Creampuff antara kuih yang sentiasa mendapat permintaan daripada mereka yang meminatinya. Creampuff yang sedap dimakan ialah mempunyai tekstur yang lembut dan inti yang tidak terlalu manis.
Menerusi perkongsian daripada Izz Aishah ini, dia berkongsi resipi creampuff yang berintikan filling kastard yang pernah menjadi hasil jualannya sebelum ini.
1.Masukkan air dan marjerin dalam periuk. Masak sampai marjerin tu larut dalam air dan mendidih. 2. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan tepung. Kacau laju-laju sampai tepung dah tak lekat pada periuk. 3. Biarkan sampai tepung suam. Lepas tu, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul guna mixersampai semua sebati. 4. Sapukan loyang dengan marjerin.
5. Masukkan adunan tadi dalam piping plastik (kalau ada acuan pakai la acuan, kalau tak ada pun tak apa). Pipekan adunan dengan susunan dalam loyang jarak-jarakkan sebab nanti creampuff akan mengembang.
6. Akhir sekali, spray dengan air. Bakar dengan menggunaka suhu 180C selama 35 minit.
250 ml susu cair/susu full cream 3 sudu besar tepung kastad – beli online DI SINI 5 sudu besar gula (kalau tak nak manis sangat boleh kurangkan) – beli online DI SINI 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1. Masukkan susu, gula, tepung kastard dan esen vanilla ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan menggunakan api perlahan. 2. Masak sampai filling tu mendidih dan kental . 3. Sejukkan sebentar dan boleh masukkan dalam creampuff. Siap.
IKLAN
*Nak cantik boleh taburkan snow powder atas creampuff. Kalau tak ada, tak payah letak. Itu sebagai hiasan saja. *Inti dia ni kalau korang nak buat guna style lain pun boleh tau.
Enaknya menu Paprik Campurni. Kombinasi udang, sotong dan aneka sayuran yang sangat sedap. Sangat sesuai dijadikan hidangan berbuak puasa. Rasa pedas, masam, masin memang cukup. Pendek kata memang digemari ramai. Nak lebih sedap? Hidangkan bersama Telur Dadar garing. Memang terbaik padanannya! Nak cuba resipi Paprik Campur yang sedap perkongsian saudari Ezan Jelita ni? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
BAHAN C (JUMLAH SECUKUPNYA): Bunga kobis – hiris Lobak merah – hiris Kacang buncis – hiris Daun limau purut – buang tulang tengah Cili Merah/Hijau – hiris (Jika ingin tambah sayuran lain pun boleh. Ikut citarasa)
CARA MEMASAK: 1.Panaskan sedikit minyak, tumiskan bahan A terlebih dahulu hingga wangi. 2. Kemudian masukkan bahan B diikuti udang sotong yang sudah dicuci bersih. 3. Tambahkan sedikit air. Reneh sehingga masak. 4. Seterusnya masukkan bahan C. Perasakan dengan gula dan garam dengan secukup rasa. Kalau suka, bolehlah masukkan serbuk perasa. 5. Masak hingga sayur lembut. Padamkan api dan sedia untuk dinikmati.
Sup cendawan homemade ala Pizza Hut ini memang sedap. Rasa lemak berkrim. Dipadankan pula dengan roti bawang putih. Memang ngam habis!
Kalau nak puas makan, buat sendiri lagi puas hati. Lebih fresh sebab kita masak sendiri. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Nurul Husna Mohamed Daudini ye. Katanya, resipi itu pula diambil daripada adiknya Nor Najihah Mohamed Daud.
Sup ini juga boleh disejuk bekukan bila buat banyak. Kalau rasa teringin nak makan, keluarkan dan panaskan. Selain itu, kalau nak jadikan sos spageti pun sedap tau. Cubalah.
Bahagikan cendawan kepada dua bahagian; untuk goreng garing ambik 3 biji, dan selebihnya untuk masuk dalam kuah.
Panaskan majerin, goreng cendawan 3 biji tadi yang dah dipotong dadu, sampai garing.
