Sedapnya Risoles Daging ni. Sangat sesuai dijadikan sajian kudapan di waktu lapang atau hidangan minum petang. Terdapat pelbagai resipi Risoles yang intinya dipelbagaikan. Salah satunya yang sedap dan mudah ialah resipi yang dikongsi oleh saudari Marsyita Nadia. Ringkas sahaja bahan-bahan penyediaannya namun rasanya sangat enak. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK RISOLES DAGING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN INTI: 2 biji ubi kentang – potong dadu – beli online disini 2 keping daging burger @ daging kisar 1 biji bawang besar – potong dadu – beli online disini Daun sup/daun bawang – lagi banyak lagi sedap 1-2 sudu makan serbuk lada hitam – beli online disini Garam secukup rasa 2 sudu teh tepung jagung – bancuh dengan air – beli online disini Minyak masak untuk menumis
BAHAN KULIT: 2 cawan tepung gandum – beli online disini 2 cawan santan – boleh ganti dengan air @ susu cair – beli online disini 1 biji telur 1 1/2 cawan air Garam secukup rasa
BAHAN SALUTAN: Telur Serbuk roti secukupnya – beli online disini Cili padi
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak masak dan tumisbawang hingga wangi. 2. Masukkan daging. Masak lagi hingga separuh masak. 3. Tambahkan ubi kentang. Kacau lagi hingga empuk. 4. Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam, bancuhan tepung jagung, hirisan daun sup dan garam secukup rasa. 5. Bila bahan inti sudah masak, tapiskan untuk membuang lebihan cecair.
6. Untuk membuat kulit Risoles, satukan semua bahan dan sebatikan. Pastikan tiada ketulan. 7. Panaskan kuali dan dadarkan. Pastikan tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal. 8. Kulit Risoles yang siap didadar.
IKLAN
9. Ambil sekeping kulit, kemudian letakkan inti dengan secukupnya.
10. Gulung Risoles dengan kemas. Ulang proses sama hingga habis bahan.
11. Pecahkan telur dan pukul seketika. Kemudian celupkan gulungan Risoles tadi.
12. Salutkan dengan serbuk roti hingga bersalut sempurna. 13. Panaskan minyak masak dan goreng Risoles hingga garing keperangan. 14. Angkat dan hidangkan bersama cili padi. Risoles rangup dan lembut enak dimakan bersama Sambal Kicap.
IKLAN
NOTA: Untuk membuat Risoles sejukbeku, selepas Risoles disalut dengan serbuk roti, susun dalam bekas dan simpan dalam peti sejukbeku. Tidak perlu digoreng terlebih dahulu.
Siapa yang suka makan sup, pasti suka dengan resipi sup istimewa ini, sup power tulang rusuk bersama lidah lembu.
Menu ni jangan pandang sebelah mata tau. Tak ramai tahu sup lidah lembu sungguh terbaik rasanya. Eksotik dan autentik.
Buat yang pertama kali nak makan, memang agak geli. Fuhh rupanya kena dengan cara penyediaan dan dibuat sup begini rasanya lebih sedap dari daging. Tak muak. Rasa ringan sebab bukan bahagian berlemak.
Resipi yang dikongsi Afy AL Habibi ini memang kena dengan selera. Cubalah sendiri keistimewaannya yang jarang diserlahkan.
SUP POWER TULANG RUSUK + LIDAH
BAHAN-BAHAN:
1kg tulang rusuk 1 ketul lidah lembu (basuh bersih. Buang dia punya lapisan putih yang bergerigi tu. Rebus sedikit masak. Baru hiris nipis) 1 peket kecil rempah sup Baba’s 2 pek rempah sup (apa-apa jenama pun boleh) 1-2 akar daun sup
7. Selepas isi tulang rusuk mula empuk, bolehlah masukkan lidah yang dihiris nipis. 8. Biarkan sup mendidih dalam api perlahan. Bolehlah perasakan garam yang kurang. Saya tak suka perah awal limau nipis dalam sup seperiuk begini. Sebab nanti rasa masam tu mengganggu rasa hirupan sup yang segar.
9. Sebelum tutup api, boleh je nak tabur sedikit hirisan daun sup dan bawang goreng. Sikit je. Bagi baunya naik. Selebihnya tabur masa nak makan. 10. Nak makan baru tabur dengan daun sup, daun bawang, cili api merah hijau, tomato (optional). Masa ni baru kick perah asam limau nipis.
Bagi mereka yang mudah mendapat alergi , telur adalah satu ramuan makanan yang patut dielakkan. Terdapat banyak koleksi menu kuih muih tradisi yang tidak mengandungi telur. Jadi sesuai sangat bagi mereka yang alergi.
Dahlah sedap kosnya pula sangat menjimatkan. Boleh jamu famili sampai puas dan kenyang. Jom semak resipi dari Chef Fame Taufiq Fakarudin dari UOW Malaysia KDU University College
1. PULUT DAKAP @ PULUT PISANG
BAHAN-BAHAN :
400gm beras pulut | direndam selama sejam bersama beberapa titik pewarna
250gm santan pekat
50gm gula
15gm garam
5 biji pisang raja @ secukupnya
Daun pisang secukupnya | dilayur
Beberapa helai tali untuk mengikat
Beberapa titik pewarna jika suka
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air didalam periuk kukus 2. Keringkan beras pulut yang telah direndam. 3. Letakkan di atas dulang yang dilapik daun pisang dan kukus pulut selama 25-35 minit, separuh atau 3/4 masak 4. Keluarkan pulut yang dikukus dan gaulkan santan, gula dan garam sebati 5. Layukan daun pisang untuk dibuat pembalut 6. Kupas kulit buah pisang dan belah 2 pisang secara melintang/memanjang 7. Letak sebanyak 120gm pulut tadi ditengak daun pisang secara melintang,ratakan. 8. Letakkan buah pisang yang dipotong di tengah tengah pulut. 9. Lipat 2 daun pisang tapi pastikan pulut membalut buah pisang 10. Gulungkan daun pisang, pastikan pulut dan buah pisang berada ditengah 11. Lipatkan kiri dan kanan daun pisang tadi dan pastikan balutan tadi kemas dan padat 12. Ambil 2 biji kuih yang telah dibalut tadi dan satukan kuih tadi, atas dan bawah 13. Ikat keliling 2 kuih dengan tali untuk dijadikan satu,pastikan ikatan kuat dan kemas 14. Letakkan di atas dulang dan kukuskan selama 10-15 minit 15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Elok pilih pisang raja sebab tak mudah lembik macam jenis pisang lain.
2. KACANG KASTURI
BAHAN-BAHAN:
Bahan inti kacang hijau:
250gm kacang hijau | direbus empuk
150gm kelapa parut
180gm gula
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan bancuhan tepung:
200gm tepung gandum
100gm tepung beras
5gm garam
5gm gula
2gm serbuk kunyit
50ml air kapur
300ml air
CARA MEMASAK:
Cara masak inti : 1. Gaulkan kacan hijau bersama kelapa parut, gula dan garam sehingga sebati 2. Kepalkan adunan tadi sebesar bola gof dan tekan setebal 10mm
Cara memasak kuih kasturi: 1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati. 2. Panaskan minyak di dalam kuali 3. Celupkan kepalan kacang hijau tadi ke dalam adunan tepung 4. Goreng sehingga kuning keemasan 5. Sedia dihidangkan
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Ada yang panggil kuih kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas tapi cara memasaknya sama sahaja. Rasa inti kacang hijau berkrim dan bancuhan tepung diluar merangupkan kuih ini.
3. APAM ENO BERAS
BAHAN-BAHAN
Bahan Apam:
400gm tepung beras
200gm nasi sejuk
500ml air
10gm yis kering
60gm gula
Garam secukup rasa
1 paket ENO
Beberapa titik pewarna
Bahan kelapa parut :
2 biji kelapa parut | ambil yang putih sahaja
Garam secukup rasa *Gaulkan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan nasi, gula, air dan yis ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus 2. Tuangkan ke dalam bekas tepung beras dan gaul sehingga sebati 3. Perap adunan tadi selama 2-3 jam di dalam bekas yang tertutup. 4. Campurkann ENO kedalam adunan dan bahagikan kepada dua adunan 5. Campurkan satu adunan pewarna merah 6. Masukkan adunan merah kedalam acuan yang disapukan sedikit minyak dan paipkan adunan putih keatas/ke dalam adunan merah 7. Kukus selama 10-15minit 8. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan kelapa parut pada apam yang telah dimasak
Saiz Hidangan : 12 orang Waktu memasak : 5 jam 20 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Eno dan tapai menjadikan tekstur apam gebu dan lembut lagi enak Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Kukus sekejap kelapa parut agar tahan lama dan tak cepat basi.
4. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
Bahan Inti :
200gm daging | dikisar
60gm serbuk kari
60ml air
50gm bawang putih | dicincang
120gm bawang besar | dipotong dadu kecil
20ml minyak masak
Garam dan lada sulah secukupnya
5gm gula
Bahan hiasan :
100gm cili Merah
50gm bawang goreng
50gm daun bawang
50gm daun sup
Bahan adunan kuih cara :
200gm tepung gandum
450ml santan cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak inti: 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga kekuningan 2. Masukkan rempah kari yang dicampurkan air dan masak sehingga pecah minyak 3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kacau sehingga air kering 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara masak kuih : 1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati. 2. Panaskan loyang dan sapu sedikit minyak, tuang adunan ke dalam acuan 3. Sudukan inti ke atas adunan tadi, kemudian taburkan bahan hiasan di atas inti 4. Tutup Loyang dengan penutup 5. Masak selama 4-5minit diatas api yang perlahan 6. Cungkilkan kuih cara yang telah masak dan hidangkan apabila sejuk
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Inti daging menjadikan ia kuih yang mengenyangkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Boleh juga menggantikan daging dengan ayam atau tuna. Tapi daging pilihan yang paling sedap.
5. KUIH JONGKONG
BAHAN-BAHAN :
Bahan hijau manis :
200gm tepung beras
600gm santan cair
25gm gula
30gm garam
10 helai daun pandan
150gm gula kabung/Melaka, dihiris halus
Bahan putih pekat :
200gm santan pekat
30gm tepung jagung
Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut | potong sebesar 2 inci
CARA MEMASAK :
1. Kisarkan santan cair bersama daun pandan, tapis 2. Di dalam pengisar yang sama, kiraskan tepung beras, gula, garam dan santan pandan sehingga sebati 3. Tuang kedalam periuk 4. Kacau dan masak adunan tadi di atas api yang sederhana sehingga pekat 5. Di dalam periuk yang berasingan, kacau dan masak santan pekat bersama tepung jagung dan garam diatas api yang sederhana sehinggan pekat. 6. Potong daun pisang dan layurkan di atas api 7. Letak 1 1/2 sudu besar adunan pekat yang berwarna hijau di tengah tengah daun pisang 8. Taburkan hirisan halus gula Melaka ditengah adunan hijau tadi, sudukan 1 sudu besar adunan hijau untuk menutupi gula Melaka tadi 9. Sudukan pula satu sudu besar adunan pekat putih ke atas adunan hijau tadi 10. Lipatkan daun pisang keatas, pastikan adunan tadi berada di tengah-tengah daun pisang 11. Sekarang lipat bahagian tepi kiri dan kanan daun pisang ke tengah, kemaskan lipat tersebut 12. Dengan mengunakan pencungkil gigi atau lidi buluh yang dipotong pendek, cucuk daun pisang tadi dibahagian atas daun pisang supaya tidak terbuka 13. Panaskan air di dalam periuk kukus 14. Kukus selama 10-15 minit 15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 12 orang Waktu memasak : Sejam Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kuih tradisional lama yang lemak manis Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Anda boleh juga mencampurkan sedikit tepung ubi kayu ke dalam adunan kuih.
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN TERIMA KASIH:UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
Berita baik untuk penggemar ikan sardin tin. Asyik bosan dengan menu sardin tumis, gulai dan goreng, kali ni admin nak perkenalkan menu sardin cara baru, ala-ala fusion kononnya. Tapi admin yakin ramai yang suka… tak caya cuba ya.
IKAN SARDIN PERCIK
BAHAN-BAHAN:
1 tin besar ikan sardin | asingkan kuah dan isinya
BAHAN KUAH PERCIK:
500ml santan kotak
1 batang serai | titik
1 keping asam gelugor
1/2 helai daun kunyit | carik dan simpul
5 tangkai cili kering | kisar
4 ulas bawang merah | kisar
2 ulas bawang putih | kisar
2 cm halia | kisar
2biji buah keras | kisar
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bakar ikan sardin menggunakan ketuhar atau pemanggang. Setelah garing angkat dan ketepikan.
2. Untuk menyediakan sos, campurkan semua bahan kisar bersama santan.
3. Didihkan di atas dapur dengan api sederhana.
4. Setelah mendidih masukkan asam gelugor, serai dan daun kunyit.
5. Kacau hingga kuah pekat.
6. Kecilkan api, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7. Setelah timbul minyak. Tutup api dan hidangkan ikan sardin bakar tadi dengan sos percik.
SARDIN TELUR BUNGKUS
BAHAN-BAHAN:
1 tin sedang ikan sardin | asingkan dari kuah
Sedikit cili benggala | dadu halus
1 pokok daun bawang | hiris halus
1/2 biji buah tomato | dadu halus
1/2 biji bawang Holland | dadu halus
1 biji bawang putih | cincang halus
1 sudu makan pes cili kering
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu makan minyak masak
BAHAN TELUR DADAR:
2 atau 3 biji telur
Secubit garam
Secubit serbuk lada sulah
CARA MEMASAK:
1. Hancurkan isi sardin dalam mangkuk, kemudian ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang Holland hingga layu.
3. Masukkan pes cili, kacau hingga pecah minyak.
4. Seterusnya masukkan sardin, cili benggala dan tomato, kacau rata.
5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Setelah kuah kering, tutup api.
7. Sediakan pula telur dadar, pecahkan telur dalam mangkuk.
8. Masukkan sedikit garam dan lada sulah, kacau rata.
9. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak.
10. Tuang telur dan dadarkan ikut saiz sesuai dengan isi sardin tadi.
11. Setelah garing, letakkan isi sardin di tengahnya, kemudian lipat bahagian tepi hingga menjadi bentuk empat segi sama.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...