Chicken Cordon Bleu kalau tengok rupa sajiannya macam susah. Tapi sajian barat yang berupa gulungan dada ayam berintikan keju dan chicken ham ni mudah dan sempoi aje buatnya.

Dalam perkongsian resipi dari FB Nurhayati Abd Malek ni , dia mendapat resipi daripada seorang Chef dan kemudian menggabungkan dengan resipi asal sajian barat ini. Lihat sahaja langkah-langkah membuatnya, insyaAllah jadi. Bak kata yati,”Sumpah senang,” hehe.

CHICKEN CORDON BLEU SEMPOI


Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

BAHAN-BAHAN :

  • 1 keping dada ayam (cuci bersih)
  • Cling wrap (untuk lapik atas ayam dan memudahkan untuk digulung)
  • 3 keping ham (bergantung besar dada)
  • 3 keping keju swiss atau keju mozarella – beli online DI SINI
  • 1 sudu besar tepung goreng ayam – beli online DI SINI
  • 1 biji telur
  • 5 sudu besar serbuk roti – beli online DI SINI
  • 2 sudu besar parmesan cheese
  • 1 sudu kecil mix herbs – beli online DI SINI

CARA MEMASAK :

1. Mula-mula potong dada ayam menjadi dua seperti ini. Gunakan pisau tajam.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

2. Ok bila dah potong dia akan jadi bentuk macam ni. Bentuk kupu-kupu. Alaskan dengan cling wrap. Sebab lepas itu kita nak tutupkan dia dan nipiskan dagingnya.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

3. Tutupkan begini dan tumbuk perlahan hingga daging tadi jadi nipis. Boleh pakaipengetuk dia atau lesung aje. Janji berat. Tumbuk ni supaya daging mudah untuk digulung nanti.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

4. Begini keadaan setelah diketuk/ditumbuk. Daging akan jadi nipis, maka mudahlah nak gulung nanti. Nampak makin besar kan? Daging pun bertambah sedap setelah dimasak nanti.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

5.Kemudian letakkan chicken ham atau apa saja daging yang menjadi kegemaran anda.Chef kata sedap guna turkey ham. Yati guna ham ayam.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

6. Kemudian letakkan keju pula. Keju boleh pilih keju apa anda. Tapi resipi asal letak keju Swiss. Ada yang nak letak keju cheddar? Chef ni cadangkan keju mozarella, Yati guna keju Swiss.

IKLAN

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
7. Kemudian gulungkan macam popia gitu. Kalau boleh tutup lah keju tu jangan bagi terkeluar.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

8.Dah gulung, balutkan dengan cling wrap tu dan ikat begini. Masukkan dalam peti ais lebih kurang 30- 60 minit. Kalau korang nak buat pagi boleh sediakan sebelum tidur. Kalau nak makan malam boleh sediakan paginya

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

9. Ok, Sementara tunggu ayam tadi membentuk kita sedia kan serbuknya pula.

10. Campurkan serbuk roti, keju parmesan dan mix herbs. Gaul rata.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

10. Kemudian dalam bekas lain, pecahkan telur dan masukkan satu sudu tepung goreng ayam. Tepung gandum pun boleh. Tepung ubi kayu pun boleh. Jika guna tepung selain tepung goreng ayam tu kena tambah garam dan lada sulah sikit.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

11. Inilah dia! Lepas dah keluar dari peti.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

IKLAN

12. Masukkan dalam bancuhan telur dan tepung tadi. Ratakan kesemua tempat.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

13. Taburkan serbuk roti. Gaul rata.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

14. Masukkan dalam oven. Nak goreng pun boleh. Yang penting deep fried.

15. Bakar dalam kepanasan 180°c dalam 30-40 minit ikut kepanasan oven masing².

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

15. Ya hasilnya setelah dikeluarkan dari oven. Sedap baumya

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
16. Meleleh keju dia.

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

17. Kita potong lah slice bagi senang makan ke anak- anak.

IKLAN

Chicken Cordon Bleu Mudah. Bakar Boleh Goreng Lagilah Boleh
.

18. Close up bahagian tepi. Sajian sedia dihidang.

Selamat mencuba, nak beli mahal juga harganya. Jom buat sendiri.

Kredit : FB Nurhayati Abd Malek

 

INGIN MEMBELI AIR FRYER UNTUK MEMUDAHKAN MENGGORENG CHICKEN CORDON BLEU, JOM BELI ONLINE DI SINI

JIKA MAHUKAN OVEN TERKINI, JOM BELI ONLINE DI SINI 

 

ANDA JUGA MUNGKIN MEMINATI VIDEO MASAKAN INI : 

 

 

DAN JUGA RESIPI RESIPI INI :

 

Sajian Barat Kesukaan Rakyat Malaysia. Homemade Lagi Sedap Lagi Jimat.

3 Idea Sajian Barat Dari Ayam, Chef Mohd Zamri Kongsi Resipi Lazat Berjus.

https://www.rasa.my/sajian-barat-daging-ayam-no-5-tu-spageti-udang-sesedap-rasa-2/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI