Orang Perak pasti kenal dengan makanan tradisinal ini kan? Pengat roti kapal atau bubur roti kapal ini biasanya dijadikan pencuci mulut. Resipinya mudah sahaja tapi memang sedap, lebih-lebih lagi jika dimakan beramai-ramai. Jika anda teringin nak rasa pengat ini, boleh buat sendiri di rumah mengikut resipi Azidah Sadri. Resipi ringkas penuh kasih sayang ini dikongsi oleh ibunya. Selamat mencuba!
RESIPI PENGAT ROTI KAPAL
BAHAN-BAHAN:
- Roti kapal (beli timbang RM5)
- Sedikit gula
- Sedikit sagu
- Santan satu paket kecil
CARA PENYEDIAAN:
1. Didihkan air separuh periuk bersaiz sederhana.
2. Kemudian, masukkan daun pandan dan gula. (Gula diletak mengikut selera manis masing-masing)
3. Seterusnya, masukkan sepaket kecil santan.
4. Masukkan roti kapal dan sagu.
5. Biarkan beberapa minit sehingga roti kapal menjadi lembut. Pastikan roti kapal tidak terlalu lembut supaya tidak hancur.
6. Siap! Tunggu sejuk seketika dan boleh nikmati hidangan anda.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: AZIDAH SADRI VIA SELADANG PERAK
Artikel menarik yang boleh dibaca:
Resipi yang boleh dicuba di rumah:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pulut Panggang Pun Boleh Sejuk Beku, Sedap Pulak Tu
Salah satu kuih tradisional yang sedap adalah pulut panggang. Kini boleh saja kalau nak makan pulut panggang sekerap mana pun sebab boleh disejukbekukan.
Kini pulut panggang telah diperbaharui resipinya yang membolehkan kuih ini disejukbekukan. Jadi, anda boleh menikmati pulut panggang pada bila-bila masa anda mahu. Cuma perlu dikeluarkan daripada peti sejuk, kemudian dipanggang sahaja.
PULUT PANGGANG
BAHAN PULUT
1 kg beras pulut
1 cawan santan (BELI DI SINI)
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT PULUT
1. Cuci beras bulut bersih-bersih. Rendam selama 30 minit. Kemudian kukus sehingga masak.
2. Keluarkan pulut yang sudah dikukus tadi. Gaul dengan sedikit santan dan garam. Kukus lagi beberapa minit.
3. Matikan api dan biarkan sejuk.
BAHAN INTI
7 tangkai cili kering (BELI DI SINI)
3 cm kunyit hidup (BELI DI SINI)
1 sudu besar udang kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 inci halia
2 batang serai (BELI DI SINI)
3 ulas bawang merah kecil (BELI DI SINI)
2 ulas bawang putih (BELI DI SINI)
1 biji kelapa (diparut)
1 cawan air
Gula perang secukup rasa
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT INTI
1. Kisar cili kering, kunyit hidup, udang kering, jintan manis, jintan putih, halia, serai, bawang merah dan bawang putih.
2. Panaskan kuali dan masukkan kelapa parut. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan air. Masak inti dengan api sederhana. Selalu kacau.
4. Masukkan gula perang dan garam. Kacau sehingga inti kering. Matikan api, ketepikan.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil pulut. Kepal-kepalkan. Letak inti. Kemaskan.
2. Gulung dalam daun pisang. Kemaskan. Kemudian klip dengan lidi atau dawai kokot (stapler)
3. Panggang atas api atau guna air fryer pun boleh. Siap.
Pulut panggang yang dah siap.
Beginilah rupanya.
Nota: Mana yang belum mahu dipanggang, masukkan dalam bekas plastik. Boleh simpan dalam peti sejuk untuk disejukbekukan.
Kredit Resipi: SuiSan Aliezsha
ANDA MESTI SUKA RESIPI INI
JOM TONTON VIDEO MASAKAN INI
Inspirasi Donut Alaf Baru…Cronut dan Bombolini , Hotel Armada PJ
Menu bakeri dan pastri dari Hotel Armada PJ ini memang cukup popular. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru di antaranya dengan menghasilkan bombolini iaitu donut Itali yang popular dan Cronut gabungan donut dan croissant.