Angkat, tos dan ketepikan.
Dengan minyak yang sama, tumis bawang merah yang dah dipotong dadu, hingga garing.
Setelah itu masukkan lada hitam, gaul sebati.
Kemudian tambahkan cendawan yang dihiris dan Gaul sebentar.
Kemudian tambah gandum dan gaul sebati.
Masukkan susu dan air, kacau hingga naik wap. Tutup api dan kisar adunan tu hingga hancur elok. Like creamy gitu.
Kemudian masukkan semula ke dalam periuk dan perasakan secukup rasa. Kalau pekat boleh tambah air, ikut kesesuaian selera masing-masing.
Kalau nak cepat, buat step no 3 tadi hingga sedikit menggelegak, perasakan siap-siap dan kisar. Terus siap untuk dihidang
Untuk roti, cincang bawang putih, gaul bersama majerin atau mentega, kalau ada oregano atau parsli boleh letak juga. Oles pada roti keping dan bakar atas pan atau dalam oven..
Apakata tengahari ni kita makan sajian barat. Sajian berasaskan daging, ayam dan udang memang sungguh wow sedapnya. Boleh dimakan dengan roti dan crepe atau makan dimakan begitu sahaja pun enak.
Ni min kongsikan 5 variasi sajian barat untuk makan tengahari dan malam. Resipi dari Azian , Hassan, penulis buku masakan. Min dah try memang lazat.
1. DAGING STROGANOFF
BAHAN-BAHANNYA :
1 biji bawang holland | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cendawan butang | dihiris nipis
3 sudu makan cuka epal (cider)
3 sudu makan mentega
500 gm daging batang pinang | dipotong memanjang
1 cawan krim
1 cawan susu segar
1 sudu teh pasli kering
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan dan cairkan mentega dan masukkan bawang holland dan bawang putih. 2. Masak sehingga wangi. Angkat dan ketepikan. 3. Masukkan cendawan butang dan masak selama 2-3 minit. Angkat dan ketepikan. 4. Masukkan daging dan masak sehingga daging keperangan. 5. Masukkan epal cider dan sedikit air dan biarkan ianya mendidih. 6. Masukkan serbuk lada hitam, pasli, garam,susu segar dan krim 7. Renehkan sebentar sehingga kuahnya pekat.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 25 hingga 30 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Sajian Tradisional Russia Keistimewaan : Daging berjus dengan rasa lemak berkrim Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF: Gunakan daging segar yang mempunyai sedikit lemak untuk rasa lebih enak. Sajian tradisional Russia ini sudah wujud sejak abad ke 19 dan amat popular di seluruh dunia.
2. AYAM PANGGANG DENGAN NENAS
BAHAN-BAHAN :
1/2 biji nenas | sederhana saiz, dikupas dan potong dadu
2 ketul peha ayam
4 sudu makan mentega
1 sudu makan madu
2 biji bawang merah | dicincang halus 2 biji cili merah | dihiris nipis
1 biji oren | ambil jusnya
1/2 cawan apple cider @ cuka epal
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh garam
CARA MEMASAKNYA :
1. Bersihkan ayam dan tos ayam dengan menggunakan tisu dapur 2. Lumurkan ayam dengan garam,serbuk lada hitam dan lada sulah 3. Sementara itu panaskan mentega didalam kuali 4. Tumis bawang sehingga layu dan kemudian masukkan madu. 5. Masukkan apple cider, jus oren nenas dan cili merah. 6. Bancuhkan tepung jagung bersama air dan masukkan kedalam kuali. 7. Masak sehingga kuah pekat 8. Letakkan ayam keatas dulang pembakar 9. Tuangkan kuah tadi keatas ayam . 10. Panaskan ketuhar, dan bakar ayam di dalamnya dengan suhu 250 C selama 40-45 minit.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis masakan : Sajian barat fusion Keistimewaan : Rasa masam manis dari nenas menjadikan ayam panggang lebih lazat Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF: Sajian barat dengan sentuhan rasa tempatan. Lazat dimakan bersama kentang putar dan coleslaw.
3. CREPE BERINTI BAYAM DAN AYAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan crepe :
175 gram tepung serbaguna
3 biji telur
1 sudu makan mentega
1 ½ cawan susu segar
½ sudu teh garam
Bahan inti :
100gm isi ayam | dipotong dadu
1 labu bawang Holland | dipotong dadu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 ikat daun bayam | secekak, dibasuh bersih dan ditoskan
3 tangkai daun ketumbar | dipotong pendek
1 sm halia | dicincang halus
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil garam masala
1 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak
CARA MEMASAK:
Cara membuat Crepe: 1.Ayak tepung bersama garam. Ketepikan 2.Pukul telur sehingga kembang dan masukkan telur ke dalam adunan. 3.Kacau adunan hingga sebati. 4. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan terus mengacau adunan. 5. Pastikan adunan tidak berketul. 6. Biarkan adunan seketika untuk 1 jam 7. Selepas itu bolehlah di panaskan kuali dan sapukan sedikit mentega 8. Masukkan satu senduk adunan dan ratakan seperti membuat pan cake atau lempeng.
Cara membuat inti : 1. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu. 2. Masukkan isi ayam, bawang putih, halia ,serbuk cili, garam masala dan garam. 3. Selepas itu masukkan tomato dan bayam 4. Kacau hingga ayam masak dan akhir sekali masukkan daun ketumbar
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 20 – 30 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Sajian barat fusion Keistimewaan : Sajian crepe berkhasiat dengan gabungan inti ayam dan bayam Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Usah membuat crepe yang terlalu tebal kerana ia menenggelamkan keenakan rasa inti ayam bayam.
4. STEW DAGING
BAHAN-BAHAN :
500gm daging batang pinang | diptong saiz 3 sm
1 biji bawang holland | dipotong dadu
100gm mentega
3 sudu makan tepung gandum
2 biji lobak merah | dipotong membulat tebal
2 batang saderi | dipotong pendek
3 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh thyme
1 sudu teh rosemary
3 helai daun bay
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Panaskan kuali dan cairkan mentega 2. Masukkan bawang holland dan masak setakat ianya layu. 3. Masukkan tepung dan kacau sehingga warnanya menjadi keperangan. 4. Tuangkan air sedikit demi sedikit 5. Ulang langkah ini selama 3 kali dan akhir sekali tuangkan air mengikut kesesuaian. 6. Masukkan kesemua bahan-bahan lain dan reneh sehingga daging lembut.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Sajian barat Keistimewaan : Sajian stew bertambah lazat, bila dihangatkan dari lauk semalaman. Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF: Enak dimakan bersama roti. Anda juga boleh menambahkan kentang, cendawan dan kacang pis hijau ikut rasa yang anda gemari.
5. SPAGHETTI UDANG
BAHAN-BAHAN :
1 biji bawang holland | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dipotong dadu
1 sudu teh paprika
2 cawan stok ayam
150gm spaghetti | direbus dan toskan
4 ekor udang
2 ekor sotong
2 tangkai daun ketumbar | dicincang halus
1 sudu makan minyak zaitun
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA : 1. Rebuskan dan toskan spaghetti, ketepikan 2. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan bawang putih dan masak sehingga wangi. 3. Masukkan serbuk paprika, serbuk lada hitam,tomato dan stok ayam 4. Masak sehingga kuah mendidih dan masukkan udang dan sotong 5. Masak selama 2-3 minit dan perasakan dengan garam dan lada sulah. Akhir sekali masukkan spaghetti tadi dan gaul. 6. Taburkan daun ketumbar
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Pasta Keistimewaan : Spaghetti Makanan Laut memang lazat dengan ramuan udang segar Anggaran kos : RM 13
INFO CHEF: Selain udang dan sotong, anda boleh sahaja memasukkan makanan laut yang lain seperti kekapis, kerang, kepah dan sebagainya.