Sedapnya kuih Apam Balik panas-panas ni. Sekeping je tak cukup. Tapi ramai yang tak berani nak cuba masak secara homemade sebab tak ada dapur khas. Usah risau sebab walau tak ada dapur khas untuk apam balik, anda masih boleh masak kuih ni. Guna kuali non stick je. Jom cuba resipi perkongsian saudari Sapura Pua ni. Memang best! Boleh letak banyak inti.

RESIPI APAM BALIK HOMEMADE

Cara Mudah Nak Buat Apam Balik Homemade Yang Sedap. Puas Makan!

 

BAHAN DOH APAM ( HASIL ANGGARAN 5 KEPING):

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan susu cair / full cream
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit pewarna kuning

 

CARA-CARA:

  1. Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat.
  2. Pukul telur dan gula sehingga sebati. Gula tidak perlu larut sangat.
  3. Masukkan susu dan pewarna. Teruskan kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tidak berketul. (jika nak lagi mudah, tapis adunan).
  5. Perap adunan selama 1 jam.

 

BAHAN TABUR / INTI:

  • Kacang tanah | digoreng tanpa minyak dan dikisar
  • 1 tin jagung manis
  • Mentega / marjerin secukupnya
  • Gula secukupnya

 

IKLAN

CARA MEMASAK:

1. Panaskan kuali tak melekat dan sapukan sedikit marjerin.
2. Masukkan 2 senduk adunan tepung dan ratakan sekeliling.

Cara Mudah Nak Buat Apam Balik Homemade Yang Sedap. Puas Makan!

3. Tabur gula ( anggaran 2 sudu makan) dan tutup kuali. Biar hingga adunan masak. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula. Kalau apam ada lubang-lubang halus diatasnya, bermakna adunan tersebut menjadi.
4. Tabur kacang tanah rata-rata diikuti mentega dan jagung.

Cara Mudah Nak Buat Apam Balik Homemade Yang Sedap. Puas Makan!

5. Lipat apam dan balikkan. Angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.

IKLAN

Cara Mudah Nak Buat Apam Balik Homemade Yang Sedap. Puas Makan!

Petua:

Kalau kuali melekat, ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak. Ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali. Telur jadi hangit pun tak apa. Insya-Allah kuali jadi tak melekat dah.

 

Kredit resipi & foto: Sapura Pua

 

Anda sedang mencari KUALI NON STICK? Boleh klik DISINI.

IKLAN

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Cara Buat Cili Kisar , Boleh Tahan Selama Sebulan Dan Tidak Berbau

Cara Buat Cili Kisar , Boleh Tahan Selama Sebulan Dan Tidak Berbau

Petua Simpan Daun Sup Agar Kekal Segar & Tahan Lama

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI