Kuih Puteri Ayu ni memang sedap dan lembut sangat. Kalau biasa perasa pandan, Puteri Ayu Cheese ni terbaik sangat untuk penggemar keju. Sedap berkrim keju.
Biasanya puteri ayu dasarnya ada kelapa parut, tetapi versi yang ini lapisan bawah atau dasarnya adalah berasaskan krim keju,jadilah kuih Puteri Ayu Cheese.
Bagi pencinta keju memang menepati citarasa korang. Boleh dihidang masa minum petang mahupun sarapan.
PUTERI AYU CHEESE
.
BAHAN-BAHAN :
- 2 biji telur
- 1 cawan gula castor – beli online DI SINI
- 2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
- 1 cawan santan atau susu cair – beli online DI SINI
- 1 sudu teh ovalette- beli online DI SINI
- Pewarna pilihan – beli online DI SINI
- Sedikit esen vanilla atau perisa pilihan
BAHAN CREAM CHEESE:
- 250 gm cream cheese
- 80 gm gula castor – beli online DI SINI
- 25 ml air
- 20 gm tepung gandum – beli online DI SINI
- 1 biji telur
Satukan kesemua bahan-bahan cheese dan pukul hingga licin dan sebati. Ketepikan.
CARA MEMASAK :
1. Pukul telur, esen vanilla dan gula hingga kembang.
2. Masukkan ovalette dan pukul lagi hingga pekat dan gebu.
3. Masukkan santan atau susu cair & tepung dan pukul lagi hingga sebati.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
5. Jika nak perisa yang berlainan, boleh letakkan perisa untuk setiap bahagian.
6. Sediakan acuan puteri ayu secukupnya. Oleskan acuan dengan sedikit minyak masak.
7. Didihkan air di dalam kukusan.
8. Isikan adunan cream cheese ke dalam acuan dan kukus selama 2 minit dengan api sederhana.
9. Setelah itu, letakkan adunan berwarna hingga penuh dan kukus lagi lebih kurang 7-10 minit dengan api sederhana. Setelah masak, keluarkan dari acuan.
* Jangan lupa untuk balut tutup kukusan supaya air kukusan tidak menitis atas kuih
*Gunakan api yang sederhana untuk mendapatkan kuih puteri ayu yang lembut, cantik dan gebu.
NOTA dari Aini Binte Madon :
Saya masukkan adunan tepung dan adunan cheese ke dalam piping bag supaya mudah dan cepat untuk isi ke dalam acuan.
Sedap berbaloi untuk dicuba.
.
Kredit : Aini Binte Madon
ANDA GEMAR MEMBELI BELAH SECARA ONLINE, JOM LAYARI DI SINI UNTUK MENCARI PRODUK PERKAKAS DAPUR DAN BARANGAN ELEKTRIK YANG MEMUDAHKAN KERJA MEMASAK ANDA
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Lemak Basmathi Paling Sedap, Lengkap Dengan Sambal Kerang. Mudah Masaknya.
Nasi Lemak memang tak lengkap tanpa padanan sambalnya. Masak nasi lemak guna beras basmathi pun gerenti sedap gak, lembut berderai dan sedap nasinya.
Ni dia resipi perkongsian daripada Mariana Zainal, yang bestnya siap dengan sambal kerangnya sekali. Terbaiklah Mariana.
NASI LEMAK BASMATHI
.
BAHAN-BAHAN :
- 4 cawan beras basmathi
- 1 cawan santan pekat
- 5 cawan air
- Sebesar ibu jari halia(hiris)
- 1 biji bawang besar hiris
- 1 sudu teh lada hitam( lada hitam biji, buang angin dlm badan) – beli online DI SINI
- 3 biji bunga lawang(bangkit aroma) – beli online DI SINI
- 1 helai daun pandan(simpul)
- 2 sudu teh garam
CARA MEMASAK :
1. Basuh beras. Eloknya beras basmathi direndam dulu dengan air sekurangnya 30 minit), toskan.
2. Masukkan semua bahan dan beras dalam periuk nasi elektrik.. Tekan cooked.. Biarkan sehingga masak…siap.
3. Apabila butang periuk dah naik, jangan kacau nasi tu lagi, biar aje dulu, lepas 15 minit nanti baru kacau.
2.SAMBAL KOSONG
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kisar :
- 35 tangkai cili kering – beli online DI SINI
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 sudu besar ikan bilis – beli online DI SINI
- 1/2 sudu teh belacan(sikit jer tau) – beli online DI SINI
- 1 1/2 cawan minyak masak
(kisar semua bahan ini)
Bahan lain :
- 1 biji bawang besar(hiris)
- 3 sudu besar gula pasir
- 1 sudu besar gula merah – beli online DI SINI
- 3 sudu besar air asam jawa(sederhana cair)
- Sedikit garam
- Sedikit bahan perasa
CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan kisar dalam kuali masak guna api sederhana.(jangan letak minyak sbb Mariana dah kisar dengan minyak,salah satu teknik bila masak sambal tak nak merecik.
2. Bila cili dah mula masak elok..masukkan bawang hiris,gula pasir,gula merah,air asam jawa dan bahan perasa..
3. Masak hingga pekat bila dah pekat masukkan garam..Sesuaikan rasa, buang lebihan minyak.
3. SAMBAL KERANG
.
BAHAN-BAHAN :
- 3 kg kerang (rebus dan kopek ambil isi)
- 1 1/2 keping asam keping – beli online DI SINI
- 3 sudu besar gula
- 1/2 sudu besar garam – beli online DI SINI
- 1 sudu teh bahan perasa
- 1 cawan air
Bahan kisar
- 2 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- Sebesar ibu jari halia
- 35 tangkai cili kering – beli online DI SINI
- 3 sudu besar ikan bilis – beli online DI SINI
- 1 cawan minyak masak
(kisar semua bahan ini)
Hiasan
1 biji besar besar ( potong bulat)
CARA MEMASAK :
1.Masukkan bahan kisar dalam kuali.
2. Masukkan asam keping,gula,garam dan bahan perasa.
3. Tumis hingga naik minyak dan garing, api sederhana dan kacau sesekali.
4. Apabila sambal dah masak elok, masukkan kerang dan air.
5. Masukkan juga bawang besar yg di hiris bulat.
6. Sambal agak pekat tutup api, dah siap.
TIP DARI MARIANA : NAK NASI YANG LEBIH LEMBUT TAMBAH 1/2 LAGI CAWAN AIR..
:JIKA GUNA BERAS BIASA, 1 CAWAN BERAS DAN 1 1/2 CAWAN SANTAN CAIR
Kredit foto & resipi : FB Mariana Zainal
ANDA SEDANG MENCARI PENGISAR UNTUK KISAR BAHAN SAMBAL JOM BELI ONLINE DI SINI.
JOM JENGUK VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
https://www.rasa.my/bau-wangi-daun-ketumbar-pada-nasi-ayam-thai-buat-berselera-nak-makan/
https://www.rasa.my/nasi-hujan-panas-ayam-masak-merah-tak-pernah-jemu-makan/
Zalina Kongsi 5 Bakeri Popular Super Sedap , Amat Laris Di Kafenya Zalynz Oven
Sekiranya anda ke Seksyen 3, Shah Alam pasti mata tertumpu melihat kafe berwarna merah jambu. Aroma semerbak bau bakeri dan pasteri yang dibakar segar di dapur kafe menjadi tarikan pelanggan ke sini.
Pemiliknya yang juga blogger dan pengajar kelas online bakeri dan pastri Zalina Zainal sudi berkongsi lima menu bakeri dan pasteri yang menjadi tarikan dan cukup laris di sini.
Jom kita semak resipi dari Zalynz Oven ini…
1. BOMBOLINI BISCOFF CREAMCHEESE
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
- 100gm gula kastor
- 100gm margerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh @ 5gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
- 1 sudu teh bread improver
- 1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju biscoff :
- 250gm krim keju
- 120gm gula ising | yang telah diayak
- 50gm Lotus Biscoff Spread
- 200gm non dairy whipping cream
- Snow powder secukupnya (sejenis serbuk gula untuk menyalut bombolini)
CARA MEMASAK :
Cara Penyediaan Doh :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh 40gram. Susun doh atas dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung.
8. Tunggu doh cukup kembang. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng hingga perang kedua-dua bahagian atas dan bawah Bombolini.
9. Toskan atas tisu dapur, Bila dah sejuk boleh salut bombolini dengan snow powder.
10. Paipkan dengan krim keju Biscoff Cream.
11. Hias dengan biskut Lotus Biscoff. Sedia untuk dihidang.
Cara penyediaan krim keju biscoff :
1. Pukul krim keju dan gula icing.
2. Masukkan biscoff spread dan pukul rata.
3. Dalam bekas berasingan pukul non dairy whipping cream hingga kental.
4. Campurkan keduanya dan kaup balik hingga kental
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM15
INFO CHEF : Pastikan bombolini usah kerap dibalikkan dalam kuali. Cukup 2 atau 3 kali sahaja.
2. ROTI CREAMCHEESE OREO
.
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
- 100gm gula kastor
- 100gm margerin atau mentega
- 2 biji telur gred B (100gm)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh @ 5gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
- 1 sudu teh bread improver
- 1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju :
- 250gm krim keju
- 120gm gula ising | yang telah diayak
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 50gram setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh 15 minit.
8. Gelek doh dan boleh masukkan doh dalam acuan roti saiz 15sm. Biar doh naik kembang ¾ cup. Tekan bahagian tengah doh dengan jari.
9. Sapu susu cair atas doh dan paipkan inti krim keju.
9. Tabur sekeliling atas doh dengan serbuk oreo, tunggu doh kembang paras acuan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas bakar boleh dihias bahagian tengah roti dengan serbuk biskut Oreo.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM12
INFO CHEF : Satu adunan ini boleh dapat 20 biji roti.
3. KEK COKLAT LEMBAB
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek coklat :
- 300gm tepung gandum
- 400gm gula kastor
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 100gm serbuk koko
- 4 biji telur gred B
- 250ml susu cair
- 250ml minyak jagung
- 250ml air panas
Bahan krim coklat ( sapuan dalam lapisan kek):
- 200gm coklat coin (zalina guna beryl’s)
- 200gm whipping cream UHT ( dairy, zalina guna Anchor)
- 300gm whipping cream ( non dairy,zalina guna Value Pride)
Bahan coklat ganache (topping) :
- 300gm coklat coin
- 250gm whipping cream UHT ( dairy,Zalina guna Anchor atau Emborg)
- 200gm whipping cream (non dairy)
CARA MEMASAK :
Cara memasak kek coklat :
1. Ayakkan tepung, serbuk koko,baking powder dan bikabonat.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang pada kelajuan tinggi.
3. Perlahankan kelajuan. Masukkan minyak jagung.
4. Masukkan susu cair .
5. Berhentikan mixer. Kemudian masukkan tepung. Sambung pukul pada kelajuan perlahan.
6. Berhentikan mixer lagi sekali. Masukkan air panas. Kacau dulu guna spatula.
7. Kemudian baru pukul dengan mixer pada kelajuan perlahan.
8. Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang.
9. Kalau guna loyang, sapukan marjerin dan alaskan loyang dengan baking paper.
10. Kalau tuang pada acuan aluminium, hanya tuang separuh bekas.
11. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 – 35 minit (ikut adunan dan saiz loyang ) atau hingga masak.
12. Berat adunan lebih kurang 1680 gram.
Langkah menyediakan kek coklat dengan krim coklat:
1. Sediakan kek dan sediakan krim coklat
2. Lepa krim pada lapisan kek
3. Simpan dalam peti chiller lebih kurang satu jam
4. Sediakan coklat ganache, sejukkan sekejap
5. Curah coklat ganache atas kek.
Cara penyediaan krim coklat:
1. Masukkan coklat coin dan whipping cream UHT ke dalam bekas aluminium.
2. Panaskan secara double boiler sehingga coklat cair sepenuhnya, dikacau selalu.
3. Sejukkan sebentar.
4. Pukul whipping cream (non dairy) hingga kental.
5. Coklat ganache dan whipping cream digaul rata menggunakan spatula.
Cara penyediaan coklat ganache :
1. Masukkan coklat coin dan whipping cream (dairy) dalam bekas aluminium
2. Masukkan whipping cream yang sudah dipukul kental. Masukkan ke dalam bekas aluminium tadi
3. Panaskan secara double boiler hingga coklat cair sepenuhnya.
4. Sentiasa dikacau selalu, sejukkan sebentar sebelum dituang pada kek.
Masa penyediaan : 5 jam
Kos : RM30
INFO CHEF : Kek yang telah dilepa hendaklah disimpan dalam peti sejuk sehingga krim betul-betul keras sebelum dituang coklat ganache atas kek.
4. NUTELLA CHESSE TART
(Hidangan 75 biji)
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tartlet :
- 500gm tepung gandum
- 250gm mentega
- 125gm gula icing
- 50gm telur
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan inti krim keju :
- 250gm cream cheese
- 50gm gula icing (diayak)
- 20gram daripada telur yang telah dikocok (atau boleh tambah sedikit sedikit mengikut kesesuaian)
- ½ sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan doh :
1. Masukkan tepung ke dalam bekas.
2. Ayakkan gula icing.
3. Masukkan mentega yang telah dipotong kecil.
4. Ramas semua bahan hingga menjadi serbuk roti.
5. Masukkan telur dan esen vanilla.
6. Uli hingga menjadi doh licin dan tak melekat di tangan.
7. Bungkuskan doh dan simpan dalam peti sejuk minimum 2 jam atau seeloknya sehari semalam.
8. Bentukkan doh ke dalam acuan. Cucuk doh dengan garfu.
9. Bakar selama 25 minit pada suhu 180 darjah celcius atau hingga nampak keperangan.
Cara penyediaan krim keju(filling) :
1. Putar krim keju hingga tidak berketul dan licin.
2. Masukkan gula icing yang telah diayak. Pukul lagi hingga licin.
3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Kaup balik adunan. Angkat sptatula dan buat pengiraan 1 hingga 10. Kalau adunan masih agak pekat, kita masukkan sedikit sedikit baki telur tadi. Adunan krim keju harus tidak terlalu cair.
4. Masukkan Nutella ke dalam kulit tart.
5. Paipkan krim keju ke atasnya. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah celcius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
6. Bila tart keju dah sejuk boleh paipkan Nutella atas tart keju dan boleh dihias dengan cip coklat.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM15
INFO CHEF : Kulit tart boleh dibuat awal dan disimpan di dalam balang kedap udara.
5. ECLAIRS
(ANGGARAN 25 BIJI)
BAHAN-BAHAN
Bahan doh :
- 275ml air
- 100gm mentega
- 1/2 sudu teh gula
- 1/4 sudu teh garam halus
- 150gm tepung gandum
- 225gm telur gred B (ditimbang)
Bahan inti (filling) :
- 40gm kastad segera
- 100ml air sejuk
- 300gm Whipping Cream ( Zalina guna Value Pride)
CARA MEMASAK :
1. Panaskan air, mentega, gula dan garam dalam periuk hingga mendidih.
2. Kecilkan api. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga doh tak melekat kat periuk lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan terus doh ke dalam mixer. Pasang mixer pada kelajuan sederhana. Biarkan sehingga adunan sejuk sedikit.
4. Masukkan telur satu persatu. Putar sehingga adunan nampak licin.
5. Hidupkan oven dan panaskan selama 15 minit. Set suhu 200 darjah celcius.
6. Alas dulang dengan parchment paper(warna putih,kalau baking paper warna hitam creampuff akan melekat lepas bakar)
Boleh juga sapu margerin pada dulang kalau tak nak guna baking paper.
7. Masukkan nozzle dalam plastic kon.
8. Masukkan adunan dan paipkan.
9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 – 20 minit kemudian turunkan suhu pada 180 darjah celcius dan bakar lagi selama 5 minit atau hingga nampak garing.
10. Jangan buka oven selagi belum cukup 25 minit. Kalau masak tak rata, selepas turunkan suhu 5 minit, boleh buka oven dan pusingkan tray dan sambung bakar lagi 3 atau 4 minit atau sehingga cukup perang.
Cara memasak filling :
1. Pukul whipping cream hingga kental menggunakan mixer.
2. Bancuh instand custard dan air sejuk.
3. Bila whipping cream dah kental, masukkan bancuhan instant custad dan digaul/kaup balik menggunakan spatula.
4. Potong eclairs kepada 2 bahagian
5. Gunakan nozel bintang dan paipkan krim ke atas bahagian bawah Eclairs.
6. Bahagian atas eclairs dicelup dengan coklat bar atau coklat coin yang telah dicairkan secara kaedah double boiler.
7. Boleh hias bahagian atas eclairs dengan bebola manik.
Masa penyediaan : 3 jam
Kos : RM10
INFO CHEF : Boleh simpan eclairs di dalam petisejuk supaya coklat yang dicelup cepat mengeras.
Terima kasih : Zalynz Oven
No. 10, Jalan Cendana 3/13b, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor
IG @ zalynz_oven
Nak beli bahan ramuan bakeri dan pastri jom beli online DI SINI
Mencari oven terbaru, jom semak online DI SINI
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK DI YOU TUBE @ Majalah Rasa Official
SEMAK JUGA RESIPI-RESIPI MENARIK INI :
Cheesy Chicken & Mushroom Puff, Boleh Aje Guna Pastri Lapis Segera
Jimat Tapi Kenyang, RASA Kongsi Resipi Roti Bajet Sesuai Waktu PKPB
Cara Mudah Nak Masak Laksa Nyonya Yang Sedap & Menyelerakan
Sedapnya tengok hidangan laksa nyonya ni ye. Bukan main lagi terliur tengok banyak lauk sampingan.
Nak masak pun mudah je. Boleh cuba dengan resipi yang dikongsikan oleh Nazri Mat Zain ini.
LAKSA NYONYA
BAHAN-BAHAN:
3 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
10 tangkai cili kering*
6 biji cili merah besar*
½ inci lengkuas*
½ inci halia*
4 biji kunyit hidup*
4 @5 biji buah keras*
Minyak untuk menumis
2 batang serai | diketuk
2 kuntum bunga kantan | belah 4
Daun kesom (dalam 50 sen)
1kg santan
Air secukupnya
1 keping asam gelugur
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam pengisar.
2. Kisar sehingga semuanya sebati.
3. Masukkan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar tadi (minyak jangan terlampau banyak ye).
4. Semasa tumis tu, masukkan serai yang telah diketuk dan bunga kantan yang telah dibelah empat serta daun kesum.
5. Masak sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan
santan dan air.
6. Kepekatan kuah ikut citarasa sendiri.
7. Masukkan fishball, tauhu fook (tauhu yang selalu orang buat begedil tu) dan sekeping asam gelugur.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
8. Tauhu fook dan fish ball tu agak-agaklah ye. Ni sebab saya buat dalam kuantiti yang banyak.
9. Masukkan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa.
10. Apabila sudah mendidih, tutup api. Siap untuk dihidangkan. Kuah ni boleh makan dalam 8-10 orang.
11. Terpulang sama ada nak guna mee kuning atau bihun. Tapi pastikan dicelur dulu.
12. Bahan sampingan macam laksa biasa seperti daun salad, bawang besar, timun, cili api potong dan telur rebus.
Kredit resipi: Nazri Mat Zain
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Seleksi Resipi Masakan Kelantan Yang Mudah, Sedap & Disukai Ramai
Nak Buat Mee Celup Sedap Sama Seperti Di Kedai, Boleh Cuba Resipi Ini!
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: