Kek Oren Klasik antara kek yang cukup diminati ramai. Parutan kulit limau menjadikan kek harum semerbak. Tekstur kek yang lembut dan gebu pula menjadikak Kek Oren Klasik begitu sedap dimakan. Nak-nak kalau dihidangkan panas ketika baru dikeluarkan dari oven, memang terbaiklah. Kalau anda tiada oven, tiada masalah. Kek Oren Klasik ini boleh dibakar menggunakan air fryer. Ini resipi Kek Oren Klasik yang dikongsikan oleh Zalekha Zabidi
RESIPI KEK OREN KLASIK
BAHAN-BAHAN:
11/4 cawan tepung naik sendiri – BELI ONLINE
1/2 cawan gula kastor – BELI ONLINE
1/2 cawan marjerin – BELI ONLINE
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla – BELI ONLINE
2 sudu besar pati oren sunquick
Parutan kulit oren
CARA MEMBUAT:
1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang. Masukan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
2. Masuklan pula esen vanilla, pati oren serta parutan kulit oren, kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Balik-balikkan sampai sebati.
4. Masukkan dalam acuan yang telah disapukan dengan marjerin dan tepung.
5. Masukkan dalam air fryer. Bakar sampai masak Kek Oren klasik. Suhu 160C selama 30 minit. Angkat, siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Zalekha Zabidi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Bebola Kek Coklat Cheese Puas Hati Makan, Mewah Dengan Rasa Coklat
Sedapnya Makan Punten Dengan Sambal Bilis, Sekali Pekena Terus Tak Boleh Lupa
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=-Vj4zr_00Qc
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Koleksi Resipi Biskut Raya Popular, Sedap & Boleh Buat Niaga.
Lebih kurang 2 bulan je lagi, umat Islam akan mula menunaikan ibadah puasa. Maka bermulalah pesta biskut raya. Terdapat pelbagai jenis biskut raya ada dijual di pasaran namun yang dihasilkan sendiri tentunya lebih bermakna. Bagi anda yang tercari-cari idea untuk kuih raya, ini seleksi aneka resipi biskut raya mudah dan paling popular yang wajib ada tahun ni. Anda boleh dicuba. Nak buat niaga pun sesuai.
1. BISKUT SAMPRIT
BAHAN-BAHAN:
- 185gm gula
- 375gm mentega
- 60gm tepung kastad | diayak
- 60gm tepung jagung | diayak
- 375gm tepun gandum | diayak
- 1 sudu makan esen vanilla
- 1 biji kuning telur
- Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
- Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
- Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
- Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
- Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.
2. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
- 160gm mentega
- 100gm minyak sapi
- 1 biji telur
- 80gm gula halus
- 400gm tepung naik sendiri
- 200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
- 150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
- 60gm gula halus
- 30gm mentega
CARA MEMASAK:
- Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
- Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
- Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
- Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
- Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.
3. BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
- 500gm mentega
- 350gm gula halus
- 250gm tepung gandum |diayak
- 250gm tepung jagung | diayak
- 125gm tepung kastad | diayak
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh esen vanilla
- Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
- Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
- Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
- Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
- Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.
Info Chef: Pastikan disapukan sedikit kuning telur di atas kuih sebelum dibakar.
4. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
- 450gm tepung gandum
- 2 sudu teh emplex
- 220gm gula ising
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
- 450gm coklat masakan
- 1/2 sudu makan lemak sayuran
- 3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
- Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
- Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
- Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
- Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
- Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
- Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.
Info Chef: Coklat hendaklah dipotong kecil sebelum dicairkan. Selain teknik double-boil, boleh juga dicairkan menggunakan ketuhar gelombang mikro.
5. TAT NANAS TERATAI
BAHAN-BAHAN:
- 120gm mentega
- 120gm minyak sapi
- 450gm tepung gandum
- 1 biji telur gred B
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
- Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
- Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
- Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Info chef: Biskut ini amat mudah disediakan kerana tidak memerlukan bahan yang banyak. Lebih enak dimakan bersama jem nenas kerana ia memberikan rasa manis pada tat selain mempunyai tekstur yang rapuh apabila dikunyah.
6. BATANG BURUK
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung gandum
- 150gm tepung beras
- 1/2 biji santan kelapa
- 100gm tepung kacang hijau
- 120gm gula ising
- 2 biji telur
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
- Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
- Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
- Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
- Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
- Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
- Sedia untuk dinikmati.
7. BISKUT AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
- 130gm mentega
- 60gm gula ising
- 160gm tepung gandum
- 30gm tepung jagung
- 20gm tepung ubi
- 1/4 sudu teh serbuk penaik
- 20gm serbuk badam
- Sedikit esen vanilla
- 1 biji kuning telur | untuk sapuan
- Sedikit coklat masakan | dicairkan
- Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
- Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
- Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
- Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
- Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
8. MAMA CAREY
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 125gm gula kastor
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 330gm tepung gandum | diayak
- 65gm tepung jagung | diayak
- 65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
- 1 biji putih telur
- 1 sudu makan tepung jagung
- 90gm gula ising
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga sebati.
- Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
- Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
- Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
- Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
- Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
- Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
- Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.
9. BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
- 125gm mentega
- 90gm gula kastor
- 1 biji telur
- 80gm kismis hitam
- 125gm tepung naik sendiri | diayak
- 375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula hingga rata.
- Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
- Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
- Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
- Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
10. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
- 185gm tepung gandum | diayak
- 60gm tepung gandum | diayak
- 140gm gula halus
- 125gm kacang tumbuk
- 1 sudu teh esen vanilla
- Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
- Kacang tumbuk kasar secukupnya
- Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
- Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
- Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
- Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
- Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
- Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Untuk menyediakan kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk sehingga halus.
11. BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega
- 1/2 cawan gula halus
- 2 biji kuning telur
- Sedikit esen vanilla
- 1 sudu kecil pewarna kuning
- 1 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 cawan tepung jagung
- 2 1/4 cawan tepung naik sendiri (@ tepung gandum + 1 sk baking powder diayak)
CARA MEMASAK:
1.Pukul metega dan gula hingga kembang dan gula hancur.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sekejap kemudian matikan mixer.
3.Masukkan pewarna kuning, susu tepung dan tepung kastard. Kacau rata.
4.Masukkan tepung jagung dan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil uli hingga jadi doh yang cantik dan tidak melekat di tangan.
5.Doh boleh terus diparut atau balut dengan plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit sebelum diparut.
6.Masukkan parutan doh tadi ke dalam cawan kertas dan hias dengan coklat urai berwarna.
7.Panaskan ketuhar dan bakar biskut selama 20 minit pada suhu 160C.
Kredit resipi & foto: Reen Khan Shariff
12. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 100gm gula halus @ kastor
- 100gm tepung jagung
- 1 biji kuning telur gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh air sejuk dlm peti ais
- Tepung gandum cap ros secukupnya – bergantung pada kondisi doh
- 80gm nestum
- 1 biji telur ayam + sedikit pewarna kuning telur (untuk sapuan)
- Nestum untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula & air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati @ nampak warna kuning keputihan.
2. Masukkan tepung jagung, nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
3. Terap doh guna acuan kesukaan, sapu telur diatasnya dan tabur nestum.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
NOTA: Panaskan oven dulu degan suhu 170 selama 20 minit kemudian semasa membakar turunkan suhu pada 160C.
Kredit resipi & foto: Hizar Harmiza Hashim
13. TAT NANAS KEJU
BAHAN KULIT:
- 150gm mentega tanpa garam
- 50gm marjerin
- 50gm gula aising
- 1/4 sudu teh garam
- 2 biji kuning telur
- 225gm tepung paling halus/superfine
- 35gm tepung jagung
- 25gm tepung susu
- 50gm keju cheddar-diparut halus
BAHAN UNTUK EGG WASH:(GAUL RATA)
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh susu cair
BAHAN UNTUK TABUR:
- 50gm keju cheddar-disagat
BAHAN INTI NENAS:
- 450gm nanas – parut
- 125gm gula pasir
- 1/8 sudu teh garam
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3cm kulit kayu manis
- 25gm keju cheddar-diparut
- 1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
1. Inti: Masak nanas sampai air meresap. Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis.
Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.
2. Kulit: Pukul mentega, marjerin, gula aising selama 30 saat. Masukkan kuning telur. Pukul rata.
3. Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambahkan keju parut.Gaul rata.
4. Ambil adunan kulit sebesar hujung ibu jari. Bulatkan, leperkan. Letak inti nanas.Bulatkan kembali.
5. Letakkan di atas loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas dengan baking
paper.
6. Bakar tat pada suhu 150’C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
7. Keluarkan tat dari oven. Biarkan suam. Oles dengan kuning telur dan tabur keju parut.
8. Bakar kembali tat pada suhu 150’C selama 20 minit sampai masak.
Kredit resipi & foto: Noraziah Yazid Nor Cookies
14. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
15. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 200gm bijirin cornflakes
- 150gm bubble rice
- 1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
- Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
- Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
- Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
16. SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1/2 cawan susu pekat manis
- Pewarna kesukaan secukupnya
- 2 sudu makan ( menggunung) tepung kastard
- 4 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan kacau menggunakan senduk.
2. Kemudian masukkan tepung kastard. Kacau lagi hingga rata.
3. Seterusnya masukkan tepung jagung. Uli hingga sebati. Adunan mestilah agak lembut. Jika keras, tambah mentega secukupnya.
4. Terap adunan dan biarkan 20 minit sebelum dibakar pada suhu 180C selama 20-25 minit atau sehingga masak, Guna api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
17. TAT NANAS GULUNG
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega
- 2 sudu makan minyak sapi
- 30gm gula icing
- 3 cawan tepung gandum – diayak. Jumlah boleh tambah kalau doh lembik
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu sudu makan tepung ubi kayu
- 1 sudu teh essen vanila
- 1 biji kuning telur
- Pewarna kuning lemon
HIASAN:
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu makan susu manis
- Pewarna kuning lemon
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, gula aising, minyak sapi dan esen vanilla. Sebatikan.
2. Kemudian masukkan telur dan pewarna kuning. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Kemudian terap doh dengan acuan yang disukai. Biarkan doh selama 1 jam baru sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 160-170C selama 20-25 minit. Masa mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: JJ Pau Mawar
18. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 150gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 50gm sebuk badam
BAHAN B:
- 350gm tepung red rose
- 50gm tepung kastard
- 50gm tepung susu
- 40gm tepung jagung
- Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
- Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
- Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
- Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
- Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
- Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
19. ALMOND ROCHER
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat susu compound
- 50gm pes kacang hazel
- Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
- Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
- Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
- Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
20. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 50gm shortening
- 80gm gula aising
- Secubit garam
(Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
- 175gm tepung naik sendiri
- 150gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
- 50gm cornflakes ( ramas kasar)
- 50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
- 80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
- Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
- Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
- Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
- Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Resipi Mango Cheesecake Lemak Manis. Sedap Dimakan Ketika Sejuk
Baru-baru ni sis makan mango cheesecake yang rasanya super sedap. Tiba-tiba tekak rasa teringin lagi. Sis pun cubalah membuatnya, Alhamdulillah percubaan pertama kali berjaya. Anak-anak kata sedap sangat. Inilah resipinya kalau korang nak cuba.
Resipi untuk biskut:
180gm biskut tiger susu / biskut marie
80gm butter – dicairkan
Untuk cream cheese:
1/2 biji mangga masak -dipotong dadu
250gm cream cheese
150gm whipping cream
60gm gula halus
2 sudu besar serbuk gelatin
3 sudu besar air panas
1 sudu besar jus lemon
Untuk puri mangga:
1 biji mangga masak
1 sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar gula halus ( kalau mangga kurang manis boleh tambah ikut citarasa masing-masing)
3 sudu besar air panas
1 titik pewarna kuning
Cara memasak:
1.Untuk base biskut hancurkan biskut dan campurkan dengan butter yang telah dicairkan tadi.
2.Letakkan ke dalam loyang dan tekan hingga mampat.
3.Masukkn ke dalam peti ais sekejap.
