Jemu asyik masak sambal sardin sahaja. Jom kita cuba masak kari sardin pula. Menariknya resipi kali ini kerana ia tidak menggunakan santan tetapi kuah yang dimasak tetap pekat. Sama macam kat kedai mamak. Sedap sungguh! Jom kita tengok resipi yang dikongsi oleh Hamizah Zakaria. Selamat mencuba.

KARI SARDIN TANPA SANTAN

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

BAHAN-BAHAN:

  • Ikan sardin tin | digoreng
  • Serbuk kari ikan – beli online DISINI

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

BAHAN-BAHAN TUMIS:

  • 1 biji bawang besar – beli online DISINI
  • 4 ulas bawang putih – beli online DISINI
  • Cili besar – beli online DISINI
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 biji bunga lawang – beli online DISINI
  • 3 batang bunga cengkih
  • Halba – beli online DISINI

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

BAHAN YANG PERLU DICAMPUR DENGAN AIR:

  • 3 sudu besar serbuk cili – beli online DISINI
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit – beli online DISINI
  • 3 sudu besar air asam jawa – beli online DISINI

 

BAHAN-BAHAN LAIN:

  • 1 inci halia – beli online DISINI
  • 2 biji tomato
  • 2 biji kentang
  • 1/2 lobak merah – beli online DISINI

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

IKLAN

CARA PENYEDIAAN:

1. Masukkan bahan-bahan yang perlu ditumis ke dalam kuali. Masak sehingga naik bau dan kekuningan.

2. Kemudian, masukkan tomato, lobak merah dan kentang.

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

3. Bila tomato dah lembik, masukkan serbuk kari ikan. Kacau hingga sebati.

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

4. Masukkan serbuk cili yang sudah dibancuh dengan air, garam, serbuk perasa dan tunggu sehingga pecah minyak.

IKLAN

5. Tambahkan 2 cawan air dan biarkan ia mendidih seketika.

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

6. Bila dah mendidih, masukkan ikan sardin yang sudah digoreng.

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

 

7. Siap! Sedia untuk dimakan.

Cara Masak Kari Sardin Tanpa Santan, Kuah Tetap Pekat Macam Di Kedai Mamak

IKLAN

 

Kredit resipi & foto: Hamizah Zakaria

 

Anda mencari KUALI NON STICK? Boleh klik DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Cara Masak Ikan Talapia Garing Bersos Limau, Sedap Hingga Menjilat Jari

Ikan Goreng Kuah Masam Manis, Menu Ringkas Tapi Sedap

Ini Rupanya Cara Masak Sup Ikan Yang Sedap & Tidak Hanyir

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI