Tak semestinya raya nak membuat biskut, kalau dah suka bila-bila pun boleh. Apa biskut yang korang teringin nak buat. Jom la try biskut yang simple macam ni. Boleh sama-sama buat dengan anak-anak nanti.
Cookies chocolate rice
Bahan-bahan:
250 butter
1 cawan gula halus(150-160)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji kuning telur
1 sudu besar shortening
Kacau rata tambahkan
1/2 cawan atau 100g minyak jagung
Tambah 2-3 sudu besar serbuk koko dan 1 sudu besar emulco coklat
Masuk juga 1 sudu kecil baking powder
Tambahkan 1 cawan(110g) tepung susu ke dalam gaul sebati.
1 cawan tepung jagung(110g)
Last masuk tepung gandum 400g-440g lebih kurang 4 cawan +-
Uli sampai jadi doh lembut
Canaikan doh dan terap
Susun atas tray
Panaskan oven bakar suhu 170 masa 20 minit
Biarkan sejuk dulu.
Dressing dengan
250g dark coin
1 sudu besar shortening
Cairkan
Boleh masuk piping beg atau sudu
Letak ganace atasnya
Tabur coklat rice.
Biar sejuk baru susun dalam balang.
Kredit: Azlina Ina Fans
Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudapan Raya
Enaknya Pisang Karamel Bersos Kastard Nanas, Cukup Rasa Lemak, Manis & Berkrim
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biskut Black Walnut KitKat. Rupa Tak Menarik Tapi Rasanya Super Sedap
Biskut Black Walnut KitKat ini, tengok rupanya taklah begitu menarik kan? Tapi, rasanya sangat sedap. Jadi, jangan pandang sebelah mata pada biskut ini ye.
Zaman sekarang, biskut sebegini bukan dihidangkan waktu musim perayaan saja tapi bila-bila masa bila teringin. Bahkan, boleh buat dan simpan stok untuk anak-anak makan kat rumah. Mesti anak-anak suka.
Bila bakar biskut ni, harum semerbak satu rumah baunya. Rasanya pula ranggup dan premium mewah dengan pelbagai rasa.
Sila cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye.
Biskut black walnut Kitkat
Bahan A :
3 ketul mentega (250gm tiap satu) – boleh beli online di sini
2-3 cawan gula perang lembut (atau ikut manis disukai) – boleh beli online di sini
3 sudu besar gula kastor – boleh beli online di sini
2 sudu kecil mentega vanilla
6 sudu besar minyak jagung – boleh beli online di sini
2 sudu besar coklat emulco
**Satukan semua bahan dan kacau rata sahaja jangan sampai kembang
Bahan B Kering:
4 cawan teh tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
2 cawan teh tepung jagung – boleh beli online di sini
1 1/2 sudu kecil emplek
1/4 cawan teh serbuk dark coklat
1/2 cawan serbuk coklat cadbury (atau boleh guna serbuk koko biasa)
*Ayak semua bahan diatas dalam besen
Bahan C:
1 bungkus coklat kitkat @kitkatmalaysia (potong kecil)
1/2 cawan coklat chip – boleh beli online di sini
1 cawan kacang badam nibs
1/2 cawan mini cornflakes – boleh beli online di sini
1 cawan cornflakes kisar
Bahan D:
Kacang walnut (bakar atau sangai separuh masak) – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Kacau bahan A dengan senduk kayu sekadar rata dan masukkan bahan B yang telah diayak. Masukkan separuh-separuh dahulu, sambil kacau hingga adunan tidak terlalu keras atau lembik. Jika terlalu lembik tambah tepung gandum.
Masukkan semua bahan C dan kacau rata semuanya. Adunan mesti lembut tapi tidak lembik melekat di tangan. Simpan adunan 1jam atau lebih dalam peti.
Panaskan oven sebelum bakar. Sudukan adunan saiz kecil di atas loyang dan letak coklat kitkat yang dipotong atasnya bersama kacang walnut.
