Lepat liat atau lepat manis adalah kuih tradisonal dari negeri belah utara Malaysia. Tekstur kuih yang liat dan rasa manis lemak yang sedap.
KUIH LEPAT LIAT
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung pulut
- Daun pisang
- Minyak masak
BAHAN INTI:
- Kelapa parut
- Secubit garam
BAHAN MASAK:
- 1 cawan gula merah
- 3/4 cawan santan+1/4 cawan air (Jadikan 1 cawan)
- 2 sudu gula
- 1/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan masak dalam periuk dan biar sampai mendidih.
2. Bila air gula sudah masak tapis dan biarkan sejuk.
3. Selepas sejuk masukkan ke dalam bekas tepung pulut. Kacau rata dan sebati. Adunan memang akan lembik.
4. Ambil daun pisang sapu minyak letak adunan, ratakan.
5. Sapukan sedikit minyak dijari tekan adunan. Letakkan inti ditengah dan balut kemas.
6. Akhir sekali kukus selama 20 minit.
KREDIT GAMBAR & RESIPI: Lina Sahedin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Talam Lapis Perisa Keladi, Buat Seloyang Memang Puas Makan
Kuih talam memang punya ramai penggemarnya. Buat seloyang boleh beri pada jiran tetangga nanti. Teringin pula nak makan talam lapis keladi ni. Pasti laku keras nanti dengan rasa lemak manisnya.
TALAM LAPIS PERISA KELADI
Bahan-bahan:
Loyang 6 inci,lebar 9cm tinggi8cm
1 cawan santan pekat ,3 cawan santan cair(ambil santan dari perahan ke 2). Masak santan sekejap.Jangan lama.Dalam satu bekas masuk
2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
½ cawan tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI
½ cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Sebatikan bahan kering dulu.
2.Masuk santan sikit-sikit sambil kacau hingga sebati.
3.Letak esen pandan sikit.
4.Bahagi dua. Satu bahagian letak perisa keladi.Saya tak letak pewarna sebab esen keladi dah ada pewarna dah(kordial keladi pun boleh).Satu bahagian warna asal.
5.Panaskan kukusan.Mula lapis keladi (kalau nak melapis macam saya tu 100ml lapisannya.Kukus selama 6 minit. Hingga lapis seterusnya.Lapisan kukus terakhir 15minit.
6.Siap untuk dihidang.Sejuk keluarkan dari loyang.
Kredit: Iedaa Jahaya
Puding Tiramisu 5 Bahan Sahaja Pemanis Mulut Yang Mudah Disediakan!
Resipi Kuih Jongkong Legend & Paling Sedap Untuk Minum Petang
Kuih Bantal Buruk, Rasa Lemak-Lemak Dengan Inti Ikan & Labu Air
Kuih Cara Berlauk, Hidangan Istimewa Pagi Syawal
Sedap sangat makan kuih cara berlauk ni. Rasanya pedas-pedas dan mewah dengan inti daging. Kalau dibuat dengan banyak inti, memang lebih sedap. Ini resipi yang memang confirm jadi kalau dibuat. Cubalah.
KUIH CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN
600 gram tepung gandum
30 gram tepung susu
2 biji telur ayam
1.3 liter air
4 titik pewarna kuning
BAHAN INTI
3 sudu besar minyak sapi
6 ulas barang merah (tumbuk halus)
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 cm halia (cencang halus)
4 sudu besar serbuk kari daging
300 gram daging (cencang halus)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
4 tangkai daun ketumbar (cencang halus)
CARA MEMBUAT
1. Gaul bersama tepung gandum, tepung susu, telur ayam, air dan pewarna kuning sehingga sebati.
2. Sediakan inti. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Kemudian goreng bawang merah dan bawang putih bersama halia sehingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari daging dan daging cencang. Goreng lagi.
4. Tambahkan garam dan gula. Masukkan daun ketumbar.
CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan adunan kuih cara dan tuangkan sebahagiaan adunan ke dalam setiap bahagian kuih cara.
2. Sudukan sedikit inti daging ke dalam setiap bahagiaan. Tuangkan lagi adunan tepung sehingga penuh.
3. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk.
4. Pastikan setiap kali sebelum acuan diisi dengan adunan, terlebih dahulu sapukan dengan minyak sapi.
Selamat mencuba!
Resipi Apam Pisang Daun Rambai Yang Lembut & Gebu
Enaknya jika dapat menikmati apam pisang panas-panas dihidangkan bersama teh o panas sebagai minum petang. Boleh cuba buat sendiri di rumah menggunakan resipi perkongsian Mas Cotek ini. Selamat mencuba!
RESIPI APAM PISANG DAUN RAMBAI
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan pisang (lenyek baru sukat)
- 1 cawan gula
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar margerin/butter
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh cream of tartar
- Daun rambai/daun pisang secukupnya untuk membungkus
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar pisang, soda bikarbonat, cream of tartar, gula dan margerin.
2. Tuang bahan kisar ke dalam bekas besar, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
3. Sapu daun rambai dengan sedikit minyak.
4. Ambil 2 sudu besar adunan, masukkan ke dalam daun dan bungkus kemas (bungkus seperti nasi lemak @ pulut inti).
5. Kukus selama 15 minit.
6. Siap.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh cari DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: MAS COTEK
Artikel menarik yang boleh anda baca:
Resipi yang boleh anda cuba di rumah: