BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 2 ½ cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan air kopi pekat | anggaran 2 sudu makan serbuk kopi segera
  • 1/2 cawan gula perang
  • 4 biji telur
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan susu cair

 

 

BAHAN KRIM KEJU MANGGA:

  • 100gm krim keju
  • 1/2 cawan gula ising
  • Sedikit esen mangga
  • Puri mangga secukupnya
  • Mangga segar untuk hiasan
  • Sedikit parutan kelapa

 

 

CARA MEMASAK:

1.    Pukul mentega,  gula dan telur sehingga kembang.

2.    Masukkan susu cair, susu pekat dan air kopi. Gaul sebati.

3.    Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan sebati.

4.    Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 170C selama 50 minit dan sejukkan sebentar.

5.    Bagi menyediakan krim keju, pukul keju bersama gula ising sehingga lembut.

6.    Kemudian tambahkan sedikit esen mangga.

7.    Salut krim mangga pada kek dan hiaskan dengan puri mangga, hirisan buah mangga segar serta kelapa parut mengikut kreativiti anda.