Petang begini mula mereka apa nak buat. Nak berkebun hujan pula. Nah apalagi jom masuk dapur sediakan kuih untuk minum petang. Fikirkan yang paling mudah dan bahan yang ada di ceruk dapur. Maka tercetuslah idea buat kaswi jagung.
Kaswi jagung
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan susu perasa jagung saji
2 1/4 cawan air
2 sudu besar gula
1 sudu makan air kapur
Sedikit garam
Kalau guna pewarna kuning sikit pun boleh
Cara buat:
1.Bancuh semua dan tapis.
2.Kukus selama 30 minit.
Kredit: Badariah Abdrahman
INGIN MENUKAR BARU MIXER ANDA, BOLEH LIHAT DI SINI.
Talam Pisang Lembut Bergedik. Mudah Buat Ikut Sukatan Cawan Je
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya Kuih Dangai Kukus Gula Melaka, Cuma Guna 4 Bahan
Kuih dangai sememangnya terkenal di negeri sebelah Utara. Kalau yang biasa makan dangai yang rangup, apa kata kali ini kita cuba kuih dangai kukus gula Melaka pula.
Ikuti perkongsian resipi daripada Nur Aqilah Jufri dalam menghasilkan kuih dangai gula Melaka atau gula merah.
Nikmat tau dapat makan kuih dangai kukus ni suam-suam. Jom cuba buat.
BAHAN-BAHAN:
3 cawan kelapa parut
1 cawan tepung pulut – Boleh beli online di sini
Gula Melaka / merah secukupnya – Boleh beli online di sini
Garam secukupnya
Acuan lompang – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Masukkan kelapa parut, tepung pulut dan garam secukupnya. Tepung pulut tak perlu ayak.
Kelapa parut pun tak perlu dikukus dulu sebab nanti kita nak kukus kuih ni juga.
Setelah semua bahan tersebut digaul sebati, letakkan ke dalam acuan kuih lompang. Acuan tersebut tak perlu disapu minyak. Terus masukkan saja adunan kelapa parut tersebut. Tekan-tekan sikit kelapa parut tu ke dalam acuan.
Kemudian, buat lubang di tengah-tengahnya. Jangan buat lubang dalam sangat, nanti cairan gula Melaka tembus keluar. Boleh buat lubang gunakan batang senduk kayu.
Masukkan satu sudu kecil gula Melaka atau gula merah ke dalam lubang kuih tersebut.
Kukus selama 15 mnit atau sehingga kuih masak. Kelapa parut yang terlebih tu biarkan saja. Tapi, kalau nak kemaskan pun boleh juga.
Air kukus saya letak sehelai daun pandan untuk bagi wangi. Tak letak pun tak apa.
Haaa… yang dalam pengukus tu belum siap lagi. Dalam bekas tu dah siap. Mudah bukan.
Satu adunan boleh dapat antara 25 hingga 30 biji kuih dangai. Bergantung pada berapa banyak kita masukkan adunan ke dalam acuan. Mudah je buat.
Kredit: Nur Aqilah Jufri
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah
Mesti Cuba! Resipi Aiskrim Gabungan Rasa Coklat & Bluemint Lain Dari Yang Lain
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Ini Cara Buat Kuih Lopes Guna Rice Cooker. Mudah, Pantas & Menyelerakan!
Anda teringin nak makan kuih lopes? Boleh cuba buat menggunakan rice cooker, tidak perlu lagi nak kukus. Senang dan cepat jika anda guna cara ini. Jom kita cuba resipi perkongsian saudari Shahera Ilani.
KUIH LOPES ‘RICE COOKER’
BAHAN PULUT:
- 2 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 cawan air
- 1 cawan air daun pandan
- Sedikit garam – beli online DISINI
- Sedikit pewarna hijau – jika perlu
- Kelapa parut secukupnya
BAHAN AIR GULA MELAKA:
- 1 keping gula melaka – beli online DISINI
- 1 cawan gula perang
- 5 cawan air
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras pulut dan masukkan santan cair, air, air daun pandan, garam dan sedikit pewarna hijau jika suka. Adun rata dan letak dalam periuk nasi elektrik. Masak pulut seperti masak nasi biasa.
2. Sementara tunggu pulut masak, kukus kelapa parut seketika. Bila dah sejuk, gaulkan dengan sedikit garam. Ketepikan.
3. Setelah pulut masak, keluarkan dan padatkan pulut dalam bekas bersesuaian. Kemudian bentukkan bulat. ( boleh guna cawan)
4. Golekkan kepingan pulut tadi ke dalam bekas berisi kelapa parut.
5. Untuk menyediakan air gula melaka, masak gula melaka, gula perang, air dan daun pandan hingga mendidih dan sedikit pekat. Ketepikan.
6. Sedia untuk dinikmati bersama pulut tadi.
Kredit resipi & foto: Shahera Ilani
Anda mencari RICE COOKER? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tambah Susu Tepung. Ini Rahsia Hasilkan Donat Pandan Yang Sedap & Gebu
Begini Cara Buat Kulit Karipap Kentang Daun Sup. Memang Sedap & Wangi
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Langkah Masak Lempeng Bawang Putih…Yang Sedap dan Mudah
Lempeng… melempeng untuk sahur memang sedap sungguh…Eh ada ke istilah melempeng. Asyik lempeng kosong. Jom kita bagi berperisa sikit tambah daun bawang dan bawang putih. Jadi ler Lempeng Bawang Putih.
Ni min kongsikan cara buat lempeng, buat adik-adik yang baru nak belajar buat lempeng. Asasnya sama macam lempeng kosong. Ni perkongsian resipi dan foto dari namakucella dari lamannya namakucell.blogspot.com.
LEMPENG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan air
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu minyak
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 1 pokok daun bawang | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Campur tepung,garam,air,telur,minyak dan bawang putih dalam mesin pengisar dan kisarkan hingga sebati.
2. Tuang dalam bekas & baru masukkan daun bawang hiris..biarkan 15 minit supaya tepung kembang dan lembut
3. Panaskan kuali dan sapu sikit aje minyak
*Hanya sapu minyak sekali sahaja, untuk seterusnya tak perlu sapu lagi.Jika kuali terlalu berminyak susah nak ratakan dengan belakang senduk, sebab lempeng licin dan tidak melekat di kuali.
*Kalau min suka guna majerin atau mentega, ikut citarasa tak suka guna minyak
4. Tuangkan sesenduk adunan lempeng tu.
5.Ratakan dengan belakang senduk hingga nipis.
* Kuali jangan terlalu panas, nanti lempeng tak cantik
6. Bila nampak permukaan kering terbalikkan
7. Terbalikkan sekejap , pastikan ia betul-betul kering.
8. Bentangkan permukaan yang licin ke bawah supaya bila gulung nanti nampak tompok daun bawangnya,.gulung longgar supaya nanti kuah dapat diserap
Sedap makan panas-panas untuk sarapan. Hidang bersama kuah kari..@ sambal tumis @asam pedas @ kuah sardin
Kredit foto & resipi : namakucell.blogspot.com