Tujuan sumi dibekukan adalah untuk mengelakkan sumi mencair apabila kastard panas dituang.

BAHAN-BAHAN:
*10gm serbuk agar-agar
*200gm gula pasir
*1000gm air
*4 sudu makan tepung kastard
*400gm susu cair (1 tin)
1 bungkus sumi atau secukupnya

BAHAN UNTUK SOS KASTARD:
400ml susu cair
200ml air
2 sudu makan gula
2 sudu makan tepung kastrd
1 sudu teh esen vanila

CARA MEMASAK:
1. Susun sumi di dalam bekas dan bekukan sebentar (15-20 minit) di dalam peti sejuk dingin beku.
2. Satukan semua bahan bertanda * di dalam periuk dan kacau sebati. Masak di atas api sehingga agaragar larut.
3. Angkat periuk dan biarkan adunan sedikit suam (tidak terlalu panas). Boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan jika suka. Tuang adunan kastard ke dalam bekas yang berisi sumi beku. Sejukkan semula sehingga kastard mengeras.
4. Untuk membuat sos kastard untuk dituang di bahagian atas; satukan kesemua bahan untuk sos kastard dan masak di dalam periuk. Kacau dan masak hingga sos memekat. Angkat dan sejukkan.
5. Untuk menghidang, keluarkan puding dan tuangkan sos kastard di atasnya hingga meleleh untuk lebih sedap dan lemak.