Pengat Pisang memang dah biasa tapi pernahkah anda cuba Pengat Pisang bersama Mi Siput. Jika tidak, anda memang harus cuba sebab pengat ni memang sangat sedap! Sangat berbaloi untuk dicuba.
CARA MASAK PENGAT PISANG NANGKA MI SIPUT
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji pisang nangka | bentuk bunga
- 1 keping mi siput
- 100gm gula pasir atau secukup rasa
- 50gm gula merah/melaka
- 250gm santan
- 650gm air
- 1 helai daun pandan
- 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
- Panaskan air. Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
- Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar. Masukkan santan pekat.
- Apabila kuah pengat telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Angku Kacang Merah, Kuih Tradisi Masyarakat Cina, Sedap Sungguh Rasanya!
Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Samsiah Hj Mat Ali telah berkongsi resipi kuih angku kacang merah.
Menurut Samsiah, kuih angku ini teksturnya kenyal. Rasanya pula lemak manis dan sangat membuka selera.
“Boleh saja gunakan apa-apa bentuk acuan pun asalkan cantik dan menarik perhatian,” kata Samsiah.
Ayuh kita lihat resipinya.
KUIH ANGKU KACANG MERAH
(resipi untuk 18 biji)
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan santan
3/4 cawan air
Pewarna merah
Pewarna kuning
1 cawan inti kacang merah
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut.
2. Kemudian masukkan tepung gandum.
3. Masukkan pula garam.
4. Masukkan santan dan air.
5. Gaul sebati semua bahan. Masukkan air sedikit demi sedikit ketika menggaul.
6. Gaul sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan.
7. Bahagikan kepada dua bahagian.
8. Satu bahagian diletakkan pewarna merah. Gaul sehingga doh menjadi warna merah sekata.
9. Satu lagi letakkan warna kuning. Gaul sebati sehingga doh menjadi warna kuning sekata.
10. Ambil satu sudu inti kacang merah. Bulat-bulatkan.
11. Sapu acuan dengan minyak masak.
12. Ambil sejemput doh warna merah. Bentukkan bulat leper. Kemudian letakkan inti kacang merah. Balut kemas. Padatkan pada acuan.
13. Ulangi langkah ini sehingga semua adunan merah dan kuning habis.
14. Masukkan dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
15. Potong daun pisang ikut bentuk bulat ikut saiz acuan.
16. Keluarkan kuih angku dan letak atas daun pisang tersebut.
17. Siap!
Untuk melihat video, boleh pergi ke link youtube Butter Laici
Selamat mencuba!
Sumber: Rasa Share Resipi
Cheesy Chicken & Mushroom Puff, Boleh Aje Guna Pastri Lapis Segera
Rangup dan sedap serta kelazatan inti ayam berkeju dan cendawan. Inilah keenakan pastri lapis Cheesy Chicken & Mushroom Puff padahal guna pastri lapis yang sudah siap dipek ( jenama Kawan pun okay). Namun pastri lapis ni memang rangup dan mudah berderai.
Yang penting isinya kena sedap, selain sosej dan isi ayam, bahan seperti susu segar, mentega, keju mozarella dan kepingan keju menjadikannya lebih sedap dimakan.
CHEESY CHICKEN AND MUSHROOM PUFF
.
BAHAN-BAHAN :
- 1 peket puff Pastry jenama Kawan
- 1/2 peket isi ayam
- 3 batang sosej
- 1 biji bwg holland (potong dadu)
- 3 ulas bwg putih (dicincang)
- Sedikit capsicum hijau & merah (potong dadu)
- 1/2 cawan susu segar
- 1 tin sup campbell (tin kecil)
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- Sedikit garam
- Sedikit mentega
- Sedikit keju mozarella/cheese slice
- Egg wash (kuning telur+ sedikit air/susu)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
- Panaskan mentega tumiskan bawang, da layu msukkan isi ayam dn sosej
- Bila dah masak masukkan sup campbell, susu segar, garam sedikit
- Masukkan lada hitam, capsicum dan perasakan
- Masak hingga pekat dan tutup api
Penyediaan :
- Sediakan puff pastri (pastri lapis), letakkan inti atas puff dan sedikit cheese
- Kelar bahagian atasnya dgn pisau
- Tutup puff, guna garfu tekankan tepi puff hingga habis (rujuk gmbr)
.
- Letakkan dlm dulang pembakar dan sapukan egg wash
- Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25- 30 minit
.
.
Rujukan :
FB: Resipi Mutiara HATI
Jika anda suka membeli belah secara online, jom layari DI SINI untuk mendapatkan tawaran dan pelbagai perkakas dan peralatan dapur untuk memudahkan kerja anda di dapur.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKAKAN RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Resipi Step By Step Buat Karipap Pusing Sedap Yang Gerenti Jadi.
Buat Sendiri Murtabak Daging Sedap Untuk Minum Petang
Sedap Murtabak Daging ni. Makan panas-panas dicicah pula dengan kuah kari atau cuka bawang, memang berselera. Maklumlah, sekaranmg ni harga barang semua mahal. Andai beli, sekeping dalam RM4.00. Kalau anak ramai, memang tak cukup dan tak puas makan. Jadi jom cuba buat sendiri guna resipi mudah perkongsian saudari Yanie Mansor. Sangat mudah dan enak!
RESIPI MURTABAK DAGING MINI PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- Kulit popia
- Daging cincang – boleh guna isi ayam
- 3 biji ubi kentang – potong dadu – beli online disini
- 3 sudu makan rempah kari ikan – beli online disini
- 1 ulas bawang putih – beli online disini
- 2 biji bawang besar – potong dadu – beli online disini
- Daun sup
- Garam secukupnya
- Gula secukup rasa
- 2 biji telur
- Hirisan daun sup dan daun bawang secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang putih dan bawang besar yang dipotong dadu.
2.Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3.Masukkan daging cincang atau isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4.Masukkan gula dan garam dengan secukupnya dan masak sehingga kering. Angkat dan ketepikan.
5.Untuk balut murtabak, pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan-bahan inti yang dimasak tadi.
6.Masukkan daun sup dan daun bawang. Kacau hingga sebati.
7.Balut dengan kulit popia dan masak dalam kuali hingga inti masak sepenuhnya.
8.Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Yanie Mansor
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official