MUFIN PISANG BERSAMA KACANG WALNUT

BAHAN-BAHAN:

  • 115gm kacang walnut
  • 195gm tepung serba guna
  • 170gm gula halus
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • ¼ sudu teh soda bikarbonat
  • ¼ sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 2 telur (gred A) ] pukul sedikit
  • 115gm mentega ] cairkan dan sejuk
  • 3 biji pisang (454 gram) ] lenyek
  • 1 sudu teh esen vanila


CARA MEMASAK:

  1. Panggang kacang walnut di dalam ketuhar kira-kira 8 minit. Cincang kasar.
  2. Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam dan kulit kayu manis. Ayak.
  3. Dalam bekas berasingan masukkan telur, mentega, gula dan esen vanila. Gaul rata.
  4. Campurkan pisang lenyek.
  5. Kemudian tuangkan ke dalam adunan bahan kering (campuran tepung). Masukkan kacang dan kaup balik sehingga rata.
  6. Tuangkan ke dalam acuan muffin dan bakar pada suhu 180⁰C selama 20 minit.
  7. Keluarkan dan sedia dinikmati.


Saiz Hidangan: 3-4 orang
Waktu Memasak: 60 minit
Jenis Hidangan: Barat
Keistimewaan: Rasa lemak pisang dan aroma kulit kayu manis
Jenis Penyediaan: Kudapan
Cara Memasak: Bakar
Anggaran harga: RM10-RM15