=
Resipi Pilihan » Mi & Pasta
  • Jika mahu, anda boleh mencampurkan tauhu yang digoreng ataupun cucur ke dalam masakan ini.
  • Jika mahukan rasa yang lebih sedap anda boleh menggunakan sosej berperisa.
  • Penambahan sedikit rempah kari juga perlu jika anda sukakan rasa lebih pedas dan berempah.
  • Jika mahu, anda boleh menggantikan mi kuning dengan bihun mahupun kuey teow.
  • Untuk rasa kuah sup yang lebih berempah dan enak, campurkan sedikit serbuk kurma ke dalamnya.
  • Pergh! Ni memang sedap, tapi kalau nak lagi best tambahkan isi kerang.
  • Enak dimakan panas-panas
  • Sedap dinikmati dengan petis udang.
  • Sebelum mi digoreng, pastikan minyak betul-betul panas
  • Tambahkan kesedapan rasanya dengan menambah cucur udang dan lebihkan telur serta tauhu.
  • Biasanya ia dinikmati panas.
  • Boleh juga ditambah aneka bahan perencah seperti isi ayam atau makanan laut di dalam masakan ini.
  • Mi udon boleh didapati di pasaraya. Ia perlu direbus terlebih dahulu dan ditoskan.
  • Jangan rendam mihun sehingga terlalu lembut dan elakkan mengacau dengan kuat ketika menggoreng bagi mengelakkan mihun hancur.
  • Jika mahukan kuah laksa yang lebih masam dan enak gunakan asam jawa. Asam jawa mempunyai rasa yang lebih enak berbanding asam keping.
  • Jangan letak sayur terlalu awal untuk elak ia menjadi terlalu lembik
  • Selain ikan sardin segar, boleh juga menggunakan ikan mackerel.
  • Bagi anda yang tidak sukakan ditumis, anda boleh sahaja mencampurkan semua bahan dan biarkan hingga mendidih
  • Untuk rasa yang lebih pekat, boleh lebihkan rempah kari.
  • Jika suka anda boleh juga menambah lebih kuantiti cili padi jika inginkan rasa yang lebih pedas.
  • Pastinya digemari oleh kanak-kanak kerana tidak begitu pedas.
  • Mi telur boleh didapati di pasaraya. Ia dinamakan mi telur kerana telur merupakan antara bahan asas yang digunakan untuk membuat mi ini. Rasanya pula enak dan kenyal.
  • Roti canai yang dibeli di kedai mamak juga boleh digunakan. Tetapi tekstur dan rasanya berbeza.
  • Sos bechamel merupakan sos yang dihasilkan daripada susu, roux dan bawang. Dididihkan sehingga pekat menjadi sos yang kental.
  • Pastikan telur itik dijaga hingga tidak pecah.
  • Enak dimakan panas-panas
  • Selain lala, anda juga boleh menggunakan kepah dan udang.
  • Jika mahu mi yang lebih basah, lebihkan air dan tambahkan sebiji telur.
  • Lebihkan udang untuk rasa lebih enak.
  • Boleh juga menggunakan apa-apa jenis pasta kegemaran anda
  • Bihun boleh diganti dengan kuetiaw atau spageti
  • Boleh juga menggantikan bihun dengan mi kuning.
  • Enak dimakan panas-panas
  • Selain spageti, boleh juga menggunakan jenis pasta yang lain
  • Pastikan bayam dan kacang parang dimasukkan pada waktu akhir supaya tidak terlebih masak dan kekal rasa enaknya.
  • Jika sup terlalu pekat, boleh juga ditambah susu ataupun air mengikut cita rasa anda. Sup ini juga mudah disediakan dan mengenyangkan.
  • Enak dimakan panas-panas
  • Selain salami anda juga boleh menggunakan isi ayam atau makanan laut
  • Anda juga boleh menggunakan jejari ketam dan bebola makanan laut untuk masakan ini.
  • Selain daging cincang, boleh juga digantikan dengan isi ayam mengikut cita rasa
  • Hidangkan sebaik sahaja masak untuk rasa yang lebih enak.
  • Letakkan sedikit minyak ke dalam air rebusan pasta supaya pasta tidak melekat.
  • Resipi ini boleh dipelbagaikan lagi dengan menambah bahan seperti isi ketam, bebola ikan dan sebagainya untuk memberi rasa yang enak.
  • Enak dihidangkan panas-panas.
  • Enak dimakan panas-panas
  • Jika ingin rasa pedas, tumiskan sekali dengan secubit kepingan cili (chili flakes).
  • Pastikan penggunaan api sederhana supaya kuah tidak kering dan melekat pada kuali
  • Pastikan minyak benar-benar panas sebelum menggoreng mi kuning
  • Gunakan udang yang segar supaya kuah lebih manis dan enak.
  • Laksa Baba & Nyonya ini menggunakan mihun dan menariknya kerana ia mempunyai gabungan rasa pedas, masam, masin dan manis.
  • Kepekatan kuah kari bergantung kepada cita rasa anda.
  • Hidangan mihun ini cukup enak kerana mengandungi bergedil ayam Selain itu anda juga boleh menggantikannya dengan bergedil daging.
  • Menu ini menarik kerana ia menggunakan spageti dan bukannya laksa.
  • Pastikan kesemua makanan laut seperti udang, sotong ditumis terlebih dahulu hingga masak dan barulah dimasukkan kesemua bahan lain.
  • Mudah disediakan dan sesuai dijadikan hidangan di hari raya
  • Anda boleh memasukkan daging ayam, udang dan sebagainya ke dalam kuah mi kari.
  • Ubi keledek dan kentang memberi rasa manis dan lemak pekat kepada kuah mi rebus ini.
  • Khasiat lada hitam dapat memanaskan badan. Menu ini digemari golongan dewasa.
  • Mudah disediakan dan merupakan makanan yang ringkas dan cepat
  • Anda boleh menambah atau mengurangkan pes tomyam mengikut citarasa anda.
  • Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu sebelum dimasukkan makaroni ke dalamnya.
  • Mihun yang direndam dengan serbuk kunyit adalah untuk memberikan warna dan seri
  • Keledek digunakan sebagai agen pemekat dan menyedapkan lagi kuah
  • Tidak perlu ditambahkan garam kerana sos tiram yang digunakan sudah berperasa
  • Isi ayam boleh juga digantikan dengan daging. Jika mahu rasa pedas, tambahkan cili dalam masakan ini.
  • Elakkan dari menggoreng kuetiaw terlalu lama bagi mengelakkannya daripada hancur.
  • Laksa Perak dibuat daripada tepung beras. Bentuknya besar dan warnanya seakan kekuningan.
  • Rendam bihun bersama sedikit sebuk kunyit untuk menaikkan seri warna bihun
  • Pastikan keledek direbus terlebih dahulu kemudiannya barulah dikisar dan dilecek hingga halus.
  • Daging boleh digantikan dengan ayam mengikut selera anda.
  • Kisar keledek yang telah direbus sebelum dimasukkan ke dalam kuah mi
  • Selain isi ikan, boleh juga digantikan dengan isi ayam atau kek ikan mengikut cita rasa.
  • Hidang segera sebaik masak untuk rasa yang enak. Boleh juga ditambah dengan hirisan ayam yang dipanggang.
  • Hidangkan bersama telur separuh masak untuk rasa yang lebih memikat
  • Jika inginkan sos yang lebih pedas, tambahkan lebih rempah beriani dan sedikit serbuk cili. Tambah lebih stok daging jika inginkan sos yang lebih berkuah.
  • Bagi anda yang gemarkan makanan pedas, tambahkanlah hirisan cili padi dalam setiap hidangan.
  • Laksa Kuala Kangsar kuahnya lebih cair. Ia diperbuat daripada tepung gandum dan warnanya agak kekuningan.
  • Kepelbagaian rencah menjadikan rasa sup ini enak sekali.
  • Hidangkan bersama udang rebus untuk rasa lebih enak.
  • Sesuai disajikan buat tetamu yang datang bertandang
  • Merupakan menu istimewa warung ini dan mendapat sambutan daripada para pelanggan. Jangan rendam mihun dan goreng sekejap di dalam minyak panas. Angkat, toskan dan letakkan di dalam pinggan.
  • Untuk rasa lebih enak, gunakan isi ketam segar
  • Resipi ini hanya menggunakan mi dan bukan bahan perasa mi segera.
  • Makan sebaik sahaja masak bagi mengelakkan mi dari terlalu kembang
  • Sesuai untuk anak-anak kerana tidak pedas
  • Enak dihidangkan panas-panas
  • Menu ringkas dan menyelerakan
  • Cepat dan mudah disediakan
  • Hidangan makan malam yang enak dan tidak terlalu berat
  • Nikmati segera sebaik dihidangkan
  • Hidangan makan malam yang enak dan mengenyangkan
  • Jika kuah terlalu pekat, lebihkan air
  • Sangat enak disajikan buat keluarga semasa sarapan.
  • Air rebusan ayam boleh diganti dengan air rebusan udang untuk rasa kuah yang lebih manis
  • Menu popular Sarawak ini enak dimakan panas-panas.
  • Enak dimakan panas-panas
  • Jika suka, anda juga boleh menggunakan udang galah.