Bahan-bahan :
1971151{-}1 sisir pisang emas muda| 8237928{-}100gm tulang ikan talang masin | rendam| 165313{-}1 liter santan pekat| 7561604{-}2 batang serai | ketuk| 1786839{-}Garam dan perasa secukupnya| 3431237{-}10 biji cili padi | kisar| 5409249{-}2.5cm kunyit hidup | kisar| 3677411{-}Daun kunyit | mayang halus|Cara Memasak :
[start_directions]
- Pisang emas, disiat kulitnya dan dipotong serong. (Jika suka boleh masukkan kulit pisang sekali dalam masakan)
- Masukkan semua bahan kisar bersama tulang ikan masin ke dalam periuk.
- Seterusnya tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
- Selepas itu,masukkan pula pisang tadi dan serai yang telah diketuk ke dalamnya.
- Taburkan daun kunyit hiris, biarkan mereneh.
- ambahkan garam secukup rasa, dan biar kuah sedikit pekat. Sedia untuk dihidangkan.
[end_directions]