Untitled design - 2021-10-29T112746.992

Menu petang ni kita buat kuih Apam Telur Terengganu, ada yang panggil apam lambung. Pasti ada peminat kuih ni. Buatnya mudah saja yang penting kena ada yis dan kelapa parut untuk melengkapkan rasa apam ini.
Kuih Apam Telur Enak Dimakan Dengan Kelapa Parut
Apam Telur
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil yis mauripan-BELI ONLINE DI SINI
Garam secukup rasa
½ cawan gula(kalau suka manis letak lebih)
Pewarna kuning
Perasa vanilla (hilangkan hanyir telur,tak letak pun tak apa)
2 cawan air
5 biji telur 
Kelapa parut putih sahaja (kukus dan campur sedikit garam untuk tahan lama)

Cara membuat:

Kuih Apam Telur Enak Dimakan Dengan Kelapa Parut

1.Campurkan tepung beras,yis,tepung ubi,garam dan gula.
2.Masukkan air sedikit demi sedikit.Kacau rata.Tutup,biarkan 1 ke 2 jam.
3.Lepas itu ambilkan adunan tadi,masukkan sedikit pewarna kuning dan perasa vanilla.
Kuih Apam Telur Enak Dimakan Dengan Kelapa Parut

4.Kemudian masukkan dalam satu bekas,Masukkan telur,pukul hingga sebati.
5.Masukkan ke dalam bekas acuan (sapu minyak).
Kuih Apam Telur Enak Dimakan Dengan Kelapa Parut

 

IKLAN

Kuih Apam Telur Enak Dimakan Dengan Kelapa Parut

6.Bakar atas api perlahan, bila keperangan(boleh bakar bahagian bawahnya) dan masak boleh angkat dan dimakan dengan kelapa parut.
Kredit: Muliadi Ramli

Mesti Cuba Resipi Kuih Lompat Tikam! Simple Tapi Tetap Sedap

IKLAN

Papudak @ Kuih Banjar, Warisan Yang Makin Pupus

Cara Buat Kuih Tepung Boko Ubi Kayu Yang Lebih Mudah & Sedap

IKLAN

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI