Resepi:rohaisha

 

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan tepung Hong Kong
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar gula halus
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 50ml santan kotak
  • 400ml air
  • Sedikit pewarna oren

 

Cara:

1.Satukan kesemua bahan dalam bekas, kacau menggunakan hand whisk hingga sebati.

2.Tapiskan.

3.Panaskan pan non-stick dan sapukan sedikit mentega setiap kali mahu menebar adunan dalam kuali.

4.Biarkan masak dan tidak perlu diterbalikkan.Angkat crepe.

5.Bentangkan crepe, picitkan whipping cream, letakkan sebiji biskut oreo, tutup lagi dengan whipping cream dan lipat.

6.Hidangkan.

 

Bahan Untuk Inti:

  • 1 1/2 hingga 2 cawan non-dairy whipping cream
  • Biskut oreo secukupnya

 

Cara:

Pukul hingga kental.

 

Untuk Kastad:

  • 1/2 cawan susu cair
  • 50ml air
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung kastad
  • 1 biji kuning telur
  • Secubit garam 
  • 1 sudu kecil planta
 

Cara:

1.Satukan bahan dalam satu bekas.Kacau sebati.

2.Panas/masak menggunakan kaedah double boiler.

3.Kacau sehingga likat dan matikan api.

4.Sejukkan.

5.Satukan bersama whipping cream.

 
 

Kredit resipi sepenuhnya kepada

Damai Qalbu...

http://rohaisha.blogspot.com