Bukan hanya untuk breakfast, waffle juga boleh dibuat untuk minum petang. Tentunya waffle yang rangup dan tidak lembik menjadi pilihan. Dihidangkan pula dengan buah-buahan, madu dan aiskrim, memang sedap tak terkata. Tak perlu lagi beli di kedai, anda boleh buat sendiri di rumah. Hanya ikut resipi yang dikongsi oleh Nor Asiah.

WAFFLE RANGUP

Empat Langkah Nak Buat Waffle Yang Rangup & Tidak Lembik

 

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan tepung gandum – beli online DISINI 
  • 2 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 2 biji telur
  • Esen vanila – beli online DISINI 
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar gula – beli online DISINI 
  • 1/2 sudu teh garam – beli online DISINI 
  • 1 sudu besar serbuk penaik
  • 1/4 sudu besar baking soda

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Pukul hingga sebati.

2. Biarkan adunan selama 10 hingga 15 minit.

IKLAN

3. Masukkan ke dalam waffle maker dan tunggu hingga masak.

4. Boleh sapu dengan flavour yang anda suka. Siap!

Empat Langkah Nak Buat Waffle Yang Rangup & Tidak Lembik

Empat Langkah Nak Buat Waffle Yang Rangup & Tidak Lembik

 

IKLAN

Kredit resipi & foto: Nor Asiah

 

Anda sedang mencari NUTELLA? Boleh klik DISINI.

 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Maruku Rangup Kudapan Kesukaan Rakyat Malaysia. Makanlah Bila Masa Pun

Pai Cendawan Paling Mudah Tanpa Pastri, Guna Roti Paratha Aje.

Cara Buat Kerepek Batang Pisang Rangup. Tak Rasa Kelat , Buat Ralit Makan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI