Sedapnya Puding Agar Agar Karamel. Makan sejuk-sejuk memang nikmat. Bagi yang nak makan manisan Puding Karamel tapia da alahan dengan telur, atau ‘takut’ dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Agar Agar Karamel yang tak guna telur perkongsian saudari Nordiana Ab Kadil ni. Sangat mudah dan tentunya sedap. Tak perlu kukus pun. Cubalah. Anda pasti puas hati.
PUDING AGAR-AGAR KARAMEL TANPA TELUR & TANPA KUKUS
BAHAN KARAMEL: 3 sudu makan gula pasir – beli online disini 2 sudu makan air
IKLAN
CARA MEMASAK: 1. Masukkan gula pasir ke dalam kuali dan masak dengan api yang kecil. Biarkan gula cair dan jadi perang. Kemudian tutup api dan masukkan air. 2. Masukkan karamel ke dalam loyang puding. 3. Satukan semua bahan puding ke dalam periuk dan kacau sebati. 4. Kemudian masak di atas api yang besar sehingga betul-betul mendidih dan pekat. 5. Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi. 6. Masukkan loyang puding ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 2-3 jam. 7. Bila puding telah mengeras, terbalikkan loyang tadi di atas pinggan kemudian potong.
8. Puding Agar-Agar Karamel tanpa telur sedia untuk dinikmati.
IKLAN
Tip: Pastikan puding dimasak sehingga betul-betul mendidih dan kelihatan pekat.
Kuih muihtradisional seperti Kuih Bingka Pandan ni memang ada ramai peminat. Namun tidak ramai yang berani nak cuba masak sendiri kerana rasa ia susah untuk dihasilkan. Nampaknya persepsi anda bakal berubah kerana resipi perkongsian saudari Siti Zubaidah ini memang mudah. Jadi bolehlah cuba nanti. Pasti puas hati.
CARA BUAT KUIH BINGKA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan air kisaran pandan (boleh juga guna air + esen pandan)
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan santan
2 sudu makan mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau secukupnya
Bijan secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan ( kecuali bijan) dan kisar @ pukul hingga sebati.
Ambil loyang bersesuaian, masukkan 2 sudu makan minyak masak. Ratakan.
Panaskan loyang dalam ketuhar. Bila minyak dah panas, masukkan bancuhan kuih tadi. Tabur bijan dipermukaannya ( jika suka).
Bakar kuih bingka pada suhu 180C sehingga nampak keperangan, garing dan masak di dalamnya.
Resipi sup siam yang biasa dinikmati bersama kuetiau, bihun atau mi. Memang sedap dan layan habis! Resipi yang dikongsi oleh saudari Nur Ramizah ini adalah untuk sajian keluarga bersaiz 5-6 orang makan. Selamat mencuba!
KUETIAU/BIHUN/MI SUP SIAM
BAHAN-BAHAN:
Kuetiau/ bihun/mi – dicelur
BAHAN KUAH SUP SIAM
4 ketul dada ayam
1/2 kg kaki ayam
2 inci halia – dititik
2 batang serai – dititik
1 inci lengkuas – dititik
Sos tiram secukupnya
Sos sotong secukupnya
Kicap secukupnya
2 kiub pati ayam
1 kiub pati ikan bilis
Daun ketumbar & akar ketumbar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Rempah 4 sekawan ( kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
BAHAN SAMPINGAN:
Kacang tanah tumbuk – kacang digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan dikisar halus.
Air lada – segenggam cili melaka, 2 ulas bawang putih dan sedikit cuka dikisar halus.
Cili potong – Potong cili hijau kemudian campur dengan sos sotong dan sedikit cuka. Sedia untuk dinikmati.
Emping cili kisar – boleh beli di pasaraya
Fish ball, fish cake dan sayur kangkung – dicelur
Tauge
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan sup, rebus ayam bersama akar ketumbar, daun ketumbar, kiub pati ayam dan kiub pati ikan bilis.
Kemudian masukkan halia, serai, lengkuas, sos sotong, sos tiram dan kicap.
Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Rebus hingga ayam empuk.
Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, bawang putih, bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga hingga garing dan wangi.
Kemudian masukkan bahan tumis garing ke dalam periuk sup dan masak dalam 5 minit. Padamkan api.
Ambil kuetiau, masukkan ke dalam mangkuk bersama fishball, fish cake, tauge dan kangkung. Tuang sup secukupnya.
Tabur kacang tumbuk, emping cili, air lada dan cili potong sebelum dinikmati.
Hidangan nasi dalam masakan melayu sudah jadi kemestian. Ada juga merasakan tanpa nasi sehari bagaikan tidak lengkap menu hidangan. jika biasa nasi dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk pauk. Untuk lebih istimewa anda boleh mengolah nasi dengan kepelbagaian rasa. RASA kongsikan menu berasaskan nasi untuk hidangan seisi keluarga atau boleh juga dihidangkan ketika tetamu berkunjung ke rumah nanti.
Nasi TUMIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras | dibersihkan
3 1/2 cawan air
3 biji bawang merah | dimayang
2cm halia | dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Secubit garam
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan hingga wangi.
2. Kemudian masukkan air diikuti beras serta garam. Kacau rata.
3. Masukkan ke dalam bekas periuk elektrik dan biarkan nasi hingga masak.
4. Boleh dinikmati bersama telur rebus dan juga sambal bilis.
NASI MINYAK SRI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmathi pusa | rendam sekurang-kurangnya setengah jam
3 helai daun pandan | simpul
150ml air pandan
60 ml susu cair
1 liter air
1 batang serai | titik
3 biji bawang besar | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
3cm halia muda | kisar
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
Bahan Rempah Penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk, tumiskan bahan kisar bersama daun pandan, serai dan rempah penumis hingga wangi.
Masukkan beras, gaul rata kemudian masukkan air, susu cair, air daun pandan, pewarna hijau dan perasakan dengan garam.
Setelah cukup rasa, pindahkan dalam periuk nasi elektrik dan masak lebih kurang 20-30 minit.
Setelah masak, hidangkan bersama lauk pauk yang telah disediakan.
NASI SERAI
BAHAN-BAHAN
4 cawan beras basmathi
6 cawan air
1 kiub pati ayam
5 batang serai dititik
2 helai daun pandan disimpul
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 camca kecil garam
3 sudu minyak masak / 3 sudu minyak sapi.
CARA-CARA MEMASAK
Panaskan minya masak / minyak sapi dlm periuk.
Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.
Masukkan serai dan masukkan air dan masukkan kiub pati ayam.
Masukkan 1 camca kecil garam. Masukkan beras yang telah dibasuh.
Masukkan daun pandan yang di simpul.
Masak dalam periuk nasi elektrik sehingga masak.
* Nasi ini boleh di makan dengan daging/ayam masak palembang, ayam masak merah, kari ayam/daging/ kambing, rendang ayam/daging.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...