Bahan-bahan :
5193918{-}1kg daging batang pinang - hiris kecil dan nipis| 5232010{-} 15 ulas bawang merah - hiris| 5275685{-} 3/4 cawan puri tomato| 5295760{-} 1 cawan kicap pekat | 5338297{-} 2 sudu makan kerisik| 5367591{-} 2 tangkai daun kari - lurutkan dari tangkai| 5402487{-} 2 sudu makan air asam Jawa| 5445668{-} Garam dan gula secukup rasa| 5484666{-} 5 sudu makan minyak masak| 8548415{-}BAHAN REMPAH RATUS: 3 kuntum bunga lawang| 8604164{-} BAHAN REMPAH RATUS: 1 batang kulit kayu manis| 8655908{-} BAHAN REMPAH RATUS: 6 biji buah pelaga| 8717020{-} BAHAN REMPAH RATUS: 6 kuntum bunga cengkih| 876932{-} BAHAN REMPAH RATUS: 1 sudu makan jintan putih| 8795780{-} BAHAN REMPAH RATUS: 1 sudu makan jintan manis| 1831892{-}BAHAN KISAR: 10 tangkai cili kering| 189169{-} BAHAN KISAR: 2 biji bawang besar| 1954204{-} BAHAN KISAR: 6 ulas bawang putih| 2004145{-} BAHAN KISAR: 3cm halia muda|Cara Memasak :
[start_directions]
- Rendam bahan rempah ratus hingga kembang, kemudian kisar hingga halus. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bawang merah yang telah dihiris bersama daun kari hingga wangi.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan rempah ratus yang dikisar tadi. Sentiasa kacau.
- Setelah pecah minyak dan agak garing masukkan daging, kacau hingga daging kecut dan airnya keluar.
- Renehkan hingga air daging kering.
- Masukkan kicap, sos tomato , air asam Jawa dan kerisik. Kacau lagi.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Setelah daging kering dan cukup rasa, tutup api.
- Daging sedia dihidangkan.[end_directions]