Bakar biskut pada suhu 165C selama 35 minit atau sehingga masak. Siap.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kek Pisang Coklat Adun Guna Blender. Resipi Paling Mudah & Cepat
Kek Pisang Coklat perskongsian Chef Ninja dari page Rasa Share Resipi ni nampak sedaplah. Nak buatnya pun mudah. Hanya campurkan semua bahan dan adun sahaja guna blender. Tak perlu susah-susah pukul guna mixer dan sebagainya. Ada cara mudah, lagilah laju bila buat kerja kan? Bagi anda yang nak cuba resipi Kek Pisang Coklat mudah ni, berikut adalah bahan-bahan serta cara membuatnya. Selamat mencuba!
RESIPI KEK PISANG COKLAT GUNA BLENDER
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji pisang berangan
- 2 cawan tepung gandum – beli online DISINI
- 1 sudu teh baking powder – beli online DISINI
- 1 sudu teh soda bikarbonat – beli online DISINI
- 4 biji telur gred A
- 1 cawan gula halus – beli online DISINI
- 1 sudu esen vanilla – beli online DISINI
- 1 cawan minyak – beli online DISINI
- Coklat coin secukupnya – beli online DISINI
- Loyang saiz 8 inci – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat ke dalam satu bekas. Ketepikan.
2. Kisar (blend) telur, gula dan esen vanilla selama 6 minit. Berhenti sekejap-sekejap ya bagi elak blender jem.
3. Kemudian masukkan minyak dan blend lagi.
4. Bila sudah sebati, masukkan pisang yang telah dilenyek. Blend juga sekejap.
5. Tuang bahan kisar ke dalam bekas tepung tadi. Kacau sebati menggunakan senduk.
6. Sapu loyang 8×8 inci dengan mentega atau lapik menggunakan baking paper.
7. Tuang adunan ke dalam loyang dan susun hirisan pisang dan coklat coin di atasnya.
8. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 160c selama 45 – 50 minit. Lagi garing lagi sedap rasa kek ini kerana bila sudah masak, ia akan jadi semakin lembab.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Chef Ninja
Blender lama anda nak rosak? RASA kongsikan seleksi BLENDER baru yang boleh anda miliki mengikut bajet sendiri. Macam-macam ada.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Masak Ayam Pedas Korea Paling Ekspress. 10 Minit Dah Siap.
Resipi Jeli Kelapa Muda Guna Sukatan Cawan. Sedap & Sejuk Dimakan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Coklat Sunquick Rasa Unik, Nak Buat Pun Senang
Selalu kita dengar kek coklat vanila kan? Kali ni kita buat kek cokat sunquick pula. Rasanya mesti unik sebab ada rasa coklat dan masam manis oren sunquick. Jom try.
KEK COKLAT SUNQUICK
BAHAN-BAHAN
• 1 cawan air suam.
• 1 cawan minyak masak
• 1 setengah cawan tepung gandum
• Coklat masakan (diparut)
• Coklat chips (untuk hiasan)
BAHAN DIKISAR
• 4 biji telur.
• 1 cawan gula
• 4 sudu besar susu pekat manis
• 4 sudu besar serbuk koko
• 4 sudu besar sunquick
• 1 sudu besar ovelet
• 1 sudu kecil baking powder
• 1 sudu kecil coklat emulco
Cara membuat
1. Satukan semua BAHAN DIKISAR. Kemudian putar guna mixer sampai gebu. Masukkan air suam dan minyak masak. Putar lagi sampai sebati.
2. Masukkan tepung gandum. Putar sebati. Kemudian tuang parutan coklat masakan tadi di dalam bancuhan tepung. Hanya perlu kaup-kaup sahaja dengan sudip.
3. Tuang dalam acuan. Acuan perlu sapu minyak masak.
4. Tabur coklat chips.
5. Kek ini boleh dibakar atau dikukus.
6. Bakar pada suhu 180°C selama 45 minit. Tepulang pada oven masing-masing.
Selamat mencuba!
Resipi oleh Masni Bahari dari Telegram KakiMakan