Mudah saja buat kek susu ni. Walau berulang kali membuatnya, tak jemu makan. Anak-anaklah yang paling suka kek ni. Jom kita buat.
Kek Susu
Bahan-bahan:
4 biji telur
½ cawan gula
¾ cawan susu pekat manis
¼ cawan susu cair
(saya campur susu pekat dan susu cair jadi 1 cawan)
1 sudu besar ovalete
Esen vanilla
Kisar @ adun semua bahan-bahan di atas
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
(ayak)
Cara membuat:
1.Masukkan tepung ke daalm bahan yang dah dikisar@ diadun tadi. Kacau sebati.
2.Bahagikan adunan ke dalam beberapa bekas dan isi pewarna pilihan.
3.Isi dalam acuan dan kukus 40 minit. Acuan sapu minyak dulu agar senang nak keluarkan kek nanti.
Kredit: WanRuzita WanDeraman
INGIN MEMBELI ACUAN KEK, BOLEH LIHAT DI SINI.
Resipi Kek Coklat Moist Kukus Dengan Topping Melimpah Ruah. Sedap!
Resipi Kek Pandan Gula Melaka Lemak Manis Buat Ketagih Nak Makan
Resipi Kek Span Viral Dengan Perasa Oreo. Molek Kejadian & Sedap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rahsia Masak Udang Butter Nestum Sedap Tanpa Guna Rencah Segera
Resipi Udang Butter Nestum perkongsian saudari Rosni Musa ni memang nampak sedap dan membuka selera. Masak pula menggunaan udang bersaiz besar, memang lagi puas hati. Bagi anda yang ada stok udang dalam peti sejuk, boleh cuba resipi ni. Memang terbaik.
CARA MASAK UDANG BUTTER NESTUM SEDAP
.
BAHAN-BAHAN:
- 1/2kg udang- seeloknya guna udang bersaiz besar
- 3 sudu makan mentega
- 2 ulas bawang putih – cincang
- 2 biji cili api – racik
- Tepung jagung – beli online DISINI
- 1 mangkuk kecil nestum – beli online DISINI
- Lada sulah – beli online DISINI
- 2-3 tangkai daun kari – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Masukkan udang ke dalam bekas. Taburkan garam, lada sulah dan tepung jagung. Gaul rata.
2. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga garing.
3. Goreng sekejap sahaja dengan menggunakan api besar. Kemudian angkat dan toskan.
4. Dalam kuali lain, panaskan mentega.
5. Masukkan bawang putih, cili api dan daun kari. Tumis sehingga naik bau.
6. Kemudian masukkan nestum. Kacau rata.
7. Masukkan juga perencah Cukup Rasa.
8. Tambahkan juga sedikit gula dan kacau lagi biar rata.
9. Akhir sekali masukkan udang.
10. Gaul sehingga nestum menyelaputi udang.
11. Angkat dan hidangkan.
Kredit resipi & foto: Rosni Musa
Nak cari BLENDER baru? Pilih je DISINI
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Popia Sayur Daging Burger Paling Sedap Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Kek coklat super moist ini memang sedap. Kek ini adalah di antara kek yang menjadi pujaan ramai lebih-lebih lagi anak-anak. Aduh, boleh terbayang akan rasanya yang sedap. Ada yang suka kek Coklat Moist?
Lebih menarik lagi, kek coklat moist tanpa gunakan oven dan mixer. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mai Siti ini ye. Mudah je nak membuatnya tapi sedapnya bukan kepalang ye.
Kek Coklat Super Moist Ini Sangat Sedap, Tanpa Oven Dan Mixer!
Bahan-Bahan Kek Coklat Super Moist:
Bahan kek:
1 cawan / 12gram serbuk koko – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan / 225gram gula kastor – boleh beli online di sini
2 biji telur (saiz A/B)
1/3 cawan / 83ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar) – boleh beli online di sini
1/2 sudu teh garam halus
1/4 cawan / 59ml minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu teh Nescafe
1/3 cawan / 83ml air panas
1 sudu makan cuka makan/jus lemon
Bahan Coklat Ganache:
1 cawan / 250ml susu full cream (atau susu cair/low fat/segar)
2 sudu makan gula kastor – boleh beli online di sini
5 sudu makan susu pekat manis – boleh beli online di sini
1/3 cawan / 33gram serbuk koko – boleh beli online di sini
2 sudu makan tepung gandum – boleh beli online di sini
2 sudu makan butter/marjerin – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat kek; Ayak 1 cawan tepung gandum, 12/ sudu kecil baking powder, ½ sudu the soda bikar bonat dan 1/2 cawan serbuk koko ke dalam mangkuk,
Masukkan 1 cawan gula kastor dan ½ sudu the garam halus. Kacau rata.
Masukkan ¼ cawan minyak masak, 1/3 cawan susu full krim dan dua biji telur- gaul sebati.
Bancuhkan satu sudu the nescafe dengan 1/3 cawan ar panas. Masukkan dan gaul sebati.
Masukkan satu sudu makan cuka atau jus lemon. Kacau sebati.
Alas loyang bersaiz 8 inci dengan baking paper atau sapukan sedikit mentega di bahagian dalamnya, dan masukkan adunan tadi ke dalam loyang.
Bila air kukusan mendidih, masukkan loyang dan ukus selama 40 – 50 minit atau sehingga kek masak.
Terbalikkan kek atas redai, buang baking paper dan biar kek sejuk di atas relai pada suhu bilik.
Bila kek sejuk, bolehlah potong menjadi dua bahagian. Langkah ini adalah atas pilihan. Boleh skip jika tak nak buat ye.
Untuk Buat Coklat Ganache:
Masukkan 1 cawan susu full cream, dua sudu makan gula kastor, lima sudu makan susu pekat manis, 1/2 cawan serbuk koko dan dua sudu makan tepung gandum ke dalam bekas. Kacau semua bahan biar sebati.
Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil, dan sentiasa kacau selama 3 minit.
Selepas 3 minit, tutup api dan masukkan dua sudu makan butter/marjerin, kacau sehingga mentega larut.
Biarkan coklat ganache sejuk pada suhu bilik sebelum disapu di atas kek. Tambahan 1 sudu teh Nescafe ke dalam kek coklat akan mengharumkan dan meningkatkan lagi rasa coklat dalam kek. Jangan risau kek tidak akan rasa kopi pun dengan tambahan sedikit Nescafe ke dalam adunan.
Penggunaan jus lemon atau cuka makan adalah untuk memastikan kek naik dengan sekata dan cantik.
Cuka atau jus lemon bersifat asid, bertindak balas dengan bahan-bahan bersifat alkali dalam kek untuk membebaskan gas karbon dioksida dan menjadikan kek naik cantik.
Tuangkan coklat ganache di atas kek, ratakan. siap!
Jika nak potong, tuang dan sapu sedikit coklat ganache ke bahagian tengah kek yang dipotong. Lapiskan dengan satu bahagian lain dan tuang coklat ganache selebihnya di atas kek.
Siap! Memang mantap!!
EKSTRA!
TIP UNTUK ELAKKAN KEK COKLAT MEREKAH PADA BAHAGIAN PERMUKAAN:
- Jangan gunakan loyang yang kecil, loyang yang kecil akan menyebabkan kek mudah merekah.
- Masukkan satu sudu makan cuka makan/jus lemon untuk memastikan kek naik dengan sekata.
- Gunakan api yang sederhana dan sedikit kecil semasa mengukus menggunakan saiz loyang 8 inci.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Rasa Mewah, Sedap Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Bihun Sup Ayam Paling Mudah & Sedap.
Hidangan yang tidak terlalu berat dan sesuai dinikmati sebagai sajian makan malam.
BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus bihun | direndam hingga lembut
- 1/2kg ayam | dipotong kecil
- 1/2 biji lobak putih | dihiris
- Hirisan daun bawang dan daun sup secukupnya
- Minyak untuk menumis secukupnya
- Tauge secukupnya| dicelur
- Sawi secukupnya| dihiris dan dicelur
- Air secukupnya
BAHAN KISAR:
- 5 biji bawang merah
- 5 biji bawang putih
- 1cm halia
- 1 sudu teh jintan manis
REMPAH EMPAT SEKAWAN:
- 5 butir bunga cengkih
- 5 butir buah pelaga
- 2 butir bunga lawang
- 2 batang kayu manis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan rempah empat sekawan dan bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Seterusnya masukkan ayam, lobak putih dan air. Rebus sehingga ayam empuk.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa. Padamkan api.
4. Sediakan sebuah mangkuk, masukkan bihun, tauge dan sawi ke dalamnya. Kemudian, tuangkan kuah sup bersama hirisan ayam dan lobak ke atasnya.
5. Hiaskan dengan hirisan daun bawang dan daun sup. Jika sukakan rasa pedas, boleh ditambah sambal cili dan juga kacang tumbuk. Hidangkan panas-panas.