan dalam api perlahan sehingga gula melaka cair .
2. Reneh hingga pekat, sejukkan.
Cara penyediaan :
1. Sudukan sedikit sagu dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuangkan susu perlahan-lahan
3. Tuangkan sedikit sirap gula Melaka sedikit atau ikut kemanisan yang anda suka.
Saiz hidangan : 4 mangkuk kecil
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan dingin, lemak manis.
INFO CHEF : Boleh gunakan santan gantikan susu. Masakkan santan sekejap dengan daun pandan dan sedikit garam.
Resipi Nasi Marjerin & Ayam Panggang Memang Padu. Lengkap Dengan Sambal, Kuah Kicap & Sup Puas Makan
Bosan pula makan nasi biasa. Apa kata ubah selera dengan nasi marjerin. Nasi jadi lembut dan wangi aromanya. Dipadu pula dengan ayam panggang memang sesuai dan menyelerakan. Boleh buat menu ini bila keluarga berkumpul nanti , pasti semua menggemarinya.
Bahan-bahan:
4 cawan beras
1 senduk besar marjerin-BELI ONLINE DI SINI
2 biji bawang merah -dimayang halus
Sehelai daun pandan
2 kiub ayam-BELI ONLINE DI SINI
1 senduk kismis
Cara memasak:
1.Basuh beras. Toskan.
2.Cairkan marjerin dalam periuk nasi.
3.Goreng bawang hingga terbit bau.
4.Masukkan beras.
5.Kacau rata. Masukkan air secukupnya.
6.Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis.
7.Kacau sehingga sebati.
Ayam Panggang
Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu madu
2 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kicap pekat
1 sudu minyak bijan (pilihan)
Sedikit lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
1.Campurkan semua bahan tadi di dalam satu mangkuk,tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin.
2.Kemudian perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit.
3.Guna api sederhana kecil, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat.
4.Goreng dalam 5 minit ke 7 minit sahaja. Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang.
Sambal Nasi Ayam
Bahan-bahan:
6 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1 sudu jus limau nipis
Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking)
4 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
Air rebusan ayam 3/4 cawan
1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air
Cara membuat:
1. Kisar semua bahan.
2.Masukkan air rebusan tadi.
3.Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil.
4.Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.
Kuah Kicap Nasi Ayam
Bahan-bahan:
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam
Cara membuat:
1.Panaskan air rebusan ayam dan kicap di dalam periuk.
2.Kalau nak lebih pekat, gunakan kicap pekat atau tambahkan sedikit tepung jagung. Bagi sesetengah orang, mereka perahkan air asam limau ke dalam kicap. Jadi bergantung kesukaan anda, kalau suka bolehlah perah sedikit asam limau untuk kuah kicap nasi ayam anda.
Sup Ayam
Bahan sup
Air rebusan ayam
Lada sulah
Daun sup
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Panaskan air rebusan ayam, tambahkan air jika terlalu pekat.
2.Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
3.Taburkan daun sup di atasnya.
Kredit : Nurul Hawa Nadila Sari
#Dapomamakemba
ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER , JOM KLIK DI SINI.
https://www.rasa.my/buka-puasa-dengan-cinnamon-roll-pasti-habis-seloyang/