Untuk cream cheese:
1.Putar cream cheese dengan gula hingga lembut.
2.Masukkan whipping cream.
3.Larutkan gelatin dengan air panas hingga sebati dulu dan masukkan dalam adunan.
4.Masukkan jus lemon dan mangga.
5.Gaul sebati.
6.Tuangkan adunan cream cheese tadi ke atas biskut dan masukkan dalam peti sejuk semula.
7.Untuk puri pula,larutkan gelatin dengan air panas dulu dan campurkan semua bahan dalam blender.
8.Blend hingga halus.
9.Bila cream cheese dah agak-agak keras sikit, tuangkan puri mangga tadi.
10.Hiaskan dengan buah mangga yang dah dipotong nipis-nipis untuk membentuk bunga ros.
11.Hiaskan ikut kreativiti masing-masing.
12.Sejukkan dalam peti selama 4-5 jam baru dipotong.
* seeloknya guna loyang yang boleh dibuka tepinya.
Selamat mencuba.
Kredit: Hidayati Hana
INGIN MEMBELI ACUAN KEK, BOLEH LIHAT DI SINI.
Kek Span Coklat Susu @ Sponge Milky Chocolate Cake. Gebunyaa…
15 Resipi Kek Mentega Homemade Yang Paling Sedap & Mudah Dicuba.
Kek mentega sememangnya digemari semua golongan tidak kira usia. Selain rasanya yang enak, ia juga mudah disediakan dan tidak renyah. Namun, kek mentega boleh divariasikan dengan penambahan sedikit elemen moden bagi menepati citarasa moden. Jom lihat resipinya.
1. KEK MENTEGA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
- 1 cawan mentega | suhu bilik
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji telur (Gred A)
- 1 sudu teh pes pandan
- 1/2 cawan susu segar
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8 inci dan alaskan loyang dengan baking paper. Ketepikan.
- Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan garam. Kemudian, ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati. Masukkan pula pes pandan.
- Campurkan bahan kering secara bergilir dengan susu. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan tersebut ke dalam loyang dan bakar selama 25 hingga 30 minit.
2. KEK MENTEGA STRAWBERI
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
- 1 cawan mentega | suhu bilik
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji telur (Gred A)
- 1 sudu teh pes/emulco strawberi
- 12 biji buah strawberi | dipotong kiub
- 1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8 inci dan alaskan loyang tersebut dengan kertas pembakar. Ketepikan.
- Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan garam. Kemudian, ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati. Masukkan pula pes/emulco strawberi.
- Campurkan bahan kering secara bergilir dengan susu. Kacau sehingga sebati. Masukkan pula buah strawberi dan kacau sekali lagi.
- Tuangkan adunan tersebut ke dalam loyang dan bakar selama 25 hingga 30 minit.
3. KEK MENTEGA OREN COKLAT URAI
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
- 1/4 cawan coklat urai
- 1 cawan mentega (suhu bilik)
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji telur (Gred A)
- 1 sudu teh pes/emulco oren
- Parutan kulit buah oren secukupnya
- 1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8 inci dan alaskan loyang tersut dengan kertas pembakar. Ketepikan.
- Satukan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan coklat urai. Kemudian, ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati. Masukkan pula pes/emulco oren.
- Campurkan bahan kering secara bergilir dengan susu. Kacau sehingga sebati. Masukkan parutan kulit buah oren dan kacau sebati.
- Tuangkan adunan tersebut ke dalam loyang dan bakar selama 25 hingga 30 minit.
4. KEK MENTEGA LEMON & KUACI
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
- 1/4 cawan kuaci
- 1 cawan mentega | suhu bilik
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji telur (Gred A)
- 2 sudu makan jus lemon
- Parutan kulit lemon
- 1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8 inci dan alaskan loyang tersut dengan kertas pembakar. Ketepikan.
- Satukan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan kuaci. Kemudian, ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati. Masukkan pula jus lemon.
- Campurkan bahan kering secara bergilir dengan susu. Kacau sehingga sebati. Masukkan pula parutan kulit lemon dan kacaukan.
- Tuangkan adunan tersebut ke dalam loyang dan bakar selama 25 hingga 30 minit.
5. KEK MENTEGA NENAS UPSIDE-DOWN
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan serbuk penaik
- 1/4 sudu teh garam
- 1 cawan mentega | suhu bilik
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji telur (Gred A)
- Gula perang secukupnya
- Nanas | dipotong gelung
- Ceri merah | dibelah dua
- 1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180°C. Sediakan loyang bulat bersaiz 8 inci dan alaskan loyang dengan kertas pembakar. Ketepikan.
- Salutkan nenas dengan gula perang dan susunlan ke dalam loyang permbakar. Letakkan ceri merah di bahagian tengah gegelung nenas tersebut. Ketepikan.
- Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan garam. Kemudian, ketepikan.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
- Campurkan bahan kering secara bergilir dengan susu. Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan tersebut ke dalam loyang dan bakar selama 25 hingga 30 minit. Setelah kek tersebut masak, terbalikkan kek tersebut ke atas pinggan dan kek hidangkan.
6. KEK MARBLE NUTELLA
BAHAN-BAHAN:
- 260gm tepung gandum
- 270gm mentega
- 6 biji telur
- 250gm gula kastor
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu makan ovalette
- 1 sudu makan serbuk penaik
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu makan serbuk koko
- 1 sudu makan emulco kopi
- 1 sudu makan air
- Nutella secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan mentega dan susu pekat manis ke dalam mangkuk. Pukul hingga kembang. Ketepikan seketika.
- Kemudian dalam bekas berasingan, satukan gula kastor, telur, esen vanilla dan ovalette. Pukul hingga kembang.
- Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan air. Gaul lagi hingga sebati dan pukul hingga kembang.
- Masukkan adunan mentega sedikit demi sedikit. Gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal, satu bahagian lagi dicampur dengan emulco kopi serta serbuk koko.
- Tuang adunan kek ke dalam loyang secara berselang seli. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak.
- Setelah kek masak, sejukkan dan hiaskan dengan nutella.
7. KEK MENTEGA MARBLE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 180gm gula
- 250gm telur
- 250gm tepung gandum
- 3 sudu makan susu segar
- 1 1/2 sudu teh esen vanilla
- 3 pewarna makanan pilihan
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar selama 20 atau 30 minit.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih. Guna kelajuan rendah, kemudian ubah ke kelajuan sederhana dan kemudian ke kelajuan tinggi
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti dengan tepung. Pukul sebati menggunakan kelajuan perlahan.
- Akhir sekali masukkan susu segar dan kaup balik sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan dengan warna pilihan.
- Tuang aduan secara berselang seli dalam loyang bersaiz 9 inci yang telah dilapik dengan baking paper.
- Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
- Bakar kek pada suhu 180C selama 40 – 50 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.
- Sedia untuk dinikmati.
8. KEK MENTEGA BADAM
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 200gm gula kastor
- 5 biji telur
- 220gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 50gm serbuk badam
- 50ml susu segar
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 100gm badam cincang
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Campurkan mentega, susu pekat manis dan gula ke dalam bekas. Pukul hingga kembang.
- Masukkan telur diikuti dengan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik. Pukul lagi hingga semua bahan sebati.
- Kemudian masukkan susu segar, serbuk badam dan esen vanilla. Kaup balik adunan hingga sekata.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan taburkan badam cincang.
- Masukkan kek ke dalam ketuhar dan bakar opada suhu 170C selama 40-45 minit atau sehingga kek masak.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum dinikmati.
9. KEK MENTEGA KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 100gm mentega
- 80gm krim keju
- 130gm gula kastor
- 3 biji telur
- 120gm tepung naik sendiri
- 1 sudu teh esen vanilla
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan mentega dan krim keju. Putar sehingga krim tidak berketul.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit. Putar sehingga warna mentega menjadi putih kekuningan.
- Masukkan esen vanilla dan garam.
- Tambahkan telur satu demi satu dan sebatikan.
- Kemudian masukkan tepung dan putar hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 30 minit atau sehingga kek masak.
10. KEK MENTEGA PRUN
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 200gm gula kastor
- 4 biji telur
- 270gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 100gm buah prun
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk penaik. Ketepikan seketika.
- Dalam mangkuk berlainan, pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan tambahkan tepung gandum yang telah diayak. Kaup balikkan hingga sebati.
- Susun buah prun di dalam loyang yang telah digris dan tuang adunan. Bakar didalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit.
11. KEK MENTEGA JAGUNG KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 130gm gula kastor
- 3 sudu makan mentega
- 1 sudu teh esen jagung
- 200gm tepung naik sendiri
- 4 biji telur
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 100gm krim jagung
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
- Panaskan periuk kukusan. Oles loyang dengan sedikit minyak. Ketepikan.
- Pukul gula, esen jagung dan mentega sehingga kembang.
- Kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul hingga sebati dan kembang.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kaup balikkan sehingga sebati.
- Tambahkan jagung dan gaul lagi hingga semua bahan sekata.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 1 jam.
- Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.
12. KEK MENTEGA OREO
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 200gm gula kastor
- 4 biji telur
- 270gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik | diayak bersama tepung
- 20gm serbuk koko
- 100gm biskut Oreo | dibuang inti
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan mentega. Perlahankan kelajuan mixer.
- Tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adun hingga sebati.
- Asingkan sedikit adunan dan campurkan serbuk koko.
- Masukkan sedikit adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun oreo diulangi dengan lapisan koko. Kemudian susun oreo lagi.
- Ulangi langkah nombor 5 hingga adunan habis.
- Bakar didalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit.
13. BROWNIES BUTTER CAKE
BAHAN BROWNIES:
BAHAN A:
- 140gm coklat masakan hitam
- 50gm mentega
( Panaskan bahan diatas secara double-boiler. Ketepikan)
BAHAN B:
- 1 biji telur
- 50gm gula perang
- 35gm tepung gandum
( Campur semua bahan B ke dalam Bahan A. Pukul rata menggunakan spatula. Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit. Sejukkan sebentar.)
BAHAN KEK MENTEGA:
- 120gm mentega yang sudah dilembutkan
- 100gm gula kastor
- 2 biji telur
- 120gm tepung naik sendiri
- 1/4 sudu teh serbuk penaik | ayak bersama tepung
- 50ml susu cair @ susu segar
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
- Kemudian masukkan sebiji telur. Pukul. Kemudian barulah dimasukkan telur kedua.
- Masukkan tepung berselang seli dengan susu sehingga habis.
- Ambil 1/3 adunan, campurkan pewarna hitam atau mengikut kreativiti sendiri. Tuang ke atas brownies tadi.
- Bakar semula pada suhu 160C selama 30-40 minit atau sehingga masak.
14. KEK MENTEGA MIXED FRUITS
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 135gm gula kastor
- 50gm gula merah/perang
- 3 biji telur (saiz B)
- 200gm tepung naik sendiri
- 150gm buahan campur | direndam dengan air suam dan toskan
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan berkrim.
- Ambil sedikit tepung dan masukkan buahan campuran ke dalam tepung. Gaul dan ketepikan.
- Masukkan telur satu persatu dan putar.
- Masukkan tepung dan diselang seli dengan campuran buahan tadi. Kacau sehingga sebati.
- Panaskan ketuhar dan masukkan adunan ke dalam loyang saiz 7 inci.
- Bakar sehingga masak dengan suhu 175C selama 45 minit.
Info chef: Jika guna tepung gandum biasa, tambahkan 1 sudu teh serbuk penaik.
15. KEK MENTEGA MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 125gm gula kastor
- 250gm tepung naik sendiri
- 4 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 cawan susu pekat manis
- Kepingan masam manis secukupnya
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sekejap.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diikuti esen vanilla dan susu pekat. Putar hingga sebati.
- Masukkan sedikit adunan dan lapiskan diatasnya dengan kepingan masam manis. Bakar pada suhu 170C sehingga keperangan.
- Ulang langkah melapis sehingga adunan habis dan kek masak.