Warnanya yang cantik berwarna-warni pasti disukai kanak-kanak. Selain dijadikan makanan snek untuk anak-anak dan keluarga ia juga boleh dijadikan sebagai bungkusan pemberian semasa acara harijadi, kenduri-kendara dan juga sebagai bisnes sambilan menambah duit tabung.
Agar-agar kering ini merupakan sejenis kuih tradisional lama. Ia merupakan agar-agar dalam pelbagai bentuk dan berwarna yang dijemur sehingga kering dan boleh tahan lama.
Resepi mudah dan sedap Agar-Agar Kering
Bahan:
- 200gm agar-agar tali
- 1kg gula batu
- 3kg gula pasir
- 5liter air ( sukat dgn botol mineral 1ltr )
- Pewarna makanan
Cara-caranya:
- Rendam agar-agar tali sekejap supaya lembut
- Masukkan air ke dlm periuk dan masukkan agar-agar tali yg sudah dibasuh
- Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir
- Masak dgn api sederhana sehingga larut gula dan agar-agar
- Bahagi kpd bbrp bahagian . Dan warnakan dgn pewarna makanan
- Tuang ke dlm loyang yg sesuai dan sejukkan sehingga beku
- Potong dgn pemotong agar-agar dgn tebal yg sederhana
- Susun di atas dulang dan jemur sehingga kering
Kredit resepi: Alizah Hj Asri
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI