Hari ini, kita kongsikan resipi kari kepala ikan kerapu yang dimasak stail kampung.

Paling best, bila ada 3 ketul kepala ikan yang saiz besar dan segar lagi. Menerusi perkongsian resipi daripada saudara Mohd Rozmie ini, kari ikan ini sedap dimakan dengan nasi panas, ulam timun dan sambal belacan.

 

KARI KEPALA IKAN

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung

BAHAN-BAHAN;

3 ketul kepala ikan kerapu
8 ulas bawang merah kecil | dimayang – beli online di sini
3 biji cili merah besar | belah tengah & potong dua
1 sudu teh halba campur
3 tangkai daun kari
5 sudu makan rempah kari ikan
2 sudu makan serbuk cili – beli online di sini
1 biji tomato | dipotong kasar
10 batang sayur bendi
½ cawan minyak masak
¼ cawan air asam jawa
100ml santan kotak – beli online di sini

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung

TONTON Kue Teow Goreng | Dapur Rasa Live

IKLAN

TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live

BAHAN TUMBUK HALUS:

5 ulas bawang putih – beli online di sini
2 inci halia – beli online di sini

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

CARA-CARA:

1. Ada 3 ketul besar ikan kerapu ini saya belah dua. Dah alang-alang masak, kali ini saya nak hantar bagi mak mertua dan bapa mertua  merasa kari kepala ikan ini.

IKLAN

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung
2. Bancuh dengan sedikit air 5 sudu makan rempah kari ikan dan 2 sudu makan serbuk cili.

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

3. Sebelum minyak mula panas, masukkan dulu halba campur. Jangan masukkan masa minyak tengah panas, nanti meletup-letup halba dalam kuali.
4. Bila minyak dah panas, masukkan bawang merah yang telah dipotong mayang. Tumis sehingga bawang merah jadi layu.
5. Bila bawang merah sudah layu, masukkan cili potong dan pes bawang putih dan halia. Kacau sebati.

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung
6. Kemudian masukkan tomato yang telah dipotong kasar. Masukkan daun kari. Kacau sebati sehingga tomato jadi layu.
7. Masukkan bancuhan rempah kacau sehingga rempah pecah minyak. Kena rajin kacau takut rempah jadi hangit.

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung
8. Masukkan air lebihan rempah yang ada kat mangkuk tu. Tumis rempah sehingga pecah minyak. Tambah setengah cawan air, kacau lagi sehingga rempah masak.
9. Bila nampak kering tambah lagi sedikit air dan kacau lagi. Saya lakukan dua atau 3 kali supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok, nanti kari tak sedap.

IKLAN

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung
10. Bila rempah sudah betul-betul masak elok, masukkan air asam jawa sedikit dahulu. Nanti jika kurang masam boleh tambah kemudian.
11. Lepas tu tambah secawan atau dua cawan air mengikut sukatan ikan yang dimasak.

Sedapnya Menu Kari Kepala Ikan Masak Stail Kampung
12. Kemudian masukkan kepala ikan yang telah dicuci bersih tadi biarkan sehingga kari mereneh dan ikan masak.
13. Bila kari dah mula mereneh masukkan sedikit santan. Tak perlu santan banyak, nanti tak sedap kari. Saya masuk 100ml saja atau separuh kotak.
14. Perasakan dengan garam secukup rasa. Jika kurang masam boleh tambah sedikit lagi air asam. Jika perlu sedikit gula boleh jer tambah untuk seimbangkan rasa.
15. Akhir sekali masukkan kacang bendi dalam seminit camtu, dah boleh tutup api.

Kredit resipi: Mohd Rozmie

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

10 Resipi Kuih Muih Tempatan Untuk Sarapan & Minum Petang

5 Resipi Popular Ikan Siakap, Salah Satunya Pernah Dapat 52K Share Di Facebook

5 Resipi Popular Ikan Siakap, Salah Satunya Pernah Dapat 52K Share Di Facebook

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI