Bila dah bosan dengan menu berlauk, bolehlah fikirkan sesuatu yang ringkas namun mengenyangkan. Kalau anak-anak sukakan sardin, bolehlah buat nanti. sangat mudah.
ROTI INTI SARDIN ALA PATAYA
Bahan-bahan:
1 tin sardin- tin kecil
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji cili padi- potong kecil
Air asam jawa-sedikit
Garam sikit
2 biji telur
Bahan-bahan:
1.Campur sardin, bawang besar, cili padi, air asam jawa dan garam.
2.Letakkan inti sardin di atas roti dan lapiskan dengan roti.
3. Pecahkan telur , golekkan telur seperti membuat pataya dan letakkan roti tadi.
4. Balutkan roti tadi dengan telur. Masak sekejap di atas api sederhana.
Sumber : bonda nora
Resipi Murtabak Mini Guna Kulit Popia. Sedap & Tak Guna Banyak Bahan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bibimbap Sedap Guna Bahan Mudah & Ikut Selera Orang Malaysia
Terasa nak cuba rasa Bibimbap macam yang dalam drama Korea? Saudari Zurina Zulkefli ada kongsikan resipinya. Istimewanya resipi ini, ia diolah mengikut selera orang Malaysia dan juga menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati di kedai sahaja. Paling penting dalam Bibimbap ini ialah sos pedas manis, masin rumpai laut, kuning telur yang cair dan tekstur rangup sayuran yang berkhasiat. Nah..Bolehlah cuba masak sendiri. Jom cuba!
CARA BUAT BIBIMBAP SEDAP SECARA HOMEMADE
BAHAN SAYURAN BIBIMBAP:
1 timun jepun – hiris bulat dan goreng 2 minit
1 lobak merah – hiris panjang dan goreng 2 minit
Cendawan blackfungus/shitake – rendam, hiris panjang dan goreng 2 minit – beli online disini
Bayam hijau – rebus dan tos
Telur ayam – goreng mata
Daging ayam – potong kecil memanjang, gaul bersama lada hitam dan goreng
(untuk mendapat aroma yang lebih, gunakan minyak bijan untuk goreng bahan diatas)
BAHAN NASI BIBIMBAP:
Beras sushi Sumo – beli online disini
Kepingan rumpai laut – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Masak beras sushi Jepun mengikut arahan pada paket. Sekiranya tiada, boleh guna beras biasa dan pastikan nasi dimasak sedikit lembut.
2. Hancurkan kepingan rumpai laut ke atas nasi. Saya beli rumpai laut panggang berperisa BBq di kedai RM2 atau 7-Eleven.
RESEPI SOS PEDAS MANIS:
Original menggunakan pes cili Korea Gochujang atau boleh guna sos pedas Adabi, tapi sekiranya tiada juga anda boleh ganti dengan
1 genggam cili kering – beli online disini
2 labu bawang putih – buang kulit dan cuci bersih – beli online disini
Sedikit air suam
4 sudu besar gula – beli online disini
1 sudu besar garam – beli online disini
1 sudu sos cili – beli online disini
2 sudu besar kicap – beli online disini
1 sudu besar bancuhan tepung jagung – beli online disini
Sedikit biji bijan – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Cili kering dibasuh bersih, potong kecil dan rendam dalam air panas. Kemudian tos.
2.Campurkan cili kering dan bawang putih ke dalam blender.
3. Masukkan sedikit air suam, gula, garam, sos cili dan kicap. Kisar sehingga hancur.
4. Setelah dikisar, masak semula di dalam kuali sehingga kering air dan masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga mendidih.
5. Akhir sekali taburkan sedikit biji bijan. Sos merah siap.
CARA SUSUNAN BIBIMBAP:
1.Ratakan nasi bercampur rumpai laut di dalam mangkuk.
2. Letak telur mata ke atas nasi.
3. Susun sayuran dan ayam yang dimasak ke atas bahagian putih telur. Jangan lupa letakkan 1 sudu besar sos pedas manis.
4. Sekiranya ada, boleh titiskan minyak bijan ke atas kuning telur. Taburkan biji bijan yg di sangai mengikut citarasa.
5. Bibimbap siap dan sedia dimakan.
6. Cara nak makan, cuma kacau kacau sahaja Bibimbap dan makan.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Tosei, Idli & Chutney Kelapa Homemade Yang Mudah, Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kek Beras & Masak Tteokbokki Homemade
Bagi peminat drama dan rancangan Korea, pasti biasa melihat menu Tteokbokki ni. Ia berupa sajian kek beras yang dimasak menggunakan sos pedas. Sangat popular di negara Kimchi. Di Malaysia, hidangan ini boleh dinikmati di restoran masakan Korea namun harganya agak mahal. Malah jika buat sendiri pun, bahan-bahannnya agak sukar didapati.
Istimewa bagi anda yang nak cuba menu ini, saudari Zurina Zulkefli ada kongsikan resipinya. Sangat mudah dan menggunakan bahan-bahan yang ada di Malaysia je. Jom cuba!
RESIPI KEK BERAS & TTEOKBOKKI HOMEMADE
BAHAN KEK BERAS:
- 1 cawan tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- Secubit garam
- Sedikit minyak bijan
- Air suam
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan dan masukkan air suam sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
2. Uli doh memanjang dan potong kecil.
3. Sapukan minyak bijan pada pinggan. Letak potongan kek beras dan kukus selama 5 minit.
4. Setelah siap dikukus, rendam kek beras ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalannya.
5. Ketepikan kek beras dan sedia untuk menyediakan sos Tteokbokki.
BAHAN KUAH TTEOKBOKKI:
- 3 ulas bawang putih – cincang
- Sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan pes cili giling
- Sedikit air
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan sos tiram
- Gula
- 1 sudu teh stok ayam
(jika nak pedas, boleh masukkan sos pedas Korea) - Beberapa batang sosej – hiris
- Telur rebus
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan pes cili giling, sedikit air, sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan stok ayam. Masukkan sos pedas Korea jika mahukan rasa Teokbokki yang pedas.
3. Kacau rata hingga sos likat dan mempunyai rasa pedas dan manis.
4. Kemudian masukkan Tteokbokki (kek beras) dan hirisan sosej ke dalam kuah. Masak selama beberapa minit.
5. Hidang Tteokbokki bersama telur rebus dan taburan biji bijan.
Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli
Tercari-cari ‘RICE COOKER’ yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Talam Berlauk Versi Kari, Lembut & Sedap Berdaging
Kuih talam yang lembut dan sedap dikunyah memang menjadi kegemaran ramai. Tapi bila dibuat berlauk dengan ramuan daging dan rencah serbuk kari, memang padu sangat rasanya.
Boleh dimasak untuk sarapan mahupun minuman petang. Memang super sedap dan nikmat,jom semak resipi Nurul Shazwani Abd Mutalib. Siap dengan bawang gorengnya.
TALAM BERLAUK KARI
(size 10×10)
BAHAN-BAHAN :
Bahan talam :
- 2 cawan tepung gandum
- 6 sudu makan tepung jagung
- 6 cawan santan
- 2 sudu kecil garam
- 2 biji telor
Bahan inti lauk daging :-
- 1 biji bawang kuning | dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih | dipotong dadu
- 2 biji kentang | dipotong dadu
- 200gm daging cincang
- 1 sudu besar pes cili
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Daun sup | dihiris nipis
- Cili merah | dihiris nipis
- Bawang goreng secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara masak inti daging :
1. Panaskan minyak dalam dua sudu besar. Kemudian tumis bawang hingga layu.
2. Kemudian masukkan pes cili kering dan serbuk kati hingga pecah minyak.
3. Kemudian baru letakkan daging cincang, masak hingga daging empuk dan lembut, masukkan kentang hingga masak hingga semua sebati.
4. Kentang tak perlu tunggu sampai empuk sebab nanti bila dikukus ia akan lembut
5. Perasakan dengan garam dan gula
Masak Talam :
1. Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan kemudian tapiskan kat dalam periuk.
2. Masak hingga naik wap dalam tiga minit dah okay tuang atas loyang berukuran 10×10 yang sudah dialas plastik
3. Panaskan pengukus dan kemuidan kukus 20 minit, dah masak cakar-cakarkan kemudian taburkan lauk daging tadi di atas tepung talam tu.
4.Taburkan cili merah yang telah dihiris nipis dan daun sup. Kukus balik 10 minit, kemudian kukus lagi 5 minit lagi tanpa penutup pengukus. Siap untuk dihidang.
Kredit : nurul shazwani abd mutalib
FB : RESEPI DARI DAPUR FARIDA 2