Comelnya kek pops ni. Dihiasi dengan butiran coklat urai pelbagai warna menjadikan ia kelihatan lebih menarik. Malah kanak-kanak pasti sukakannya. Jika anda merancang untuk mengadakan majlis harijadi atau keraian, Kek ‘Pops’ Kaya ini antara hidangan pemanis mulut yang boleh disajikan. Ia mudah, senang dan cepat disediakan. Malah menggunakan bahan-bahan yang ringkas sahaja. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
BAHAN-BAHAN:
- 250gm kek mentega
- 80gm Jem Seri Kaya Madu AGROMAS
- 100gm coklat urai
- 20 batang lolipop stick
- 500gm coklat masakan
- 150gm krim keju
CARA PENYEDIAAN:
- Hancurkan kek mentega dan masukkan Jem Seri Kaya Madu AGROMAS berserta krim keju. Gaul rata adunan sehingga menjadi doh.
- Bulatkan doh sebesar ibu jari, ambil lolipop stick dan celupkan sebahagiannya ke dalam coklat masakan lalu dicucukkan pada bebola doh tadi.
- Simpan bebola yang telah siap dicucuk ke dalam peti sejuk selama 1 jam.
- Cairkan coklat masakan dan celupkan kek pops tadi.
- Hiaskan mengikut citarasa anda dan siap untuk dihidangkan.
http://www.dailymotion.com/video/x68i8xf
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Coklat Moist Sepotong Gerenti Tak Cukup
Kek coklat kalau dihidangkan bukan setakat anak-anak suka, semua orang menyukainya.
Jom kita buat kek kukus coklat, letak topping di atasnya memang nampak mewah. Mudah sangat buat kek ni, bahan-bahan blend untuk cepat siap. Hasilnya memang memuaskan.
Kek coklat moist(loyang 7 inci)
Bahan-bahan:
- 3 biji telur
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula castor
- 1 cawan minyak (saya guna minyak jagung)minyak masak pun boleh je
- Esen vanilla
- 1 cawan serbuk koko van houten atau jenama lain pun boleh
- 1 cawan susu cair
Blend semua bahan
Ayak dalam satu bekas - 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil baking soda
Tuang bahan blend tadi sikit-sikit masuk ke dalam bahan ayak
Whisk sebati
Panaskan kukusan
Tuang adunan ke dalam loyang
Kukus hingga masak(tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil)
Bila kek dah masak sejukkan dulu.keluarkan dari loyang sekejap
Lapik baking paper yang baru dalam loyang yg sama
(baking paper biar lebih tinggi dari loyang,supaya nanti bila coklat dah keras,senang nak tarik kek keluar dari loyang
Potong sikit bahagian atas kek supaya kek nampak cantik bila potong nanti
Terbalik kek yang bawah ke atas
Dan masuk ke dalam loyang.
Sedia untuk kita topping pulak - Untuk topping
- 1 cawan whipping cream
- 1 cawan dark dan milk coklet beryls
Kalau nk lebih tambah whipping cream lebih sikit dari coklat masakan)whipping cream biar lebih dari coklat masakan
Double boil hingga coklat cair
Bila kek dah sejuk tuang atas kek.guna senduk nampak lagi kemas.
Siap
Sejukkan dulu
Keluar perlahan-lahan kek dari loyang.
Nanti potong(rendam sekejap pisau dalam air panas.kemudian potong,supaya tak comot
- Siap
Kredit: Iedajahaya
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Badam Tinggi Khasiat & Sedap Buat Kudap-Kudap
Salah satu jenis kacang yang banyak khasiatnya adalah badam atau almond. Rasanya sedap. Badam mempunyai kulit yang cukup keras sehingga susah untuk dipecahkan. Harga badam juga agak mahal berbanding kacang lain. Hal ini membuatkan kita tertanya-tanya apa khasiat yang ada pada sebiji badam sehingga harganya agak tinggi?
Kacang badam mempunyai peminatnya yang tersendiri. Walau mahal, ada yang gemar membelinya untuk dijadikan sebagai kudapan. Ini kerana khasiatnya yang tinggi untuk tubuh. Sama ada dijadikan kudapan begitu sahaja, mahukan dikisar untuk dijadikan sebagai minuman berbentuk susu.
Antara khasiat badam yang perlu kita tahu adalah:
1) Kacang badam dipercayai boleh membantu menguatkan jantung. Ini kerana kandungan magnesium, kalsium dan zat yang bagus-bagus ada pada sebiji badam. Paling penting cara memasak badam tersebut. Jangan digoreng kerana jika sudah bercampur dengan minyak, khasiatnya sudah tidak seperti asal.
2) Kadang badam juga membantu mengurangkan kolesterol dalam badan. Kandungan vitamin E dalam kacang ini boleh menambah kolesterol baik dalam badan.
3) Bagi anda yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi, elok makan kacang badam bagi membantu menurunkan kadar tekanan darah. Malah kacang badam juga boleh membantu menstabilkan kadar gula dalam darah.
4) Bagi anda yang sedang berdiet pula, elok jika amalkan menu yang mempunyai badam. Malah boleh turut membantu meningkatkan imunisasi badan kerana mempunya kandungan vitamin E, B1, B2 dan B3.
BISKUT BUTTERSCOTCH ALMOND
BAHAN-BAHAN
30 gram tepung jagung*
250 gram tepung naik sendiri*
250 gram mentega
140 gram gula perang
1 biji telur ayam gred B
1 sudu teh esen vanila
BAHAN HIASAN
150 gram butterscotch
150 gram badam (cencang dan hiris disangai)
CARA MEMBUAT
1. Satukan tepung jagung dan tepung naik sendiri. Ayak. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula perang sehingga sebati.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Pukul sebati.
4. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi. Gaul guna spatula sehingga doh jadi lembut.
5. Masukkan butterscotch dan badam cencang. Gaul sebati.
6. Kemudian sudukan dalam cawan kertas.
6. Bakar pada suhu 170°c api atas dan bawah selama 20 minit. Hiaskan dengan badam hiris di bahagian atas.
SUSU BADAM
BAHAN-BAHAN
1 cawan badam mentah
4 cawan air masak
1 sudu esen vanila
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Badam dibasuh bersih dan kemudian direndam semalaman.
2. Bilas badam dan kisar halus bersama air.
3. Tapis bahan kisaran tadi dalam periuk. Kemudian masak atas api sederhana sehingga mendidih. Masukkan esen vanila dan garam.
4. Selepas mendidih, sejukkan dahulu. Boleh minum ketika suam.
KEK MENTEGA ALMOND
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega
1 cawan gula kastor
4 biji telur ayam
2 cawan tepung gandum (diayak)
1 sudu kecil baking powder (diayak)
1/4 cawan susu cair
1 sudu kecil essen vanila
1/2 cawan kacang badam (dihiris)
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder. Kacau secara kaup balik. Masukkan susu cair dan esen vanila. Kacau sebati.
4. Masukkan ke dalam dulang pembakar. Tabur badam ke atasnya. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
BADAM SALUT MADU
BAHAN-BAHAN
2 cawan badam (jangan buang kulit)
1/4 cawan gula halus
1 sudu besar garam
2 sudu besar madu
2 sudu besar air
2 sudu besar minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Bakarkan badam dalam oven pada suhu 180’C selama 15 minit atau sampai badam masak. Ketepikan dan biarkan sejuk.
2. Gaulkan gula halus dan garam dalam mangkuk.
3. Dalam kuali, panaskan madu, air dan minyak masak. Didihkan dengan api yang kecik.
4. Masukkan badam bakar tadi dan terus kacau sampai kering lebih kurang 5 minit. Terus masuk dalam campuran gula dan garam tadi. Gaul dan salut rata. Sedia dihidang.
Selamat mencuba!
Biskut Susu Jagung Tiga Bahan, Ramuan Ringkas Tetap Sedap
Ni dia biskut susu jagung, guna tiga bahan aje. Rangup dan kaya dengan rasa susu berperasa jagung. Boleh buat kudapan masa menonton tv nanti, resipi ni mudah sangat tak banyak pun ramuannya’
Dah bakar nanti , tunggu sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara. Kita kenalah berjimat belanja dapur, jadi biskut ni memang sesuai sangat.
BISKUT SUSU JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
1 tin susu (saji) perasa jagung – beli online DI SINI
1 bungkus tepung jagung – beli online DI SINI
Ceri potong sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan-bahan ini, uli sampai doh tak melekat di tangan.
2. Kalau melekat lagi doh, boleh tambah tepung lagi.
3. Masukkan dalam papercup.
4. Sedia untuk dibakar.
5. Bakar pada suhu 150° selama 25minit.
FB : Buku Resepi Cik Bunga April
INGIN MENCARI OVEN TERBAIK, BELI ONLINE DI SINI
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ANDA MUNGKIN JUGA TERTARIK DENGAN RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
INGIN MENCARI MIXER UNTUK MENGADUN BISKUT & KEK. JOM LAYARI DI SINI.
ANDA MUNGKIN MEMINATI VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
5 Biskut Coklat Sedap DiJadikan Kudapan. Kaya Rasa Koko Sedap