Enaknya jika dapat menikmati Kuih Jongkong yang sedap. Lemak lembut, memang tidak puas dimakan. Bagi anda yang menggemari kuih tradisional ini, bolehlah cuba hasilkan sendiri menggunakan resipi yang dikongsi oleh saudari Kia Cater. Sangat mudah. Pasti puas hati bila lihat hasilnya. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN LAIN: Gula merah secukupnya – beli online disini Daun pisang – dibersihkan dan dilayur
CARA MEMASAK: 1. ADUNAN PANDAN: Satukan semua bahan dan kacau hingga tepung larut. 2. Kacau mesra adunan dan masak guna api sederhana hingga pekat. 3. Pastikan tekstur adunan agak lembut. Jika keras, tambah air panas. 4. ADUNAN SANTAN: Satukan semua bahan-bahan untuk adunan santan. Sebatikan dan masak atas api. Jika adunan keras, tambah sedikit air panas. Paling sedap jia adunan lembut-lembut sahaja dan tidak keras. 5. AIR GULA: Satukan semua bahan dan masak hingga gula larut. Ketepikan dan biarkan sejuk. 6. Untuk membuat Kuih Jongkong, ambil daun pisang yang telah dilayurkan dan sudukan gula merah. 7. Kemudian letak adunan pandan diikuti adunan santan dengan secukupnya.
8. Bungkus Kuih Jongkong dengan kemas dan kukus selama 15 minit.
9. Tunggu kuih sejuk terlebih dahulu sebelum dihidang. Tuang air gula sewaktu dinikmati.
Dah puas dengan daging dan ayam, apakata ubah selera dengan rendang itik pulak. Eloknya itik tu disalai dulu baru sedap rasanya dan tak liat. Kalau nak senang beli aje itik salai yang dah siap.
Itik ni kalau masak rendang memang sedap sangat nih. Dagingnya pun pejal dan kalau betul cara masaknya boleh tahan lama nih.
RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN : 1 ekor itik |potong 12 1 kilo santan
BAHAN A : 20 biji cili api 5 sudu cili boh 2 inci kunyit hidup 2 inci halia 2 inci lengkuas 5 batang serai
BAHAN B 5 batang serai |diketuk 2 asam keping 3 helai daun kunyit |dicarik carikkan 1 sudu makan kerisik Garam secukup rasa Gula merah secukup rasa
CARA MEMASAK :
Itik dibersihkan, disalai .
Kemudian itik itu dipotong 12.dan dimasukkan kedalam kuali.
Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali.
Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan.
Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan C.
Resipi kuih keria keledek oren ini memang sesuai untuk dihidangkan ketika berbuka puasa. Dapat pula hidangkan hasil air tangan sendiri buat keluarga. Bahagia sangat kan?
Tak susah sangat nak buat kuih keria keledek oren ini. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Siti Husni ini ye.
Basuh, potong dan rebus keledek sampai empuk. Biarkan suam kemudian lenyekkan.
Masuk semua bahan yang lain ke dalam keledek yang dilenyek tadi. Uli dengan tangan sampai jadi doh yang tak melekat di tangan.
Sapu tangan dengan minyak kemudian buat bulat-bulat doh tu. Kemudian tekan dan buat lubang di tengah-tengahny, macam buat donat. Buat saiz kecil sikit supaya senang nak makan nanti.
Sudah siap, panaskan minyak, gunakan api sederhana besar ye. Gorengkan keria sampai nampak warna kekuningan keemasan. Angkat dan toskan.
Untuk membuat air gula, masukkan semua bahan dalam kuali. Gunakan api sederhana. Masak hingga mendidih dan berbuih. Kacau sampai pekat dan bertali. Tutup api.
Masuk kuih keria tadi. Gaul cepat-cepat ye bagi sira gula salut rata semua kuih keria Gaul sampai gula tadi kering dan salut elok pada kuih keria tu. Siap!
EKSTRA: Jangan tutup bekas kuih keria yang dah disira ketika masih panas. Nanti kuih jadi lembik dan gula akan cair.
Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
4 biji telur
200gm gula kastor
270gm minyak masak/jagung
½ sudu teh garam
1 sudu teh vanilla essen
Bahan B:
240gm tepung gandum | diayak
2 cawan lobak merah | disagat
1 ½ sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga sebati 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping : 1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap lapisan. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
4 biji telur
120gm gula kastor
½ sudu makan ovalete
Bahan B (diayak):
80gm tepung gandum
30gm susu tepung
10gm kopi 3 in 1
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
100gm yogurt
Bahan D :
50ml minyak jagung/masak
Bahan E :
1 sudu kecil red velvet emulco
Sedikit pewarna merah jika mahu
Bahan-bahan untuk filling dan topping: 600gm whipping cream/fresh cream 200gm krim keju
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping: 1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
6 biji telur
220gm gula kastor
1 sudu makan ovalete
Bahan B :
160gm tepung gandum | diayak
50gm serbuk koko | diayak
1 sudu makan nescafe | diayak
1/2 sudu kecil garam
Bahan C:
100ml susu pekat
Bahan D :
100gm dark chocolate compound/cooking chocolate di cairkan
Bahan E :
175gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil vanilla essen
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut. Jenis masakan : Brownies Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
8 biji kuning telur
135gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
300gm mentega/marjerin
70gm horlick
½ cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan C : 165gm tepung gandum 1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK : Carapembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata 4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. 5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. 6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis. 7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini Jenis masakan : Keks Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
8 biji kuning telur
200gm gula kastor
1 sudu makan ovalete
Bahan B :
200gm mentega/marjerin
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
200gm tepung gandum
50gm susu tepung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
2 sudu teh coklat emulco
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan. 4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata. 5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat). 7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis. 8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.