Raya Haji dah nak dekat ni mesti korang terfikir nak masak menu istimewa apa untuk dihidangkan bersama keluarga. Jom cuba resipi Beriani Daging dan Tulang Gearbox yang dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Resipi Beriani Daging dan Tulang Gearbox ni memang banyak sikit bahannya, tapi kalau dah siap masak confirm puas hati! Jom kita cuba resipi ni untuk Raya Haji kalini.

BERIANI DAGING TULANG GEARBOX

Resipi Beriani Daging Tulang Gearbox Menu Istimewa Raya Haji

BAHAN-BAHAN:

NASI BERIANI

Resipi Beriani Daging Tulang Gearbox Menu Istimewa Raya Haji

1. Beras Basmathi Jasmine Parboil 1.2 kg( direndam 40 minit)

2. Daun pandan 3 helai

3. Daun sup dan daun ketumbar

4. Rempah 4 sekawan

5. Garam kasar 1/2 cawan

6. Daun bay 3 helai

7. Air ( agak-agak tenggelam beras)

8. Air mawar 1/2 botol

9. 2 sudu besar pewarna kuning

CARA PENYEDIAAN:

Panaskan air hingga mendidih masukkan semua bahan no.1 hingga no. 7 di atas (hingga betul-betul mendidih baru masukkan beras)

IKLAN

Rebus beras dalam 7 ke 8 minit hingga 90 % beras masak.

Angkat dan toskan

Masukkan dalam periuk balik.

Masukkan kuah atau minyak beriani ke dalam nasi, air mawar dan pewarna. Kukuskan dalam 10 ke 15 minit lagi…kacau dan balik-balikkan nasi tutup dalam 5 minit lagi dan siap!

 

DAGING BERIANI

Resipi Beriani Daging Tulang Gearbox Menu Istimewa Raya Haji

1. Daging 1kg dan 3kg tulang gearbox

2. Bahan tumis

– 5 sudu besar minyak sapi

– 1 senduk kecil minyak masak

IKLAN

– Rempah 4 sekawan

3. Bahan kisar halus

– 3 biji Bawang holland

– 10 ulas Bawang putih

– 3 inci Halia

– 7 biji cili hijau besar

4. Gula

5. Daun sup dan daun pudina

6. Kismis 2 kotak kecil

7. ½ tin Tomato puri/ tomato sup

8. 3 biji Buah tomato ( dikisar)

IKLAN

9. ½ tin Susu cair

10. 5 sudu besar Madu

11. 8 sudu besar Rempah beriani

12. 6 sudu besar sos cili

13. 1 cawan Bawang goreng

CARA PENYEDIAAN:

Panaskan kuali dan masukkan minyak dan minyak sapi.

Tumis rempah 4 sekawan, bila dah naik bau, masukkan bahan kisar halus tumis sampai wangi.

Masukkan gula, daun sup, daun pudina, dan air.

Masukkan daging dan tulang gearbox (masak 1 ke 1 1/2 jam atau hingga daging empuk)

Kemudian masukkan kismis,tomato puri,susu cair,madu, dan tomato kisar tutup dalam 15 minit.

Masukkan rempah beriani, masuk sos cili dan bawang goreng.

Masukkan minyak masak yang panas dalam gulai beriani (tujuannya supaya gulai nampak cantik)

Perasakan dengan bahan perasa dan garam.

SELAMAT MENCUBA

Kredit: Muliadi Ramli

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI