Peminat kuih muih lama kena cuba Kuih Lapis Talam Sri Delima ni. Cara nak buatnya pun tidak susah mana. Masak pun pakai periuk kukusan. Jom cuba. Bolehlah buat makan masa minum petang nanti.
BAHAN-BAHAN:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 5 cawan santan cair
- 1 sudu kecil garam
- Pewarna merah, kuning dan coklat
CARA MEMASAK:
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian.
- Masukkan pewarna ke dalam tiga bahagian dan satu kekal putih.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
- Masukkan satu senduk adunan merah dan kukus selama lima minit.
- Lapiskan pula satu senduk adunan kuning dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan warna coklat dan kukus selama lima minit lagi.
- Kemudian ulang sekali lagi lapisan.
INFO CHEF: Untuk lapisan terakhir, bungkus penutup kukus dengan kain agar air tidak menitis ke atas permukaan talam.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Kaswi Goyang Manja Lembut Makan Bersama Kelapa Parut
Kuih yang sangat ringkas tapi sangat sedap dan kalau betul bancuhannya dapat hasil yang lembut dan boleh digoyang-goyang.
KUIH KASWI GOYANG
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 cawan gula
- 1 cawan gula merah
- 5 cawan air
- 3/4 sudu teh kapur makan
- Kelapa parut putih
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk besar kecuali kapur makan.
- Gaul sampai sebati dan gula larut.
- Tapiskan adunan kedalam mangkuk lain.
- Campurkan kapur makan dengan 3 sudu mkn air. Masukkan kedalam adunan yang telah di tapis tadi. Aduk hingga kapur sebati.
- Oles acuan dengan minyak masak dan tuangkn adunan kedalam loyang tadi.
- Kukus selama 30 minit. Sila pastikan air kukusan mendidih dulu baru dikukus. Balut penutup kukus dengan kain mengelakkn air menitik ke atas kuih.
Info: Biar kuis kaswi sejuk baru boleh dipotong dan makan bersama kelapa parut yang surah digaulkan sedikit garam.
Kredit: Ija Honey
Resipi Apam Susu Gebu. Sangat Mudah & Tak Guna Banyak Bahan
Jom buat Apam Susu yang sangat gebu dan enak ini. Sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan.
Nampak cantik dan gebu kan Apam Susu ni? Selain corak tembikai begini, boleh sahaja buat corak lain mengikut kreativiti masing-masing. Kalau tak cukup masa, buat satu warna sahaja pun boleh tau.
Nak cuba? Saudari Zuraita Mohd Anua ada kongsikan cara-caranya yang beliau cuba dari resipi perkongsian saudari Izzafaiqainaa Mohd Nor.
CARA MEMBUT APAM SUSU YANG SEDAP & GEBU
BAHAN A:
1 cawan gula
1 sudu makan ovalette – beli online disini
1 penutup esen vanilla – beli online disini
4 biji telur gred A
BAHAN B (AYAK):
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
BAHAN C:
4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
6 sudu makan minyak masak
3 sudu makan susu cair – beli online disini
BAHAN D:
Pewarna pilihan
Marjerin @ minyak
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan A kemudian pukul guna mixer pada kelajuan tinggi sampai kembang. Anggaran dalam 5-7 minit.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan B yang telah diayak. Pukul lagi hingga sebati.
3. Perlahankan mixer kepada low speed. Masukkan bahan-bahan C iaitu susu pekat manis, minyak masak dan susu cair. Pukul lagi.
4. Bila campuran sudah sebati, berhentikan mixer.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Kemudian warnakn mengikut kreativiti masing-masing.
6.Ambil acuan dan sapu marjerin atau minyak. Tuang adunan apam tadi mengikut kreativiti sendiri.
7.Kukus adunan selama 40 minit menggunakan api sederhana atau kukus hingga masak.
8. Angkat, telungkupkan apam dengan perlahan-lahan untuk mengeluarkannya dari aduan. Apam Susu sedia untuk dinikmati.
Petua: Selain sapu minyak atau marjerin, boleh juga tabur sedikit tepung pada acuan yang telah dioles tadi. Ia bertujuan supaya adunan tidak melekat di loyang.
Kredit foto: Zuraita Mohd Anua
Kredit resipi: Izzafaiqainaa Mohd Nor
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Resipi Nasi Briyani Udang Mudah & Sedap Boleh Masak Sempena Deepavali
Tak Perlu Kisar Rempah, Resipi Kari Ayam Sedap Ni Memang Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Sagu, Bangkit Selera Mengudap Kala Santai
Kuih sagu adalah salah satu kuih yang sedap dijadikan sajian ketika santai. Dinikmati bersama minuman panas kegemaran seperti kopi o atau teh o.
Kuih sagu selalu juga dihidangkan selepas majlis kecil di sekitar kawasan desa. Misalnya ketika kelas mengaji bagi individu dewasa. Ini kerana, kuih sagu mudah disediakan namun cita rasanya samat menarik untuk dimakan bersama teman seperjuangan.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH SAGU BERSALUT KELAPA PARUT
BAHAN A
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
3/4 cawan gula
1 sudu kecil sirap ros
BAHAN B
kelapa parut secukupnya
sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Basuh sagu dan toskan.
2. Dalam bekas, satukan sagu bersama BAHAN A yang lain. Kacau sebati.
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Sementara itu panaskan periuk kukusan.
5. Oleskan acuan loyang dengan sedikit minyak masak.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan.
7. Susunkan di dalam periuk pengukus.
8. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
9. Sejukkan sebelum dikeluarkan daripada acuan.
10. Golekkan kuih ke atas BAHAN B dan susunkan di atas pinggan.
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi