APAM GULA MERAH

BAHAN-BAHAN:
Bahan A:

  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan


Bahan B:

  • 11gm yis mauripan
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu teh gula halus


Bahan C:

  • 4 cawan tepung gandum
  • secubit garam


CARA MEMASAK:

  1. Satukan semua bahan A dalam periuk dan masak hingga gula larut.
  2. Tapis dan sejukkan.
  3. Dalam bekas lain satukan bahan B dan kacau, biarkan lima minit atau hingga berbuih.
  4. Seterusnya, satukan bahan C ke dalam mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yang telah disejukkan, kacau menggunakan whisk.
  5. Setelah sebati, tutup dan perapkan selama 1 jam.
  6. Sapukan acuan dengan minyak,kemudian tuangkan adunan dalam acuan.
  7. Kukus selama 20 minit.
  8. Angkat dan sejukkan.

Saiz hidangan: 10 orang.
Jenis hidangan: Kuih-muih
Waktu memasak: 45jam.
Cara memasak: Kukus .
Keistimewaan: Manis
Anggaran kos: RM10