Minum petang hari kita tekak terasa nak menjamah popia. Tapi bukan popia basah tetapi popia sira. Krup krap makannya disalut pula dengan sambal memang layan.Bahannya senang untuk disediakan, intinya juga boleh dipelbagaikan. Boleh guna inti sayur yang segar. Nak pakai isi udang, ayam atau daging pun boleh.Tak payah masukkan air dalam sambal sira untuk elakkan popia lembik.
POPIA SIRA CRUNCHY
Bahan-bahan:
Kulit Popia secukupnya
Sengkuang
Lobak merah
Isi ayam/udang/udang geragau
2 ulas bawang putih (cincang)
Garam
Cara membuat:
1.Panaskan minyak tumis bawang putih
2.Masukkan ayam atau udang.
3.Masukkan sengkuang dan lobak merah (sekejap saja jangan lembik sangat)
4.Dah siap angkat dan masukkan dalam tapis supaya airnya tak ada masa kita gulungkan popia.
5.Biarkan sejuk sedikit baru gulung
6.Goreng hingga garing
Untuk sambal sira
1 mangkuk kecil cili kisar (cili kering ,3 ulas bawang putih,sedikit air)
2 sudu besar cili sos
1/2 cawan gula
Sedikit garam
Bijan
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
1.Panaskan minyak, tumis cili hingga naik minyak.
2.Masukkan sos cili.
3.Masukkan gula dan garam.
4.Masak hingga pekat sedikit
5.Taburkan bijan.
6.Dah siap tutup api.
7.Tunggu hingga sambal sira sejuk baru gaulkan dengan popia.
Kredit: Hidayati Hana
3 Resipi Juadah Petang Yang Colourful. Salah Satunya Kek Span Versi Indonesia
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Pasta Spiral Goreng Yang Ringkas, Sedap & Menyelerakan
Pasta biasanya ramai memilih untuk dimakan bersama sos citarasa Itali seperti Bolognese, Carbonara dan sebagainya. Bagi anda kurang gemar, boleh je nak guna pasta ni untuk masak hidangan yang kena dengan Melayu seperti goreng dan juga sup. Sedap! Walaupun ringkas, tapi bila dah tambah macam-macam bahan enak seperti sayur, daging, cendawan dan macam-macam lagi, hasilnya pasti anda kagum. Jom cuba.
PASTA SPIRAL GORENG RINGKAS
BAHAN A:
- 1 paket pasta spiral (beli online DISINI)
- Sedikit mentega dan minyak zaitun
- Serbuk lada hitam (beli online DISINI)
- Serbuk oregano (beli online DISINI)
- Sedikit cili kisar atau chili flakes (salah satu) (beli online DISINI)
- 4 ulas bawang putih (beli online DISINI)
- 1 ulas bawang besar | dihiris dadu (beli online DISINI)
- Sedikit sos tiram (beli online DISINI)
- Sos tomato (beli online DISINI)
- Sos cili (beli online DISINI)
- Nampla
- Garam secukup rasa (beli online DISINI)
- Sedikit kiub pati ayam (pilihan) (beli online DISINI)
BAHAN B:
- Aneka makanan laut (sotong / udang dll )
- 3 keping daging burger | dihiris dadu
- Bebola ikan
- Cendawan shitake | dipotong kecil (beli online DISINI)
BAHAN C:
- Lada benggala
- Brokoli (beli online DISINI)
- Tomato ceri (beli online DISINI)
- Lobak merah (beli online DISINI)
CARA MEMASAK:
1. Rebus pasta spiral pasta dengan sedikit minyak dan garam. Toskan airnya dan gaul dengan sedikit minyak atau mentega.
2. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau diikuti cili kisar.
3. Masukkan bahan B dan gaul hingga masak. Tambahkan bahan C kecuali tomato ceri.
4. Seterusnya masukkan pasta spiral, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos nampla, serbuk lada hitam dan serbuk oregano. Gaul hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan gaul rata.
6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Kredit resipi & gambar: Wan EmyRa
Anda sedang mencari KUALI NON STICK? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Buat Mi Homemade Tanpa Pengawet Guna 1 Cawan Tepung Gandum
Buat Laksa Beras Homemade Puas Makan. Boleh Berkali Nikmatinya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kek Pisang Mudah, Hanya Guna Blender
Kek pisang ni memang ramai peminatnya. Nak buatnya pun mudah dan tak sesusah disangka. Mengikut resipi yang dikongsi oleh saudari Aliah Yahaya Alia ini, beliau membuat kek pisang dengan hanya menggunakan blender. Tapi, nampak gebu dan sedap kan? Jom cuba buat sendiri.
KEK PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan minyak jagung atau minyak masak
- 4 biji telur
- 8 biji pisang emas (saya guna pisang berangan dalam 5-6 biji)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil baking soda
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan oven dahulu dalam 10-15 minit dengan suhu 160-170°c
2. Campur tepung gandum, baking powder dan baking soda. Ayak dan asingkan.
3. Sediakan pengisar. Masukkan telur, gula dan garam. Kisar hingga kembang.
4. Masukkan minyak, kisar lagi.
5. Masukkan pisang, kisar hingga halus. Asingkan bahan ini ke dalam 1 mangkuk besar.
6. Ambil tepung yang diayak tadi, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan yang dikisar tadi. Gaul sebati. Jangan gaul lebih-lebih, asalkan sebati.
7. Lenserkan loyang. Lapik baking paper dan bakar 160-170°c selama 45-50 minit mengikut oven masing-masing.
8. Siap.
Selamat mencuba.
Kredit resipi & foto: Aliah Yahaya Alia
Anda mencari PENGISAR? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kek Lapis Masam Manis Kukus Warisan Arwah Ibu Mertua. Sedap & Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Aneka Roti Bijirin Enak dan Gebu. Roti Boleh DiBuat Sendiri
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya roti buatan sendiri. Lagi pulak di masa PKP ni, bekalan roti walau ada namun cepat habis di rak. Kena datang awal pagi.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 20gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 120gm Serat gandum kasar
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Roti yang menyihatkan
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 450gm Air sejuk
- 50gm Serat Gandum kasar
- 150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
- 20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 250gm Air sejuk
- 30gm serbuk teh hijau
- 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat.
6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan.
9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
- 150gm Oat
- 100gm Madu
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
- 500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
- 100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
- 30gm Tepung susu lemak penuh
- 8gm Garam halus
- 50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
- 11gm Yis kering
- 5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
- 350gm Air sejuk
- 30gm Black Charcoal Powder
- 20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
9. Keluarkan doh yang sudah kembang.
10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf
Waktu Memasak: 3 jam
Jenis Hidangan : Roti
Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza
Cara Memasak : Bakar
Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih : Chef Sharizat, Golden Republic