Kalau nak tahu Cronut dicipta di Dominique Ansel Bakery. New York, Amerika Syarikat pada tahun 2013 oleh pemilik bakerinya Dominique Ansel. Dan kini sangat popular di merata dunia.
CRONUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh cronut:
- 150ml susu segar
- 10gm yis kering
- 50gm mentega
- 35gm gula
- 350gm tepung roti
- 6gm garam
- 1 biji telur
Bahan lapisan cronut :
- 100 gm pastri marjerin | dicanai nipis
Bahan inti cronut (coklat ganache):
150gm coklat masakan
100gm krim putar
10gm mentega
CARA MEMASAK :
Membuat inti :
1. Panaskan krim putar sehingga mendidih sedikit
2. Tuang ke atas coklat dan kacau hingga sebati
3. Masukkan mentega dan sebatikan
Membuat cronut :
1. Masukkan tepung, yis, gula, telur dan garam. Gaulkan hingga sebati.
2. Masukkan susu segar dan uli lama 5 minit sehingga menjadi doh.
3. Masukkan mentega ke dalam doh tersebu dan uli sekali lagi selama 7 minit.
4. Rehatkan selama sejam.
5. Setelah itu mulai memproses lapisan demi lapisan cronut dengan membuat lipatan antara doh dengan mentega tawar yang dilakukan berulang.
6. Bentukkan menjadi doh bersegi, giling hingga tipis dan kemudian sapukan mentega di atas permukaan doh tepat di tengah-tengah dan lipatkan balik dan canai hingga mentega tertutup rapat.
7. Canaikan dan lipat berulang-ulang sampai mentega dan doh tercampur dan membentuk lapisan-lapisan.
8. Masukkan doh dalam peti sejuk seketika
9. Seteleh dikeluarkan dari peti sejuk. mulai menerap dan membentuk bulat doh dengan acuan donut.
10. Panaskan minyak penuh dalam kuali dan goreng hingga keperangan
11. Paipkan coklat ganache ke dalam cronut
12. Sediakan gula yang digaulkan bersama sedikit serbuk kayu manis..Golekkan cronut dalam gula tadi.
13. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Gabungan donut dan croissant
Keistimewaan : Rapuh dan garing dan rasa yang kaya bercoklat
Info Chef : Pemilik bakeri Dominique Ansel, menggunakan doh berupa pasteri lapis atau puff (ala croissant) berinti krim dan rupanya pula menyerupai donut, yang dikenali sebagai cronut.
BOMBOLINI
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung roti
- 110ml susu segar
- 1 biji telur
- 60gm mentega
- 35gm gula
- 15gm yis kering
- 2 gm garam
- 2 biji kuning telur
Bahan untuk inti (krim kastad) :
- 100ml susu segar
- 1 biji kuning telur
- 20gm gula halus
- 9gm tepung jagung
- 1ml esen vanila
- 30gm krim putar (whipping cream)
CARA MEMASAK :
Krim kastad :
1. Didihkan susu di dalam bekas, atas api yang sederhana.
2. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk dan satukan dengan kuning telur dan gula, kacau hingga sebati.
3. Campurkan tepung jagung dan terus kacau hingga sebati
4. Tuangkan larutan susu mendidih tadi ke dalam campuran di dalam mangkuk tadi. Biarkan masak hingga pekat.
5. Biarkan kastad sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang sejam.
6. Pukul krim putar sehingga mencapai ‘stif peak’ (bertanduk).
7. Kaup balik krim putar ke dalam adunan kastad yang telah sejuk hingga sebati.
8. Ketepikan
Bombolini:
1. Masukkan tepung, yis, dula telur dan garam. Gaullkan sehingga sebati.
2. Masukkan susu segar dan mentega. Uli sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan selama dua jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari doh yang asal.
4. Giling sehingga nipis dan terap bentuk bulatan
5. Goreng dalam minyak panas sehingga menjadi warna keperangan.
6. Biarkan sejuk seketika. Setelah itu lubangkan bahagian tengah dan diisi dengan krim kastad.
7. Taburkan gula di atasnya dan sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut Itali
Keistimewaan : Gebu lembut dan berkrim
Info Chef : Goreng antara 5- 10 minit sahaja. Kerap dibalik- balikkan supaya masak sekata dan berwarna perang keemasan.
Terima kasih : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Darul Ehsan, 46200 Petaling Jaya, Selangor. www.armada.com.my
Masukkan Bahan Rahsia Ini, Bagi Kuah Mee Bandung Sedap & Lemak
Siapa di sini anak Johor, pasti tahu keenakan rasa asli mee bandung yang pekat dan menyelerakan.
Resipi yang dikongsi Suzana Othman ini, memang lengkap dengan segala rasa original mee bandung Johor. Nak kuah lagi sedap, masukkan biskut Marie yang dihancurkan, menjadikan kuah lebih lemak dan sedap.
MEE BANDUNG JOHOR
BAHAN-BAHAN PES:
20 tangkai cili kering – beli online di sini
1 biji bawang besar – beli online di sini
4 ulas bawang putih – beli online di sini
1 senduk udang kering – beli online di sini
1 senduk udang geragau – beli online di sini
½ mangkuk kacang tanah – beli online di sini
12 keping biskut Marie – beli online di sini
12 sudu besar gula – beli online di sini
Minyak untuk menumis
BAHAN UNTUK MENYEDIAKAN MEE BANDUNG:
1 peket mee kuning
1 mangkuk daging yang telah direbus | hiris nipis
1 liter air rebusan daging
12 ekor udang
3 keping tauhu
3 biji telur
2 pokok sawi | potong
1 biji lobak merah | hiris memanjang – beli online di sini
Garam
Serbuk pati ayam
TONTON Ayam Masak Bali, Enak & Membuka Selera
BAHAN HIASAN:
Limau kasturi | belah 2 – beli online di sini
Cili hidup merah & hijau | hiris – beli online di sini
Daun bawang | hiris
Bawang goreng
BAHAN KISAR KERING:
Kacang tanah dan biskut Marie
BAHAN KISAR BASAH:
A. Bawang besar, bawang putih, udang kering dan udang geragau
B. Cili kering
CARA-CARA:
1. Mula-mula, sangai kacang tanah tanpa minyak dalam kuali. Kita bakar guna air fryer suhu 160°c selama 10 minit. Kacau-kacau sesekali supaya masak sekata.
2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng tauhu hingga masak, angkat dan ketepikan. Bila dah sejuk, hiris nipis untuk dijadikan hiasan.
3. Dengan menggunakan kuali yang sama, tumis bahan kisar A hingga garing.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Masukkan bahan kisar B. Bila cili kering dah garing, masukkan 12 sudu besar gula. Tak perlu letak garam.
5. Masukkan kacang tanah dan juga biskut Marie. Biskut Marie digunakan sebagai ejen memekatkan kuah dan menjadikan kuah lebih lemak dan sedap.
6. Gaul hingga semua bahan cukup garing. Tutup api.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
7. Simpan sebahagian pes mee bandung ke dalam balang kaca kedap udara dan masukkan ke dalam peti sejuk.
8. Pes boleh digunakan berulangkali dan tahan hingga 2 minggu. Bila-bila nak masak mee bandung, pes dah tersedia.
9. Tinggalkan anggaran 4 senduk pes di dalam kuali. Masukkan air rebusan daging.
10. Apabila air menggelegak, masukkan daging, udang dan sayuran. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
11. Perlahankan api, masukkan telur sebutir demi sebutir. Jangan kacau hingga telur masak. Tutup api.
12, Celurkan mee kuning, toskan dan masukkan ke dalam mangkuk. Kemudian tuang kuah mee bandung yang dah siap ke dalam mangkuk. Taburkan bahan hiasan.
Kredit resipi: Suzana Othman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Untuk Peminat Masakan Daging, Boleh Cuba Resipi Kambing Peratal
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: